M-am hotărât să scriu despre cele 4 beneficii ale vitaminelor pentru o tinerețe fără bătrânețe, după un set de analize de rutină, când am văzut că am carențe de vitamina D, magneziu, fier și vitamina B7.
Sunt convinsă că fiecare dintre noi își aduce aminte din copilărie de momentele când ne alergau părinții cu vitaminele prin casă și ne ascundeam pe oriunde, numai să nu le luăm.
Acum, s-au inversat lucrurile și o alerg eu pe mama să își ia multivitaminele ca să rămână cât mai mult timp sănătoasă și în formă pe lângă nepotul ei mult iubit. Iar în ceea ce mă privește pe mine personal cred că nu mai este nevoie să vă spun că iau singură și nesilită de nimeni suplimentele cele de toate zilele, multivitaminele incluse.
Dar ce sunt mai exact vitaminele?
Vitaminele sunt nutrienți esențiali pentru buna funcționare și sănătate a organismului. Marea majoritate a vitaminelor se găsesc în ceea ce mâncăm și în suplimentele aimentare. Un nutrient poate fi denumit vitamină doar dacă un deficit cauzează o anumită boală.
Cea mai bună sursă de vitamine și minerale este o dietă sănătoasă, variată, de preferință cu o mulțime de alimente nerafinate. Ca exemplu, vitamina C contribuie la formarea colagenului pentru oase sănătoase, gingii, piele, dinți și cartilaj. Vitamina D joacă un rol în menținerea sănătoasă a funcției oaselor, a dinților și a mușchilor, iar vitamina B1 contribuie la o funcționare normală a inimii.
Sursele bune de vitamine și minerale includ în general: legume, pește, fructe, cereale integrale și carne.
Ca să aflăm dacă avem nivelul optim al vitaminelor în organism, se fac în general analize de sânge fie la “forțaj”, adică avem vreun simptom neplăcut și doctorul ne recomandă analize, fie la “prevenție”, adică suntem preocupați de sănătatea noastră și nu așteptăm să ne fie rău ca să ne fie bine.
Ce simptome pot să apară atunci când avem carențe de diverse vitamine:
Vitamina B7 (biotina): vezi cum ți se rărește podoaba capilară
Vitamna A: părul iți este tern și lipsit de strălucire, iar pielea uscată
Vitamina C: stare de oboseală și slăbiciune; dureri musculare și de articulații; sângerări nazale sau ale gingiilor; piele uscată; fragilitatea părului
Vitamina D: în general carența de vitamina D nu este simptomatică, dar pot apărea oboseala; durerea osoasă; slăbiciunea musculară; spasme sau crampe musculare; tulburări de dispoziție, precum depresia
Vitamina B9 (acid folic) : oboseala; albirea părului; afte bucale; umflarea limbii; gigivită; tulburări de memorie; pierderea apetitului; probleme de creștere; diaree. In plus carențele de acid folic ne încurcă tare la obținerea unei sarcini.
Vitamina E: slăbiciune musculară, dificultăți de mers, tremur în glas, în mișcareș mișcări necontrolate ale mâinilor, degetelorș probleme legate de vedere; vedere încețoșată, deteriorarea câmpului periferic; senzația de amorțeală și de furnicături
Vitamina B6: tulburări neurologice și neuropsihice; somnolență; afectarea memoriei și capacității de concentrare; stări depresive, astenie, nervozitate
Acestea sunt principalele vitamine care îmi vin în minte acum și deși am zis că vă voi împărtăși numai de vitamine, nu mă pot abține să nu vă spun și despre mineralele mele preferate: zinc, magneziu, seleniu și crom.
Crom: pierderea în greutate, toleranța la glucoză afectată, neuropatia, anxietate, oboseală și slăbiciune musculară
Magneziu: vărsăturile; greața; oboseala; pierderea poftei de mâncare; slăbiciunea
Zinc: scăderea inexplicabilă în greutate; rănile care nu se vindecă; un simț redus al mirosului și gustului; pierderea poftei de mâncare; leziuni sau răni deschise pe piele.
Fier: în primul și în ultimul rând Anemia feriprivă
Seleniu: căderea parului, kilograme în plus, te îmbolnăvești ușor
Cred că nu am scris în viața mea ceva mai “tehnic” să zic așa, dar am simțit nevoia să împărtășesc cu voi tot acest spectru de simptome ca să fim atenți la ele și să fugim la doctor la primul semn. Carența de vitamine, sau avitaminoza se poate rezolva relativ ușor printr-o dietă adecvată și suplimente.
Din categoria suplimentelor care să includă vitaminele și mineralele cele mai importante pentru buna funcționare a organismului nostru vă recomand din suflet Bio-Multivitaminele de la Pharma Nord pe care le puteți găsi aici.
Bio-Multivitamine este un supliment nutritiv cu spectru larg, de înaltă calitate, fabricat în conformitate cu standardele farmaceutice. Bio-Multivitamine conține 12 vitamine primare și 6 minerale, inclusiv preparatul brevetat de seleniu SelenoPrecise® și alți antioxidanți importanți.
O singură tabletă oferă o doză mare de vitamine și minerale, inclusiv grupul de vitamine B.
Recomandările mele sunt din proprie experiență și au la bază credințele și valorile personale. Înainte de a lua orice supliment, vă rog să vă sfătuiți cu doctorul vostru. Și să nu luați tonă de suplimente că nici așa nu este bine!
Zic că v-ați dat seama din simptome care ar fi beneficiile vitaminelor în viața noastră, dar s-ar putea să fie vreunul la care nu vă gândiți, așa că iată-le înșirate mai jos.
4 beneficii ale vitaminelor
- Efect anti ageing
Bineînțeles că încep cu preferatul meu: aportul de vitamine ne ajută să îmbătrânim frumos și sănătos. După o anumită vârstă, capacitatea organismului de a absorbi și a reține vitaminele scade și noi trebuie să ne asigurăm că organismul nostru primește cantitatea necesară de vitamine în funcție de vârstă.
De ce ne ajută să imbătrânim frumos: contribuie la sănătatea pielii, ochilor, oaselor și cartilagiilor. Ne ajută să ne păstrăm elsticitatea pielii și să ținem energia la cote optime, dacă nu maxime. Și asta în varianta scurtă.
2. Susținerea sistemului imuntar
Mă uit la copilul meu și văd cum mănâncă cu poftă dintr-o lămâie (dovada mai jos) și sincer mă minunez pentru că eu m-aș strâmba în toate felurile. Dar mă și bucur că i-am asigurat aportul de vitamina C, care este esențială pentru un sistem imunitar sănătos și nu numai. Și fără un sistem imunitar sănătos suntem că o mașină frumoasă pe dinafară dar fără motor pe dinăuntru.
3. Păr viguros, sănătos și strălucitor
Pentru noi doamnele, podoaba capilară este expresia pură a feminității și zău daca ne place să fie rar sau să arate distrus. Oricum, părul suferă de-a lungul timpului: noi personal îl agresăm cu vopsit, coafat, produse de styling; este afectat de schimbările hormonale, de traume emoționale și de înaintarea în vârstă așa că este super obligatoriu să avem grijă de el și vitaminele B7, A, C plus minerale ca fierul și zincul ne ajută în misiunea noastră.
4. Regele creier are mare nevoie de vitamine
Pentru mine personal, creierul este cel mai important organ al nostru pentru că “de la cap se împute peștele”, așa cum bine știți. Creierul este responsabil de atât de multe procese dar mai ales de starea de fericire a noastră. Și de ținerea noastră de minte, adică memoria. Vitamina B6 este esențială pentru transformarea alimentelor în energie și contribuie la crearea serotoninei și dopaminei atăt de necesare pentru ameliorarea tulburărilor de anxietate, a depresiei. Vitamina C este de asemenea bună, plus acizii grași. Am dedicat un articol întreg sănătății creierului și vă invit să îl citiți aici.
Filozofia mea de viață se învărte in jurul in jurul conceptului: sunt singura responsabilă de sanatatea mea, de viața mea, de fericirea mea. Așa că este absolut normal să consider prevenția ca o parte esențială a stării mele de bine, ceea ce vă doresc și voua.
4 beneficii ale vitaminelor este tot o poveste despre prevenție si despre grija noastră față de noi.