Să vă povestesc mai întăi și mai întăi cum a aparut “6 idei ca să crești nivelul serotoninei, hormonului fericirii”. Stăteam pe canapea cu laptop-ul in brate. Baiețelul dorea demult, Jumatatea stătea pe canapea langa mine și amandoi ne semi uitam cu coada ochiului la o emisiune de divertisment. Mai mult ascultam de fapt pentru ca eu începusem să scriu și si el stătea cu telefonul.
Mă gândeam că avusesem în acea zi un moment de fericire din aia plină și deplină când am sărbătorit-o pe mama mea cu ocazia celor 75 de toamne de sægetătoare. Eram toți 4 în jurul unui tort baby friendly că de, să mâncăm cu toții de la mic la mare și am simțit cum mă “năpădesc” simultan serotonina, dopamina, oxitocina și endorfinele adică hormonii fericirii. Hormonul nefericirii nu stiu care este și nici măcar dacă există și sincer nici nu mă interesează.
Ceea ce mă interesează pe mine și sper că și pe voi este cum să facem să ținem serotonina la un nivel plăcut creierului nostru care să ne țină într-o stare constantă de bine. Nici pe nori, că nu este realist, dar nici sub cotele apelor Dunării că este nasol.
Și dacă tot vorbim de hormonii fericirii, haideți să vă povestesc un pic despre ei pe înțelesul nostru, al tuturor.
Serotonina
Serotonina este hormonul cheie care stabilizează starea noastră de spirit, sentimentele de bunăstare și fericire. Acest hormon afectează întregul corp. Permite celulelor creierului și altor celule ale sistemului nervos să comunice între ele. Serotonina ajută, de asemenea, la dormit, mâncat, și digestie.
Oxitocina
Are un rol foarte important în construirea relațiilor afective , în reproducere, în întărirea încrederii de sine, a atașamentului romantic și legătura mamă-copil.
Nivelul oxitocinei crește īn timpul îmbrățișărilor și al orgasmului; de aceea se mai numește și ” homonul iubirii “. Poate fi utilă pentru tratarea anxietății, a depresiei.
Endorfinele
Endorfinele sunt substanțe chimice produse în mod natural de sistemul nervos pentru a face față durerii sau stresului. Ele sunt numite, adeseori, substanțe chimice care te ajută “să te simți bine”, deoarece acționează ca un calmant al durerii și ca un stimulent al fericirii. Probabil că ați auzit că sportul și endorfinele sunt strâns legate, adică sportul declanșează endorfinele și automat ești īnvăluit de o stare de bine.
Dopamina
Dopamina este o substanță chimică și se găsește în mod natural în corpul uman. La nivel cerebral, este produsă de un grup de celule nervoase din centrul creierului unde acționează ca un neurotransmițător, ceea ce înseamnă că transmite semnale intre celule nervoase
Când te simți bine pentru că ai realizat ceva, este pentru că există o creștere a secreției de dopamină în creier. Dopamina este responsabilă pentru a simți plăcere, satisfacție și motivație. De exemplu, când mănânci prjitura preferată, dopamina este eliberată în cantități mari și experimentezi o stare de plăcere sau de satisfacție, ceea ce te motivează să repeți acel comportament. Chiar anticiparea recompensei poate crește activitatea dopaminei la nivel ridicat.
Trebuie să avem grijă să nu stimulăm creșterea dopaminei cu prea multe țigări, prăjituri sau droguri pentru că toate sunt plăcere. Dar despre asta promit să revin într-un articol viitor.
Astăzi, ne oprim la serotonină și cum putem încerca să o ținem la un nivel optim care se traduce int-o stare de bine. Nivelul scăzut al serotoninei este foarte periculos pentru că ne poate duce către depresie, anxietate, sau comportamente obsesiv compulsive.
6 idei ca să crești nivelul serotoninei, hormonului fericirii
Soare, soare și iar soare.
Daca ar fi să fac un top al modurilor în care putem să ne ridicăm nivelul de serotonină, pentru mine soarele este pe primul loc. Lumina soarelui este cea mai plăcută lumină ochilor mei dar nu să privesc direct la el sau să stau direct sub razele lui. Asta sub nicio formă pentru că îmi iubesc pielea și ochișorii și nu vreau sa le agresez în niciun fel. Așa că un palmier este tocmai bun de împușcat 2 iepuri dintr-o lovitură: soare și umbră.
Știați că activarea serotoninei este declanșată de lumina soarelui care trece prin ochi? Lumina sorelui activează zone speciale în retină care declanșează eliberarea de serotonină. Când sunt zile întregi, una după alta, înnorate, nu vă simțiți mai morocănoși și mai fără chef de nimic? Eu recunosc că sunt meteo sensibilă și nu aș putea să trăiesc niciunde cu puțin soare și temperaturi joase. În perioada când făceam naveta în Anglia, mă apuca groaza ori de câte ori mă urcam vara în avion, cu geaca la purtător.
Ca să nu mai spun că în zilele noastre tindem să stăm la interior, cu ochii în diverse ecrane și după aia ne mirăm că ne dă târcoale o mini depresie. Așa că stați afară cât se poate de mult și bucurați-vă de zilele însorite.
Vitamina D sau Vitamina Soarelui
Această vitamină minunată există pe pământul nostru de mai mult de 500 milioane de ani. În timpul expunerii la lumina soarelui 7-dehidrocolesterol din piele absoarbe radiațiile UVB și le convertește în previtamina D3 care, la rândul său, izomerizează în vitamina D3. Dacă vreți să înțtelegeți ce sunt termenii mai sus menționați vă invit să faceți o lectură suplimentară aici.
În esență, vitamina D vine de la soare. Nu e soare, nu e vitamina D. Locuim în zone de lume fără soare, atunci avem nevoie de un supliment cu vitamina D dacă nu vrem să fim morocănoși și depresivi. Stăm la soare acoperiți din cap până în picioare? Și în cazul ăsta trebuie să luăm supliment cu vitamina D.
Avem o pigmentare mai închisă a pielii, iar ar trebui sa luăm supliment cu vitamina D pentru că în acest caz, avem nevoie de 5 până la 10 ori mai multă expunere la lumina soarelui pentru a genera aceeași cantitate de vitamina D3 precum persoanele cu pigmentare mică sau deloc.
În concluzie, dragi locuitori ai țării noastre este timpul pentru a suplimenta vitamina D pentru că a venit toamna și în curând vine iarna și vrem să ieșim sănătoși din această perioadă mai puțin prietenoasă din multe puncte de vedere.
Eu vă recomand perluțele de vitamina D de la Pharma Nord, pentru că sunt produse de calitate excepțională și cu multe studii la bază. Sunt exact ce trebuie pentru cine își dorește să contribuie la propria-i stare de bine cu vitamina soarelui și o puteți achiziționa de aici.
Îmbrățișare
Incredibil cât bine aduce o simplă îmbrățișare. Ca să nu mai zic de îmbrățișarea aia în care te topești în brațele celuilat. În fine, cu topire sau fară topire, cu îmbrățișare să fie. Atingerea și apropierea activează serotonina și oxitocina, adică starea noastră de bine. În concluzie, primiți și oferiți îmbrățișări cât mai des.
Alimente care stimulează buna dispoziție
Acesta este un subiect pe care eu îl studiez de ceva vreme și nu există zi să nu introduc în meniu măcar un produs care să ajute la starea de bine.
O să încep cu coriandru, un condiment pe care eu îl ador. Îl adaug în omletă și în orice fel de mâncare gătită și nu îmi lipsește în nici o zi din meniu.
Banana este fructul meu favorit și le fel, nu trece ziua fară o bucată măcar. Știu că o să-mi spuneți că are mult zahar dar este zahăr natural și încet încet reușesc să elimin zahărul rafinat, îndulcitori, miere și altele, așa ca să rămân măcar cu zahărul din fructe.
Rămân la fructe și mai adaug pe listă ananasul care, din fericire, este al doilea fruct preferat pe lista mea, cu condiția să și găsești unul gustos prin supermarket-urile noastre. În plus, ananasul ne ajută și la digestie, fiind super recomandat când vrem să pierdem niste kilograme.
Oul mai este pe lista bunei dispoziții și iar sunt o norocoasă pentru că de câțiva ani încoace am devenit mare consumatoare. Și acesta intră în meniul zilnic, fie de sine stătător, fie adăugat în diverse preparate.
Și o să închid lista cu somonul. Nu pot să zic să este în lista de alimente preferate, dar mă străduiesc să îl includ în meniul familiei o dată pe săptămână. Are și acizi grași foarte buni pentru sănătatea creierului și mai mult de aceea mă străduiesc să îl consum.
Meditație și rugăciune
Le-am pus pe amândouă împreună pentru că în viziunea mea sunt același lucru: o modalitate de a comunica cu ceva/cineva mai presus decât noi și de a comunica cu noi înșine. Meditația și rugăciunea ne aduc în timpul prezent și contribuie enorm la starea noastră de bine. Cum îmi place mie să spun, se face un pic de liniște în cap când simți că iți vuiește creierul. Dacă vreți să înțelegeți mai bine ce face meditația pentru și în viața noastră vă invit să citiți articolul “Cele 9 super puteri ale meditatiei”.
Recunoștință
Parcă vă aud acum: “toată lumea spune” fii recunoscător ” dar eu am atâtea probleme de nu îmi văd capul. Cu sinceritate vă spun nu am înțeles nici eu dintotdeauna imensul beneficiu pe care îl are practica constantă a recunoștinței dar acum nu mă mai culc seara fară rugăciune și fără să mulțumesc lucrurilor bune dar și lecțiilor din ziua respectivă.
Am văzut că se promovează foarte mult “gratitude journals” sau jurnal de recunoștință și știu că scrisul duce în profunzime fiecare cuvânt dar pentru mine nu funcționează pentru că eu îmi doresc să am o rutină pentru starea de bine cu mai multe activități, așa că trebuie să fie mai scurte. Promit să revin într-o scriere viitoare cu rutina mea a stării de bine.
Sper din suflet că numai citind aceste rânduri și vă simțiți deja mai bine, iar următorul pas este să alegeți măcar o idee ca să o puneți în practică. Și după ce ați integrat prima idee să mergeți la a doua idee și tot așa. Până deveniți super experți ai stării de bine. Cam atat despre “6 idei ca să crești nivelul serotoninei, hormonului fericirii”.