De-a lungul timpului, am tot observat că se vorbește foarte mult despre cum să gestionezi din punct de vedere medical un avort spontan sau o sarcină oprită în evoluție și se vorbește prea puțin despre cum iți rupe inima în mii de bucăți o astfel de traumă. “6 lucruri pe care poți să le faci ca să-ți vindeci inima după o pierdere de sarcină” este despre cum să-ți bandajezi inima și să te ridici în picioare.
Ai senzația că nu te vei mai ridica niciodată și nimic nu va mai fi la fel după ce ai pierdut o sarcină. În picioare te vei ridica, dar într-adevăr nimic nu va mai fi la fel pentru că din când în când o să-ți vină în gând întrebarea: cum ar fi fost dacă mi-aș fi ținut acel copil în brațe?
La cea de-a treia fertilizare in vitro, am avut uriașa bucurie de a vedea cele 2 linii roz pe testul de sarcină și a doua zi o valoare a bhcg ce indica sarcina. Îmi aduc aminte emoția fericirii: am plâns și am dansat, mi-am sunat Jumătatea, mama și toate prietenele și le-am împărtășit marea veste. Și nu îl ultimul rand am înălțat rugăciuni de mulțumire. Nu mi-a venit să cred și am mai făcut câteva teste ca să fiu sigură de rezultat. A urmat și bhcg de peste alte 2 zile și iar pozitiv. Deja mă vedeam cu copilul în brațe la maternitate, mă gândeam la zodie și făceam lista de cumpărături.
După vreo săptămână și ceva de la primul test am făcut din nou alt test și am remarcat că a doua linie este mai ștearsă. Am vorbit repede la clinică și m-au trimis a doua zi să fac bhcg. Din păcate, valoarea scăzuse și odată cu ea mi-a căzut și mie cerul în cap.
Îmi aduc aminte că m-am aruncat pe parchet în fața icoanelor pe care le am pe culoar, urlam și mă dădeam cu capul de podea. Am jelit, am fost tristă, am fost furioasă, am fost dezamăgită și m-a cuprins disperarea. Am trecut prin toate etapele doliului. Îmi jeleam copilul pe care nu l-am cunoscut. Atunci când pierzi o sarcină treci prin aceleași stări emoționale ca atunci când pierzi pe cineva drag; treci prin toate fazele de doliu:
Negarea
În prima fază, negi cu vehemență. Negarea este un mecanism normal de apărare ca șocul să nu te dea complet peste cap. Și începi: dar dacă nu a fost bun testul și mai faci vreo 20, dacă este o greșeală de laborator sau pur și simplu speri că linia roz va deveni din nou colorată. Câteva ore sau chiar zile negi și încă speri să nu ți se fi întâmplat tocmai ție.
Furia
În momentul în care ai realizat că da, ți se întâmplă fix ție, te apucă o furie de ai putea să muți munții din loc. Furia își are rădăcina în nedreptate iar tu ești cea neîndreptățită de soartă. Tu care iți doreai atât de mult să ai un copil și lupți cu toate forțele tale! ocmai ție să ți se întâmple așa ceva? De ce tocmai ție?
Negocierea
Daca aș fi stat mai mult în pat poate nu aș fi pierdut sarcina! Dacă nu aș fi ridicat plasa “aia” mai grea, poate eram încă însărcinată! Daca nu întârziam 10 minute cu medicamentul, poate că nu s-ar fi întâmplat nenorocirea asta. Încerci să dai timpul înapoi măcar în mintea ta, ca să mai poți schimba ceva.
Depresia
Vine și momentul când interiorizezi crudul adevăr. Înțelegi că nu mai poți face nimic. Și plângi…pentru prima dată cu lacrimi calme; inima ta își revarsă durerea. Lacrimile au efect vindecător, așa că dacă ești genul introvertit și nu prea poți plânge, acum este momentul să o faci. Să scoți din tine durerea.
Acceptarea
În final, accepți. Accepți că nu mai este nimic de făcut decât să te ridici în picioare și să o iei de la capăt. Acceptarea este primul pas spre următorul pas. Acceptarea este importantă pentru că înseamnă un pact de pace intre tine și tine. Înțelegi că viața “iți aruncă” provocări pe care nu ai altă soluție decât să le gestionezi. Și să devii mai puternică.
6 lucruri pe care le poți face ca să-ți vindeci inima după o pierdere de sarcină
- Apelează la ajutor specializat
Pierderea unei sarcini este o traumă și fără ajutor specializat este greu să reușești să gestionezi tot spectrul de emoții ce se declanșează. Te vindeci doar la suprafață cât să prezinți lumii normalitatea dar înăuntrul tău rămân multe răni sângerânde. Apelează la ajutor specializat ca să iți pansezi rănile. Cicatrici vor rămâne dar măcar rănile le vei vindeca.
2. Vorbește cu cineva care a trecut printr-o situație similară
Iți aduci aminte un moment în care tu îi povesteai unei prietene o situație prin care ea nu trecuse. Te gândeai că nu are cum să te înțeleagă pentru că nu a simțit și nu a trăit ce simți și ce trăiești tu. Într-o anumită măsură ai dreptate. În cazuri delicate ca acesta este mai bine să vorbești cu cineva care a trecut prin același lucru. Te vei simți înțeleasă; persoana respectivă nu iți va raspunde din cărți ci din proprie experiență, dar mai ales vei vedea că a reușit să o ia de la capăt. Și să știi că nu ești singura: una din patru sarcini se pierde.
3. Nu te simți vinovată
Vina este o emoție grea și își are rădăcina în credința noastră că i-am greșit cu ceva cuiva. În cazul acesta, ne considerăm vinovate pentru pierderea copilului. Ne întrebam dacă am fi putut face ceva diferit. Te rog din suflet să nu te auto torturezi pentru că nu ai greșit cu nimic. Nu ai nici o vină pentru nimic, dar ești responsabilă 100% să te pui pe picioare și să decizi care este cel mai bun următor pas pentru tine.
4. Nu te izola
Știu că multe dintre noi avem tendința să ne izolăm si până la un punct este în regulă, dar dacă iți ia mai mult de o săptămână izolarea, asta înseamnă că te îndrepți cu pași mărunți dar siguri către o depresie. În cazul acesta, repede apelează la ajutorul specializat de care pomeneam mai devreme. Te poți adânci în durere ceea ce te va afecta pe toate planurile de viață.
5. Păstrează-i amintirea
Să o iei de la capăt nu înseamnă să-l uiți, sau cel puțin asta este părerea mea. Dimpotrivă eu am simțit să-l am tot timpul cu mine și mi-am cumpărat o brățărică cu șnur și îngeraș pe care o port non stop. Fiecare dintre noi poate să-l comemoreze cum simte: poți să cumperi un ghiveci cu flori pe care să îl pui în casă sau să trimiți ceva de fiecare Crăciun (și nu numai) copiilor mai napastuiți de soartă.
6. Nu iți înăbuși emoțiile
Poate de fapt, ar fi trebuit să încep cu asta. Atunci când nu vrem sau nu știm cum să simțim emoțiile dificile punem în funcțiune așa numiții auto sabotori:
• Ne aruncăm în muncă sau în diverse alte activități ca să nu mai avem timp să ne gândim sau să simțim nimic. Și uitatul non stop la Netflix tot în categoria asta intră Zăcem pe canapea, pat sau pe unde nimerim uitându-ne în gol
• Zăcem pe canapea, pat sau pe unde nimerim uitându-ne în gol
• Apelăm la mâncare, băutură sau chiar la medicamente luate după ureche ca să înăbușim temporar durerea. Doar că pe termen lung, efectele sunt extrem de nocive
Daca te recunoști într-una dintre situațiile de mai sus, cere ajutorul. Poți să te ridici și să o iei de la capăt.
Îmi doresc din suflet ca cele 6 lucruri pe care le poți face ca să-ți vindeci inima după o pierdere de sarcină să vă fie de folos. Să fie un punct de pornire spre bunăstarea voastră emoțională. Chiar și când ne lovește din plin furtuna. Unele furtuni nu pot fi evitate…din păcate…dar pot fi gestionate.
Vă îmbrățișez din inimă și vă invit să vedeți aici și ce puteți face ca să nu lăsați îngrijorarea să vă determine șansele de a rămâne însărcinate.