Vă împărtășesc “9 semne că infertilitatea ți-a dat viața peste cap” pentru că sunt atașată de cifra 9, dar, ca să încep cu o tentă de umor, semnele astea sunt fără număr, fără număr pentru că fiecare dintre noi parcurge propria călătorie spre copilul mult dorit.
Pornim în călătoria asta încrezătoare că vom avea parte de o alergare ușoară și rapidă dar uneori se dovedește că avem parte de un maraton în toată regula, pentru care nici una dintre noi nu este pregătită deloc pentru ce urmează. Absolut deloc chiar aș îndrăzni să spun. Și intrăm într-o spirală, spirală a disperării cum o numesc eu, din care știm când intrăm dar nu si când ieșim
Spirala disperării în lupta cu infertilitatea: Încerci, Speri, Iți este frică, Disperi
Primul pas este să încercăm, că este pe cale naturală sau printr-o metodă de reproducere umană asistată, toate intrăm în spirală încercând să rămânem însărcinate. Din acel moment începem să sperăm că înăuntrul nostru “se prinde” o nouă viață și sperăm din tot sufletul nostru în toată această perioadă de 2 săptămâni până când ne apropiem de finalul ei.
Atunci începe să ne dea târcoale frica și întrebarea: este testul pozitiv sau nu? Daca este pozitiv, Doamne ajută pentru o sarcină cu bine. În schimb, dacă testul este negativ, te cuprinde o disperare care nu poate fi exprimata în cuvinte sau gesturi. O disperare mai profunda decât cea mai neagra noapte.
Și așa începe spirala disperării în lupta cu infertilitatea. O iei din nou o iei de la capăt: încerci, speri, iți este frică și disperi.
Am simțit nevoia să vă povestesc despre această spirală ca să subliniez că experiența prin care trecem este una foarte, foarte dificilă care vine la pachet cu un spectru de emoții de toate felurile și daca încerci să răzbați de una singură, este normal să simți că viața iți este dată peste cap.
9 semne că infertilitatea ți-a dat viața peste cap
1. Te gândești tot timpul numai la ce poți face ca să ai copilul mult dorit
Dacă ești în perioada diverselor tratamente, atunci este cumva normal să te gândești mai mult la procesul prin care treci. În schimb, daca ești intre tratamente și gândurile tale tot acolo se îndreaptă, pot să-ți spun din proprie experiență că aceste gânduri “obsesive” iți afectează sănătatea emoțională, iți afectează relațiile, capacitatea de concentrare și de a lua deciziile corecte. Asta ca să mă opresc la lista scurta.
2. Te simți vinovată
Cea mai puternică emoție pentru mine, a fost vina. M-am întrebat dacă am luat decizille corecte în viață de am ajuns să fac un copil de abia la 46 de ani, dacă am ales medicii potriviți mie și dacă am făcut toate analizele posibile și imposibile, dacă după embrio transfer am stat suficient de liniștită. M-am simțit vinovată față de Jumătatea mea pentru că o lungă perioadă de timp am fost prezentă doar fizic. M-am simțit vinovată față de colegii de la birou pentru că mai lipseam când mergeam la analize și nu participam la diverse întâlniri. Și câte și mai câte vini mi-am găsit.
3. Relația de cuplu are de suferit
Eu am avut o perioadă în care numai despre asta îi vorbeam Jumătății mele până când m-a oprit și mi-a spus că este prea mult și nu ne face nouă bine, cuplului, să nu mai avem nici un alt subiect de discuție. Așa cum am spus și atunci când v-am împărtășit “Cum să-ți îmbunătățești relația de cuplu atunci când te lupți cu infertilitatea”, încercarea asta ori te apropie ori te dezbină. Dacă simți că nu mai ai aceeași comunicare cu partenerul tău, că viața sexuală are de suferit, că vă certați mai des sau pur și simplu vă îndepărtați emoțional, atunci înseamnă că trebuie să te oprești din ceea ce faci sau nu faci și să te întorci cu fața la relația ta.
4. Ai atacuri de panică sau stări de anxietate
Din proprie experiență dar și din ce îmi spun și clientele mele, îngrijorarea și frica sunt cele două emoții predominante atunci când parcurgi o călătorie dificilă spre a avea un copil. Îngrijorarea și frica negestionate escaldează spre anxietate. Anxietatea este definită ca “un simțământ de neliniște, îngrijorare și nervozitate care are legătură cu o situație din viitor cu deznodământ incert.” Și ce deznodământ poate fi mai incert decât cel cu care trăim zi și noapte, în minte și în suflet: acela de a reuși sau nu să devenim mame.
5. Nu poți să dormi
Stresul este una dintre cele mai frecvente cauze ale insomniei. Pe de altă parte, perioadele mai lungi cu insomnii pot accentua nivelul de stres, dar și gradul de anxietate, ceea ce poate duce la depresie. Deci insomnia este începutul unui cerc vicios care nu face altceva decât să accentueze starea nasoală pe care o trăim.
6. Nu mai ai chef să faci lucruri care altă dată iți făceau plăcere
Nu mai ai chef și punct. Iți este teamă că dacă planifici o vacanță, poate fix în perioada aia trebuie să faci vreo procedură sau vreun tratament. Nu mai ai chef să ieși cu vreo prietenă la cafea pentru că tocmai te-ai umflat de plâns și nu vrei să te întrebe ce ai. Nu ai chef să te uiți nici măcar la un film pentru că de fapt, te uiți prin televizor. Atâtea lucruri care înainte aveau farmec, astăzi nu își mai au rostul.
7. Te simți tristă deseori
“Tristețea ți se citește pe față”…asta mi-a spus o prietenă. Culmea este că atunci când mi-a spus asta chiar eram într-o perioadă bună din punctul meu de vedere. Doar că atunci când te simți tristă pentru prea multă vreme ți se întipărește pe chip și greu mai reușești să te întorci la fața ta zâmbitoare. Cuplurile care se luptă cu infertilitatea au un risc crescut de depresie, arată studiile, așa că fii tu atentă la tine și dacă simți că depresia se apropie de tine cere ajutorul.
8. Iți sare țandăra din orice
Simți că iți vine să explodezi la cea mai mică remarcă ce nu îți place sau nu ți se pare potrivită? Stai liniștită că nu ești singura! Furia apare atunci când simți că ți se face o nedreptate. Și cum să simți că nu ești nedreptățită când vezi în jurul tău că alte femei rămân însărcinate imediat și tu te chinui până nu mai știi de tine.
9. Ai un nod în gât când vezi copii sau femei însărcinate
Știu că te simți foarte vinovată pentru că nu te poți bucura din plin de prezența copiilor și te simți și mai prost atunci când feliciți vreo prietenă atunci când te anunță că a rămas însărcinată. Dar personal cred că este cel mai rău în perioada diverselor sărbători și celebrări când colac peste pupăză trebuie să mai auzi și întrebarea “mamă, când faceți și voi un copil?”
Acestea au fost cele 9 semne că infertilitatea ți-a dat viața peste cap și dacă le recunoști să știi că nu trebuie să fie așa. Există un program structurat prin care putem trece împreună și care te va ajuta să faci față oricărei povocări ce poate să apară în această călătorie dificilă către copilul mult dorit.
Te aștept la sesiunea gratuită de cunoaștere si te îmbrățișez din inimă.