Cel mai important lucru pe care trebuie să îl înțelegem, dacă vrem să ne prelungim tinerețea spre fără bătrânețe, este că trebuie să lucrăm simultan la toate cele patru aspecte: aspectul fizic, sănătatea fizică, sănătatea emoțională și buna funcționare a creierului.
Dacă unul din patru nu este în parametrii de funcționare, suntem ca o mașină care se chinuie să se deplaseze cu o parte din cauciuri dezumflate. Și știm bine că după ce ne deplasăm așa, o perioadă, cauciucurile se distrug definitiv și mașina începe să aibă și alte probleme.
Până la urmă, cred eu că toate ce le putem face sunt lucruri simple, ușor de pus în practică, accesibile din punct de vedere financiar și care se pot face în goana zilnică. În plus, astăzi vă împărtășesc și o activitate pentru” în timpul somnului “. Despre ce putem face pentru aspectul nostru fizic și sănătatea noastră fizică, v-am povestit deja și puteți să citiți aici.
Acum, a venit rândul sănătății emoționale și a bunei funcționări a creierului. Haideți să vedem ce putem face pentru ele.
Sănătatea noastră emoțională se traduce printr-un echilibru emoțional ce ne ajută să navigăm printre toate situațiile de viață, fără să ne afecteze negativ și să se reflecte și într-o deteriorare a sănătății noastre fizice.
Ce am remarcat eu la unii oameni de peste 40 de ani este o lipsă de energie și de bucurie de viață care pur și simplu se citește în ochi. Simt că au senzația că tot ce a fost frumos s-a dus; de acum încolo îi așteaptă numai lucruri nasoale. Mai rău este că lipsa de energie din ochi este citită și de eventualii angajatori care te descalifică din start, dar din cauza moralului la cote joase și nu a vârstei.
Eu zic că ar trebui să profităm de vremurile pe care le trăim, în care vârsta nu mai este o problemă majoră și să ne trăim viața cu bucurie și recunoștință. Și să rămânem frumoși la trup și suflet.
Tovarășul Lenin a avut dreptate când a zis „Învățați, învățați și iar învățați”. Aceasta este cea mai importantă modalitate de a ține creierul în bună funcționare. Și tata mi-a spus cam același lucru și nu numai că mi-a spus dar a și practicat până în momentul în care a fost diagnosticat cu o boala a creierului, la 79 de ani. Doctorul ne-a spus că numai stilul lui de viață sportiv și pasiunea pentru citit și invățat l-au ajutat să ajungă până la 79 de ani, pentru că altfel s-ar fi declanșat boala mult mai devreme.
Așa că: citiți în fiecare zi câteva pagini dintr-o carte, apucați-vă să învățați o limbă străină, înscrieți-vă la un curs de dezvolatare personală sau, de ce nu, mai faceți o facultate.
Zaharul rafinat este otravă pentru creier. Nu spun eu asta, ci nenumărate studii. “Un studiu din 2012 al cercetătorilor de la UCLA arată că o alimentație bogată în zahăr încetinește procesele cognitive ale creierului, deoarece comunicarea dintre neuroni, prin sinapse, este mult mai dificilă. Astfel, ne putem confrunta cu dificultăți în a ne aminti cu exactitate unele detalii sau putem întâmpina greutăți în a reține informații. Prin ingerarea unei cantități mari de zahăr, organismul devine rezistent la insulină – un hormon care ne reglează nivelul zahărului din sânge, dar este responsabil și de modul în care comunică neuronii. Insulina întărește conexiunile sinaptice dintre neuroni, îi ajută să comunice și să stocheze informații, ori o rezistență crescută la insulină înseamnă că acest hormon se va găsi în cantități mai mici în organism, insuficiente pentru buna funcționare a creierului.” Pentru mine, care aș renunța oricând la orice mâncare pentru o prăjitură, nu este ușor să admit asta și mai ales nu este ușor să pun în practică. Până la urmă, am ajuns la următoarea formulă de compromis: acasă îmi fac dulciuri cu ștevie în loc de zahăr și mănânc dulciuri cu zahar rafinat doar când iau masa în oraș sau este vreo ocazie, ceea ce înseamnă în medie, odată pe săptămână. Îi admir pe cei care reușesc să scoată zahărul complet din viața lor, dar pe mine asta m-ar face foarte nefericită. Vă recomand cu căldură un cursul “Live a sweet life without sugar” de pe site-ul https://www.dailyom.com/ . Costă 20 de euro și vă rog să mă credeți că este chiar puțin pentru cate recomandări și soluții practice sunt incluse. Colaborarea cu un nutriționist este de asemenea o idee foarte bună și eventual cu un psiholog specilizat pe tulburări de alimentație, gen mâncatul emoțional sau compulsiv.
Eu am colaborat cu trei specialiști in nutriție pe care ii recomand cu incredere:
Bianca Alexandr, pe care o iubesc foarte tare și al cărei stil îmi place enorm. Bianca te ajută să îți schimbi obiceiurile alimentare și să îți însușești o nouă normalitate în care mănănci sănătos îin fiecare zi. Pe Bianca o găsiți aici http://reshape30.com/ .
Luminita Florea a carei abordare rezonează cu mine foarte mult pentru că se concentrează pe urmărirea macronutrienților, incluzănd toate categoriile de produse. Pe Luminița o găsiți aici: https://neuropain.ro/dr-luminita-florea-medic-nutritionist/ Claudia Buneci de la “Pofta de viața”. Claudia promovează un stil de viață sănătos și am invățat de la ea multe combinații alimentare interesante. Pe Claudia o gasiți aici: https://pofta-de-viata.ro/.
Mai mult de 60% din structura creierului este grăsime și creierul consumă grăsime în procesul de reînoire a celulelor. Grăsimile saturate au efect nociv asupra bunei funcționări a creierului dar grăsimea din nuci, semințe, avocado, măsline este balsam pentru creier, așa că includeți măcar o porție în meniul zilnic. Consumați alimente ce conțin Omega 3 – nuci, semințe, alge marine , pește de captură și frunze verzi și în plus luați și un supliment alimentar. Omega 3 păstrează sănătatea membranelor celulare și facilitează comunicarea intre celulele creierului. Nutriția este foarte importantă pentru sănătatea creierului și vă recomand fie să citiți cartea „The Alzheimer’s solution”, fie să apelați la un nutriționist care să vă ajute să construiți o dietă echilibrată.
Dormiți bine noaptea! Știu că uneori somnul odihnitor pare un fel de misiune imposibilă. Fie că avem tot felul de gânduri care ne macină, fie că avem insomnii de oră fixă sau adormim foarte greu, tot tulbururi de somn se cheamă. Am trecut prin câteva perioade de insomnii de oră fixă și tare greu a fost. Eram ruptă de oboseală și foarte nervoasă din acest motiv. Din fericire, eu am găsit ce funcționează pentru mine și sunt convinsă că va funcționa și pentru voi: meditația ghidată în timpul somnului. Adică iți pui căștile pe urechi când te bagi în pat și adormi în timp ce asculți meditația ghidată. Toate mesajele transmise în timpul meditației sunt preluate de subconștient și functineaza de minune pentru un somn odihnitor. Eu folosesc aplicația “Insight Timer”. Este gratis aplicația și găsiți o colecție impresionantă de meditații. În plus, încercați să vă băgați în pat la aceeași oră și nu mâncați cu 2 ore înainte să vă culcați.
O bună sănătate emoțională înseamnă o bună gestionare a emoțiilor și a stresului. Este foarte important să înțelegem că emoțiile, fie ele pozitive, fie negative apar în viața noastră ca să ne spună ceva, ca să ne arate ce avem de făcut. Noi ne lăsăm copleșiți de emoțiile negative și nu mai reușim să vedem mai departe de ele. Atunci când experimentați o emoție negativă puternică, vă sugerez să găsiți imediat un loc liniștit, să aplicați tehnica de respirație 5;5;5 (inspir până număr la 5, țin aerul în plămâni tot până număr la 5 și expir numărând până la același 5. De măcar 3 ori). După care, lăsați-vă mintea să umble razna și veți vedea că va apărea ca o idee fulger ce aveți de făcut mai departe. Oricum și numai prin respirație, se schimbă starea; ieși din negativ și intri într-o zonă neutră.
Stresul este inamicul meu numărul 1. Mă stresez din orice, și daca întârzii undeva 2 minute simt de fiecare dată cum mi se înfierbântă capul. Stresul este de fapt modul în care reacționăm la ceea ce creierul nostru percepe ca fiind o amenințare și ne pune în modul de „luptă, fugi sau îngheață”. Ce efecte negative are stresul? Haideți să încerc să le enumăr: dureri de cap, insomnie, anxietate, probleme de fertilitate, arsuri la stomac, mușchi încordați, întârzierea ciclului, libido scăzut, dureri de spate, tulburări alimentare, dependențe de diverse substanțe și lista poate continua. Acum, pentru fiecare dintre consecințe există remedii dedicate dar eu vă povestesc de câteva strategii ce funcționează în general la reducerea stresului. În primul rand meditația; măcar 10 minute pe zi și vă rog să mă credeți că fac diferența. V-am povestit deja de “Insight Timer” și acolo puteți găsi meditații dedicate pentru gestionarea stresului. Faceți în fiecare zi ceva ce vă face plăcere: că este o baie, că citiți o carte, că beți o cafea cu o prietenă sau că vă uitați la un film. Orice vă face plăcere ajută enorm la reducerea stresului pentru că de fapt înseamnă relaxare. Faceți orice formă de sport. Și mersul pe jos preț de 15 minute ajută la elminarea hormonilor stresului.
Mă întorc la respirație. Eu de când am descoperit tehnica 5;5;5 zici că am descoperit America; atât de mult mă ajută. Important este să ne aducem aminte că avem la îndemână o tehnică simplă pe care putem să o aplicăm oricând.
Și nu uitați că întotdeauna puteți să apelați la ajutor specializat pentru a va echilibra emoțional: psiholog, coach sau specialist într-un domeniu în care aveți nevoie.
Am încercat să îmi adun gândurile într-o variantă scurtă a sugestiilor mele și sper din suflet să vă fie de folos.
Nu uitați să vedeți și care sunt suplimentele alimentare pentru o tinerețe spre fară bătrânețe. Le găsiți aici.
Vă pup dulce,
Delia
sursă foto: unsplah, Nick Terrone