Vreau din start să vă spun că acum, după ce am trecut cu brio peste procedură, amniocenteza nu este în nici un caz BAU BAU.
Când am aflat că trebuie să fac amniocenteză mi-a stat inima în loc și mintea mi-a paralizat pentru câteva secunde. Am aflat la telefon, vorbind la o clinică specializată în teste genetice, că nu pot beneficia de evoluția medicinei și nu pot face un simplu test de sânge, așa cum eram absolut convinsă. Îmi răsună și acum în minte întrebarea “ Ați avut vreodată carcinom sau transplant de măduvă?”. Am răspuns relaxată “da” gandindu-mă că este o întrebare de rutină. Numai că vocea de la telefon a continuat “ “Îmi pare rău, dar în acest caz nu puteți face acest tip de test genetic pentru că adn-ul dumneavoastră este modificat și alterează rezultatul”. Am insistat și întrebat dacă nu există totuși vreun model de test genetic pe care să îl fac, dar răspunsul a fost clar și răspicat NU. Am vorbit și cu doctorița mea care mi-a confirmat informația și am înțeles, fară nici cel mai mic dubiu, că trebuie să fac amniocenteza.
De când mă știu, aveam în cap ideea că amniocenteza este BAU BAU: că este riscantă pentru bebeluș în timpul procedurii, că doare tare și că se pot întâmpla nenerociri și după ce faci amniocenteza. Bineînțeles că primul lucru pe care l-am făcut a fost să studiez netul. Proastă idee am avut că mai rău m-au apucat toate fricile. Din fericire am și două prietene care făcuseră amniocenteză cu vreo doi ani înaintea mea și le-am sunat. Amândouă m-au liniștit și mi-au spus că este o experiență deloc traumatizantă și să merg liniștită. Ținând cont de faptul că am foarte mare încredere în ele, am reușit să mă liniștesc.
Înainte să vă povestesc cum a decurs tot “evenimentul” , aș vrea să vă spun ce este amniocenteza și de am considerat necesar să o fac.
“Amniocenteza este o metodă de explorare a sănătății fătului, prin analiza lichidului amniotic. Acesta se află înăuntrul sacului amniotic, înconjurând fătul. Testarea lichidului amniotic permite diagnosticul unor afecțiuni înainte de nașterea fătului și orientarea în privința unei decizii terapeutice. Prin amniocenteză se pot confirma diagnosticele evocate de testele de screening, de maladii genetice sau defecte în dezvoltarea fetală. Amniocenteza se realizează de obicei între săptămânile 15 și 20 de sarcină. Aceasta poate fi indicată femeilor peste 35 de ani, deoarece riscul de anomalii genetice ale fătului este net crescut odată cu înaintarea în vârstă.”
Sinceră să fiu și dacă aveam 20 de ani tot aș fi făcut amniocenteza pentru că dacă, Doamne ferește, bebelușul ar fi avut vreo afecțiune, medicii ar fi fost pregătiți la naștere să îl preia și să îl trateze. Ca să nu mai spun că, în ziua de astăzi, se fac chiar și operații în uter.
Am făcut amniocenteza la Femme Boutique Medicale cu doctorița Monica Zvanca și vă spun că această doctoriță are mână de aur. M-am programat telefonic cu aproximativ o lună înainte și m-am prezentat la clinică singură, singurică. Bineînțeles la volanul mașinii mele. Am intrat într-un cabinet și am luat loc la biroul doctoriței care mi-a explicat în amănunt ce va urma să se întâmple. Mi-a plăcut foarte mult că și-a făcut timp să vorbească cu mine înainte de procedură și mai ales mi-a plăcut că am simțit-o ca fiind o persoană caldă.
Haideți să vă povestesc ce s-a întâmplat pas cu pas:
- În cabinet, se aflau doctorița și o asistentă foarte drăguță
- După ce am terminat de vorbit cu doctorița am fost invitată să mă dezbrac și am primit un fel de halat cu acces facil la abdomenul meu.
- Doctorița mi-a făcut o ecografie și a identificat unde se află bebelușul poziționat și mai ales a identificat unde nu se află și poate să introducă acul.
- Asistenta m-a dat cu ceva dezinfectant, parcă betadină, dacă îmi aduc bine aminte, pe tot abdomenul.
- Doctorița a mai făcut încă o dată ecografie și a luat seringa.
- La prima vedere a acului, am amuțit, nu că aș fi vorbit prea mult. Un ac lung de vreo 15 centimetri și destul de grosuț. Mi-am zis “Doamne cât o să mă doară”! Și vă dau cuvântul de onoare că nu m-a durut deloc, dar absolut deloc.
- Doctorița a introdus acul prin 3 mișcări consecutive și relativ bruște, deci nu încet, încet, a extras lichidul și a scos acul. Nici nu am realizat când a început și când a terminat. Cred că aveam o față destul de uimită că doctorița mi-a spus “Gata! Am terminat.
- Puteți să mergeți să recoltați sânge”. Paradoxal recoltatul de sânge m-a durut mai tare decât amniocenteza.
Eu sunt absolut convinsă că mâna doctorului contează enorm și înainte să decideți la cine să mergeți, asigurați-vă că are super experiență.
Ca să vă asigurați că aveți destul de lichid amniotic pentru procedură, beți câteva pahare de apă cu jumătate de oră înainte. Asta ca să nu vă așezați pe pat și după, să vă ridicați ca să beți apă.
Clinca Femme Boutique Medical este extrem de primitoare, serviciile medicale excelente, doamnele asistente super amabile și drăguțe. M-am simțit o prințesă și am avut senzația că am fost la spa nu la clinică medicală. Aici am făcut și morfologiile de trimestru 2 și 3.
Sper că v-am indepărtat orice temeri, in cazul in care va gănditi să faceți amniocenteză și dacă aveți intrebări aici mă găsiți.
Dacă vă interesează să știți căt costă o sarcină in sistemul privat găsiți aici informațiile.
Vă pup dulce, Delia