Cred că v-am mai spus, dar eu am crescut cu nasul în cărţi. Mi-a plăcut dintotdeauna să citesc şi am avut curiozitatea să încerc diverse genuri de literatură încă de la o vârstă fragedă. Din păcate pasiunea asta nu-mi pare că s-a transmis (înca!) si copiilor mei, dar nu mi-am pierdut încă speranţa…
Una dintre cărţile copilariei mele, de care îmi amintesc cu mare drag, parcă o şi revăd cu ochii minţii, a fost “Legendele Olimpului” a lui Alexandru Mitru. Era o carte format mare, pentru copii, cu ilustraţii minunate. Cred că am citit-o şi răscitit-o de foarte multe ori – ştiam exact istoria şi faptele fiecărui zeu, semizeu sau erou al mitologiei grecesti…
Am retrăit cu mare drag aceste amintiri când am citit cartea lui Madeline Miller, “Circe”. Cartea este bine cotată – aprecierile cititorilor de pe site-ul Goodreads îi acordă un scor de 4.27 din 5 maxim – şi nu m-a dezamăgit.
Pentru cine nu ştie, Circe este una dintre fetele lui Helios, zeul Soarelui, şi a nimfei Perse. Bucurându-se de puteri magice, Circe putea să transforme oamenii în animale, folosindu-se de diverse incantaţii şi licori inventate de ea, toate pe bază de plante.
Cartea urmează povestea de viaţă a lui Circe – din copilărie şi până la maturitate. Circe nu are nici frumuseţea surorii ei, nici inteligenţa fratelui, iar numele îi vine de la culoarea galbenă a ochilor ei, amintind de un şoim, dar şi după vocea ei neobişnuită, o voce de muritor. În îndelungata ei viaţă a cunoscut multe figure mitice celebre. Prima întâlnire care o marchează este cea cu Prometeu, copila Circe fiind impresionată de interesul acestuia în oameni. După ce a furat focul din Olimp pentru a-l dărui oamenilor, Prometeu este adus pentru a-şi primi pedeapsa din partea zeilor: înlănţuit pe un munte, un vultur îi va mânca neîncetat ficatul.
Curând după această întâmplare Circe va cunoaşte prima dragoste – un pescar pe nume Glaucos. Prima dragoste aduce după sine şi prima manifestare a darului lui Circe – dorind să-l ferească de soarta sa de muritor, Circe îl transformă pe Glaucos într-un zeu. Odată văzut zeu, Glaucos se plictiseşte de Circe îndreptându-şi atenţia către frumoasa nimfă Scylla. Geloasă şi plină de furie, Circe o transformă pe Scylla într-un monstru. Fapta nu trece nepepsită, aşa că Circe este exilată pe insula pe care îşi va petrece întreaga viaţă – Aiaia.
Pe Aiaia Circe îşi desăvârşeşte talentul vrăjitoresc – este în largul ei şi învaţă repede ca nimeni nu o poate apăra – singură trebuie să se descurce. Astfel toţi marinarii care ajung pe Aiaia şi încearcă să profite de tânăra aparent naivă, ajung să fie transformaţi în porci. Este aproape soarta care îl aşteaptă şi pe Odiseu, care ajunge pe Aiaia în drumul său către casă, după celebra bătălie a Troiei. Iar Odiseu este a doua iubire a lui Circe. Madeline Miller se foloseşte de Odiseea lui Homer pentru a creiona drumul lui Odiseu, însă perspectiva ei este cea care adaugă o notă de feminitate dar şi de modernism.
Viaţa lui Circe este de poveste: ea este cea care ajută la naşterea Minotaurului, şi tot ea îl ajută pe Dedal să-l închidă în Labirint. Circe este cea care o ajută, ani mai târziu, pe Penelopa şi pe fiul acesteia şi al lui Odiseu – Telemac – oferind o continuare a poemului lui Homer.
Frumuseţea cărţii, pe lângă repovestirea liberă a miturilor Greciei antice, vine din faptul că, folosindu-se de povestea lui Circe, Madeline Miller face de fapt o radiografie a condiţiei femeii în societate – mitul subjugării femeii devine prin Circe un model de supravieţuire şi tărie de caracter. Sper să vă placă Circe şi stilul lui Madeline Miller – pentru mine a fost un detur plăcut de la cărţile pe care le citesc de obicei!
Până data viitoare vă urez ca de obicei, lectură plăcută!
Cu drag, Gabi
Aprecierea mea:
Despre autoare:
Madeline Miller a cunoscut succesul literar cu romanul ei de debut “The Song of Achilles” (2011), o repovestire a Iliadei lui Homer. A scris la acest roman timp de zece ani, timp în care a fost profesoară de limba latină şi greacă. Scriitoarea spune că a fost obsedată de Ahile după ce mama ei i-a citit în copilărie Iliada – dar şi Patrocle i-a atras atenţia – tocmai pentru că a fost un personaj secundar cu un impact major în războiul troian. Romanul The Song of Achilles a câştigat “Orange Prize for Fiction” şi i-a atras autoarei numeroase elogii.
Circe, al doilea roman al lui Madeline Miller, a fost publicat în aprilie 2018 şi va fi curând ecranizat într-o miniseries de 8 episoade pe HBO Max.
(Titlu în original: “Circe”)
Autor: Madeline Miller
Anul apariţiei: 2020
Editura: Paladin
Gen: Beletristică, Fantasy