V-aţi dorit vreodată să cunoaşteţi o limbă străină doar ca să citiţi cărţile unui autor în limba lui natală? Eu bine, eu mi-aş fi dorit să ştiu japoneza ca să-l pot citi pe Haruki Murakami în original. I-am citit cărţile doar traduse în română sau engleză şi, deşi nu neg că probabil traducătorii au făcut o treabă extraordinară, Murakami este cel de care m-am îndrăgostit.
Nu cred că greşesc dacă afirm că lucrările lui nu sunt pe toate gusturile, dar pe mine m-a câştigat când am citit 1Q84. A fost, cum să vă zic, UAU! Apoi am citit cam tot ce am găsit tradus de el prin biblioteca mamei, a prietenilor şi prin librării, fiecare carte în parte găsindu-şi un loc în inima mea.
Aşa că nu puteam începe anul mai bine decât aducându-vă o carte a lui Haruki Murakami: “Pădurea norvegiană”. Am citit-o prima oară acum, cred, vreo 6-7 ani şi ţin minte că m-a răscolit zile la rând. Iar acum am ales să o recitesc ca parte dintr-o provocare literară pe care o fac de vreo trei ani încoace.
Una dintre categoriile provocării pentru 2021 este aceea să citesc o carte a cărei acţiune se petrece într-o şcoală şi căutând ceva potrivit am dat de Murakami şi a lui “Pădure norvegiană”. Şi evident a trebuit să o recitesc.
Titlul cărţii este dat de melodia cu acelaşi nume a formaţiei Beatles, melodie de care recunosc că nu auzisem până nu am citit cartea 😊 dar nici nu mă consider un fan adevărat al lor…
Ajuns pe aeroportul din Hamburg şi auzind melodia formaţiei Beatles, Toru Watanabe este aruncat în timp, în anii ’60, pe vremea când era student la Tokyo, iar viaţa lui s-a schimbat iremediabil. Cu doi ani înainte, înca în Kobe, Toru, colegul lui de clasă Kizuki şi Naoko, iubita acestuia, erau cei mai buni prieteni. Dar relaţia lor perfectă este brusc sfărâmată când Kizuki se sinucide în ziua când împlineşte 17 ani. Moartea prietenului lor îi atinge profund pe Toru şi pe Naoko: Toru se simte înconjurat de moarte în timp ce Naoko simte cum o parte din ea s-a pierdut iremediabil odată cu moartea lui Kizuki. Toru se mută la Tokyo, la facultate, dar Naoko rămâne în Kobe. Pierderea lui Kizuki şi revederea după aproape doi ani, îi apropie pe cei doi fără însă a ajunge să-şi clarifice sentimentele, iar Naoko decide să părăsească colegiul pentru a petrece o perioadă la un sanatoriu.
În fundalul poveştii lui Toru, Haruki Murakami descrie perioada tumultoasă de revoltă a tineretului japonez – studenţii intră în grevă, cerând o revoluţie doar pentru a renunţa mai târziu fără a obţine niciun rezultat, spre furia lui Toru care vede asta ca pe un semn de ipocrizie.
În viaţa lui Toru apare o altă tânără, Midori – diametral opusă lui Naoko – plină de vitalitate şi fără mistere complicate. Toru se simte împărţit între iubirea pentru cele două fete – una profund afectată şi care nu i-a făcut nicio promisiune, şi alta care, posibil, promite viziunea unei alte vieţi, mai fericite.
Mai mult decât un simplu triunghi amoros, “Pădurea norvegiană” spune o poveste de viaţă şi maturizare, reuşind să balanseze minunat balanţa dintre dragoste şi durere. Descrierile lui Murakami sunt absolut surprinzătoare şi atât de frumos redate încât de la primele pagini ai impresia că eşti acolo, alături de personaje, respirând aerul naturii.
Povestea are un final deschis – dar eu am rămas cu propria mea concluzie cumva – în viaţă vom pierde oameni pe care îi iubim, oameni apropiaţi vor intra şi vor ieşi din vieţile noastre, vor fi greşeli şi vor fi consecinţe pe care nu le vom putea reversa, dar timpul le va rezolva pe toate dacă vom alege să privim în viitor şi nu în trecut.
Aprecierea mea:
Despre autor:
Haruki Murakami s-a născut la Kyoto, în 1949. Opera lui este binecunoscută în Japonia dar şi la nivel international, cărţile lui fiind traduse în peste 50 de limbi.
Cele mai cunoscute cărţi ale lui sunt “În căutarea oii fantastice” (1982), “Pădurea norvegiană” (1987), “Cronica păsării arc” (1994-1995), “Kafka pe malul mării” (2002) sau “1Q84” (2009-2010).
Romanul “Pădurea norvegiană” a fost ecranizat în 2011, în regia regizorului franco-vietnamez Tran Anh Hung.
Titlu in original: “ノルウェイの森 – Noruwei no Mori”
Autor: Haruki Murakami
Anul aparitiei: 2011
Editura: Polirom
Gen: fictiune, dragoste