Îmi aduc aminte că înainte să pornesc pe drumul către copilul mult dorit prea puține știam despre cauzele infertilității la femei. Constat că am bifat 4 dintre aceste cauze: adenomioza, polipi uterini, rezerva ovariană scăzută și fibrom. Mă bucur enorm că Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate împărtășește cu noi cauzele infertilității și simptomele lor. Sunt aboslut convinsa că multe din cauzele infertilității ar putea fi tratate mult mai simplu și mai repede daca am merge la medic la cel mai mic simptom.
Cauzele infertilității la femei și simptomele lor
“A rămâne însărcinată și a duce sarcina la termen pot părea lucruri firești, naturale. În realitate nu e chiar așa. Numărul mare de cazuri de infertilitate feminină exact asta demonstrează: că sunt multe lucruri care pot crea probleme fie în obținerea sarcinii, fie în evoluția ei, care se întrerupe printr-un avort spontan. Cauzele infertilității feminine sunt multe și variate. Iar unele – în ciuda eforturilor specialiștilor de a le identifica – rămân necunoscute. Iată care sunt cele mai comune cauze de infertilitate feminină:
Disfuncțiile ovulatorii
Acestea includ tulburări hormonale, cum ar fi sindromul ovarului polichistic, hiperprolactinemia (este secretată prea multă prolactină iar aceasta interferează cu ovulația), hipertiroidismul sau hipotiroidismul.
Cel mai frecvent simptom prezent la femeile cu disfuncție ovulatorie este ciclul menstrual neregulat sau absent. Femeile cu disfuncție ovulatorie au în general cicluri menstruale mai scurte de 21 de zile sau mai mari de 35 de zile, iar durata lor variază foarte mult de la o lună la alta. Alte simptome care însoțesc disfuncțiile ovulatorii sunt hipertensiunea arterială, un nivel ridicat al insulinei în sânge, acneea, pilozitate excesivă și probleme cu greutatea.
Endometrioza
Cavitatea uterului este căptușită de o mucoasă numită endometru. Endometrioza este o afecțiune ce constă în dezvoltarea celulelor endometriale în afara cavității uterine, astfel că acestea se pot regăsi pe ovare, trompe uterine, intestine sau pe suprafața mucoasei din cavitatea pelvină. Țesutul endometrial poate afecta funcția ovarelor, uterului și trompelor uterine, având ca urmare infertilitatea. Cele mai comune simptome ale endometriozei sunt durerile intense în primele zile de menstruație, sângerările mai puternice și menstruația prelungită, durerile din timpul contactului, balonarea permanentă și crampele abdominale.
Adenomioza
Înrudită cu endometrioza, adenomioza este o afecțiune a uterului în care țesutul endometrial se extinde și se dezvoltă în grosimea pereților uterini. Simptomele ei sunt asemănătoare endometriozei, respectiv durerea și ciclurile menstruale abundente.
Deteriorarea/blocajul trompelor uterine
În cele mai multe cazuri această deteriorare este cauzată de inflamarea trompelor uterine (afecțiune numită salpingită), care, la rândul ei, este produsă de o boală inflamatorie pelvină cel mai adesea provocată de o infecție cu transmitere sexuală sau de o intervenție chirurgicală.
În formă acută, salpingita se manifestă prin prezența unor dureri constante în abdomenul inferior și pelvis, cu iradiere în coapse. Această durere se intensifică în timpul menstruației, ovulației și al actului sexual. Celelalte simptome sunt reprezentate de febră, sângerări în afara perioadei menstruale, secreții vaginale urât mirositoare sau de culoare verzui sau galbenă, greață, vărsături și urinări frecvente.
Fibroame
Fibromul uterin poate determina infertilitate atunci când dimensiunea lui interferează cu procesul de fertilizare și implantare a ovului. Două dintre tipurile de fibroame uterine sunt mai frecvent asociate cu infertilitatea feminină (produc mari dereglări menstruale): fibroamele subseroase (se dezvoltă pe versantul extern al uterului, în abdomenul inferior) și fibroamele intramurale (în peretele uterin).
Ca și simptomatologie, fibroamele uterine provoacă durere și/sau umflare abdominală, durere pelvină, cicluri menstruale neregulate și dureroase, intensificarea fluxului sangvin, prezența cheagurilor de sânge, creșterea frecvenței urinărilor, constipație și dureri ale membrelor inferioare și/sau a spatelui.
Polipi uterini
Polipii uterini sunt excrescențe moi care se dezvoltă la nivelul uterului, din endometru. Din acest motiv se mai numesc polipi endometriali. În cazul polipilor de col uterin, cauza apariției este creșterea exagerată a mucoasei canalului cervical. Polipii pot fi unici sau multipli iar dimensiunile lor, variabile. Simptomele în general nu sunt prezente, afecțiunea fiind așadar în majoritatea cazurilor asimptomatică. Doar în cazuri foarte rare se manifestă prin durere resimțită în timpul actului sexual, secreții mucoase sau însoțite de puroi ori sângerari vaginale între menstruații, după actul sexual sau după instalarea menopauzei.
Rezervă ovariană epuizată/scăzută
Fiecare femeie se naște cu un număr prestabilit de ovocite, iar numărul acestora scade accelerat după vârsta de 35 de ani și de-a dreptul dramatic între 38 și 40 de ani. Având în vedere acest proces, este evident faptul că unul dintre marii dușmani ai fertilității este însăși vârsta femeii. Mai trebuie adăugat faptul că pentru fertilitate importantă este și calitatea ovocitelor, nu doar numărul lor. Cea mai înaltă calitate o au imediat după debutul menstruației, urmând ca, odată cu trecerea anilor, aceasta să scadă și ea treptat.
Boli autoimune
Bolile autoimune se manifestă atunci când propriul sistem de apărare percepe organismul ca pe un inamic şi produce anticorpi împotriva acestuia. În fapt, sistemul de apărare începe să atace celulele organismului, inclusiv cele reproducătoare, afectând procese esenţiale pentru obţinerea unei sarcini: rezerva ovariană şi ovulația.
Cele mai frecvente boli autoimune întâlnite la femei sunt tiroidita Hashimoto, artrita, boala Crohn, lupusul, psoriazisul, boala Addison și diabetul zaharat de tip I. Chiar dacă niciuna dintre ele nu afectează în principal sistemul reproducător, tulburările metabolice pe care le induc (amenoreea și ciclurile menstruale anovulatorii) influențează în mod cert fertilitatea. Chiar și în cazurile în care ovulația are loc, dereglările autoimune ale organismului vor „cataloga” celulele embrionare ca fiind străine și le vor distruge înainte ca embrionul să se implanteze în uter. De altfel, există multe situații în care boala autoimună este diagnosticată în urma investigațiilor amănunțite care se impun ca urmare a unor avorturi spontane repetate. În celelalte cazuri, în care bolile autoimune sunt cunoscute și pacientele se află sub tratament pentru acestea, însăși tratamentele reprezintă un pericol pentru evoluția sarcinii și fătul aflat în dezvoltare, riscul de avort spontan fiind crescut.
Deși existența atâtor cauze de infertilitate poate fi înspăimântătoare și descurajantă, ar trebui ținut cont de faptul că știința a evoluat și are soluții. Și asta înseamnă că nu trebuie să ne resemnăm în fața infertilității. O vizită la specialistul în infertilitate și stabilirea unui diagnostic corect precum și instituirea unui tratament personalizat, poate fi începutul unui alt drum. Unul la capătul căruia să se îndeplinească dorința de a avea un copil.
Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate https://www.vythoulkas.ro/ “
Dacă considerați informația despre cauzele infertilității la femei de ajutor vă rog să dați un share ca să poată citi căt mai multe Doamne și Domnișoare.
Vă invit să citiți și “Ce trebuie să știi despre prima vizită la medicul specialist în infertilitate”