Sincer, plănuiam pentru săptămâna aceasta o cu totul altă recomandare de carte, un autor român, contemporan, pare-se de mare success la public, dar am fost aşa de dezamăgită de respectiva poveste încât nu am vrut să transform recomandarea mea într-o… nerecomandare ☹ Nu vă mai zic că m-am cărat cu respectivele volume tocmai de la Bucureşti la Doha…
În fine, spre norocul meu, nu toate cărţile aduse din România sunt de nerecomandat, aşa că astăzi am una care mi-a plăcut şi nu doar pentru că este scrisă de Lucinda Riley, una dintre autoarele mele favorite.
În primul rând mi-a plăcut faptul că acţiunea cărţii se petrece în Cipru – ţară pe care am vizitat-o cu ocazia Sărbătorilor de Paşte de acum câţiva ani şi care mi-a rămas în suflet. O ţară primitoare, cu peisaje frumoase, plaje superbe şi o bucătărie extraordinară! Se pare că a avut acelaşi efect şi asupra Lucindei Riley pentru că tot aici, într-o vacanţă, şi-a găsit inspiraţia să o scrie.
Helena este o fostă prim-balerină la Opera din Viena, acum retrasă din activitate. Împreună cu familia, vine să petreacă o vară în Cipru, la Pandora, casa pe care a primit-o moştenire de la naşul ei, Angus.
Helena nu a mai fost la Pandora de douăzeci şi patru de ani – când a petrecut aici o vară toridă, fericită – vara în care, la şaisprece ani, şi-a întâlnit prima iubire, pe Alexis. Dar tinereţea ei este acum departe, sau aşa spear Helena atunci când soseşte la Pandora împreună cu fiul ei mai mare, Alex. Cei doi copii mai mici, Immy şi Fred, urmează să li se alăture împreună cu William, tatăl lor, după ce Helena re-amenajează casa nelocuită de foarte multă vreme.
Povestea se derulează atât din perspectiva Helenei, cât şi a lui Alex, tânărul de treisprezece ani, super-inteligent şi hiper-conştient de schimbările fiziologice din corpul lui adolescentin. Alex este copilul din flori al Helenei, iar identitatea tatălui lui este un secret bine păstrat de către Helena… şi nu este singurul secret care o bântuie, aşa cum cititorii vor afla pe parcursul desfăşurării poveştii.
Pe lângă William şi cei doi copii mai mici, apar noi personaje – atât din trecut, cum este Alexis, acum un văduv cu doi băieţi, cu o afacere viticolă de succes în Cipru, dar şi din prezent. La Pandora li se alătură Jules şi copiii ei, Rupert (un adolescent de vârsta lui Alex) şi Viola (fiica adoptivă) şi mai apoi capul familiei, Sasha, cel mai vechi prieten al lui William care acum trece prin momente grele cu firma pe care o conduce.
Cred că cele mai delicioase pasaje sunt cele din jurnalul lui Alex, jurnal care se derulează timp de zece ani, de la momentul primei vizite la Pandora şi până în prezent, când Alex se reîntoarce în Cipru ca un tânăr de douăzeci şi trei de ani. Scrise cu un umor fin şi cu mult simţ de observaţie, sunt gândurile unui copil (şi mai târziu tânăr adult) care este măcinat de curiozitatea de a-şi afla tatăl biologic, frământat de schimbările hormonale din organismul lui care îl fac să adopte o atitudine mai retrasă si anxioasă, dar şi care se confruntă cu fiorii primei iubiri în persoana lui Chloe, fiica lui William din prima căsătorie.
Dar cum evident, orice secret iese până la urmă la iveală, vara întoarcerii la Pandora înseamnă pentru Helena şi familia ei un prilej de a-şi demonstra forţa iubirii care îi leagă, de a-şi deschide sufletul pentru a vindeca răni mai vechi sau mai noi şi pentru a-şi forma noi amintiri de neuitat.
“Cronica celor zece ani din jurnalul meu e doar un instantaneu al câtorva existenţe mărunte într-un univers infinit. Dar e vorba de vieţile noastre, şi pentru noi, aceste probleme sunt importante. Dacă n-ar fi aşa, mă îndoiesc că omenirea arm ai exista, pentru că […] am primit la naştere darul speranţei.”
Sper să vă placă “Povestea Helenei” şi chiar să vă determine, de ce nu?, să vizitaţi într-un viitor nu prea îndepărtat, frumosul Cipru!
Până data viitoare eu vă urez lectură plăcută şi o toamnă liniştită şi însorită!
Cu drag, Gabi
Aprecierea mea:
Despre autoare:
Lucinda Riley este autoarea de mare succes a mai multe romane, cele mai recente fiind cărţile din seria “Şapte surori”, cărţi pe care de altfel vi le-am recomandat într-o postare anterioară. Din nefericire, Lucinda Riley a decedat anul acesta, în urma unei lupte cumplite cu cancerul.
Titlu în original: “The Olive Tree”
Autor: Lucinda Riley
Anul apariţiei: 2018
Editura: Litera
Gen: beletristică, ficţiune romantică