Nu vreau să vă fac invidiosi, dar la mine, aici în Doha, este vreme de plajă. Si sunt într-o mini-vacanţă, respectiv o saptămană de vacanţă intra-semestrială. Si cum să-ţi incarci bateriile mai bine decat lenevind la piscină cu o carte bună în mana?? Mda, mai sunt şi ceva seriale pe Netflix, dar pe alea le programez după-amiaza… 🙂
Poate că nu sunteţi fani science-fiction – dar vă îndemn ca din când în când sa încercaţi şi o lectură din afara zonei de comfort. Cine ştie? Poate o să descoperiţi că vă place! Iar dacă sunteti deja fani SF, cred că o să vă placă mult cea mai noua carte a lui Andy Weir: “Proiectul Hail Mary”. Si dacă vă place sau nu SF-ul, faptul că “Proiectul Hail Mary” va fi în curând un film pe marile ecrane cu Ryan Gosling şi tot o să vă convingă 🙂 Da, îmi place Ryan Gosling, e un păcat??
Dar să mă intorc la cartea lui Andy Weir. Aţi citit cumva “Marţianul” sau poate măcar aţi vazut filmul omonim cu Matt Daimon? Daca da, atunci ştiţi că Weir se pricepe să construiască, extrem de credibil şi cu multe detalii ştiinţifice, povesti care se petrec în spatiu. Ca şi personajul din Marţianul, personajul central din “Proiectul Hail Mary” se trezeste singur in spatiu. Nu ştie exact unde se află, nu ştie cum a ajuns acolo şi nici măcar cum îl cheamă.
Treptat îşi revine din ceea ce pare a fi o comă indusă şi realizează că este singurul supravieţuitor pe o navetă spaţială. Ceilalti 2 colegi ai lui sunt morţi, în aceeasi cameră în care el s-a trezit. Dar cine este el, cum a ajuns pe navă şi de ce?
Pe masură ce o multitudine de flash back-uri fac ca încet-încet memoria să-i revină, începe să înţeleagă ce i se întamplă. Se află într-o misiune de salvare a omenirii, iar el este singura şansă de a salva Pamantul. Soarele nostru este “mâncat” de nişte organisme microscopice, capabile de a înmagazina energii uluitoare. Doar că Soarele nostru nu este singura ţintă a acestor organisme nou-botezate “astrofagi”, ci şi sorii altor planete din alte galaxii. Dar există o salvare – ceva în Tau Ceti pare că a “vindecat” sistemul de astrofagi. I-a luat 13 ani să ajungă în sistemul Tau Ceti şi pare că se află în pragul celei mai mari descoperiri: viaţă inteligentă extraterestră!
Nu vreau să vă dezvălui mai multe pentru că merită sa cititi cartea şi să vă bucurati de talentul lui Andy Weir de a imagina o întreagă lume, diferită dar în acelasi timp atât de asemănătoare cu a noastră. Nu cu omuleţi verzi, nu cu gânduri ofensive. Pur şi simplu o altă lume care se află în acelasi pericol ca şi omenirea, o altă lume care caută aceeasi salvare, o alta lume, non-umană, dar totuşi profund umană…
Mi se pare cea mai bună carte a lui Andy Weir de până acum şi recomand să o citiţi fie şi numai pentru mesajul profund optimist – eu una am nevoie de astfel de trăiri pentru a uita pentru o vreme realitatea incredibilă pe care o trăim astazi…
Până data viitoare vă urez spor la lectură, cu drag, Gabi!
Aprecierea mea:
Depre autor:
Născut pe 16 iunie 1972 în Davis, statul California, SUA, Andy Weir este un fost programator de calculatoare devenit între timp un scriitor de succes. A crescut citind clasicii SF – Arthur C. Clarke şi Iaac Asimov numărându-se printre preferaţi – şi la 15 ani a început să lucreze ca programator de calculator pentru Sandia National Laboratories. După liceu a studiat Computer Science la University of California, în San Diego dar nu a absolvit niciodată.
A lucrat ca programator pentru mai multe firme mari de software printre care Blizzard, AOL sau MobileIron.
A început să scrie SF la 20 de ani şi şi-a publicat lucrările pe diverse site-uri de profil. Primul său roman, “Marţianul” a fost scris cât mai corect ştiinţific posibil, după cum declară chiar autorul, şi a fost initial publicat cu titlul gratuit, pe site-ul autorului. Fanii săi i-au cerut să-l facă diponibil şi pe Amazon Kindle unde s-a şi găsit în curând pentru doar 0.99 dolari. În scurt timp romanul şi-a făcut loc în topul celor mai vândute publicape Kindle, moment în care a atras atenţia editurii Crown Publishing Group. Versiunea tipărită a romanului, uşor diferită de original, şi-a făcut apariţia direct pe locul #12 în topul The New York Bestellers. Romanul a fost adaptat pentru marele ecran în 2015, având în rolul principal pe Matt Daimon.
Următorul său thriller SF, “Artemis”, a apărut în 2017, se petrece pe Lună şi o are ca protagonistă principală pe Jazz, o eroină de 26 de ani.
Ultimul său roman, “Proiectul Hail Mary”, a fost publicat în mai 2021 şi va fi ecranizat în curând, cu Ryan Gosling în rolul lui Grace Ryland.