“Testosteronul si infertilitatea masculină …..o relație complicată. Testosteronul este un hormon care stimulează dezvoltarea spermatozoizilor și este produs în principal în testiculele bărbaților. Joacă un rol cheie în dezvoltarea spermatozoizilor și ajută la construirea masei musculare și osoase. Relația dintre nivelurile de testosteron, dezvoltarea spermatozoizilor și sănătatea bărbaților este însă una… complicată.
De ce testosteronul scăzut afectează fertilitatea masculină
Studiile au arătat că un nivel scăzut de testosteron se corelează direct cu un număr mai scăzut de spermatozoizi și cu probleme de fertilitate masculină. Aceasta este o tendință îngrijorătoare după ce s-a constatat că la bărbați numărul de spermatozoizi a scăzut cu mai mult de jumătate în ultimii 40 de ani. Urmarea: nivelurile scăzute de testosteron sunt asociate cu apetit sexual redus și disfuncție erectilă. Soluția pare simplă: crești nivelul de testosteron din sânge, problemele se rezolva. Ei bine, nu este chiar așa!
Terapia de substituție cu testosteron
Marea majoritate a bărbaților supuși terapiei de substituție cu testosteron vor constata că numărul de spermatozoizi scade la zero. Pare ciudat la prima vedere, dar este de fapt rezultatul unei bucle de feedback foarte simple. Majoritatea hormonilor sunt reglați prin mecanisme de feedback, ca acesta. Un mecanism de feedback este o buclă în care un produs revine pentru a-și controla propria producție. Majoritatea mecanismelor de feedback hormonal implică bucle de feedback negativ. Feedback-ul negativ menține concentrația unui hormon într-un interval mic, pentru a regla producția de hormoni și a menține un echilibru în corp.
La bărbați, producția de testosteron este gestionată printr-o buclă de feedback negativ. Creierul va secreta un hormon numit hormon de eliberare a gonadotropinei (GnRH), care afectează funcția organelor de reproducere, cum ar fi testiculele. GnRH semnalează testiculelor să înceapă să producă testosteron, care este vital pentru fertilitatea masculină, așa cum am afirmat deja. Când în sânge este suficient testosteron, creierul va înceta să mai secrete GnRH. Când nivelul hormonilor scade sub un anumit nivel, creierul va fi semnalat să producă GnRH, iar testiculele vor continua să producă testosteron. Această buclă simplă de feedback ajută la menținerea unui nivel sănătos de testosteron în organism și are ca rezultat o producție constantă de spermă.
Cu toate acestea, în terapia de substituție cu testosteron acesta este introdus direct în fluxul sanguin prin injecții, plasturi, geluri sau alte metode. Nivelurile ridicate de testosteron trimit un semnal creierului să nu mai producă hormonul de eliberare a gonadotropinei, iar în lipsa lui nu există semnal pentru testicule pentru a produce testosteron. Generarea spermatozoizilor se bazează pe testosteronul produs în testicule, nivelul fiind aici mai mare decât în sânge. Deci, în ciuda nivelurilor ridicate de testosteron în sânge, majoritatea bărbaților nu vor mai produce spermatozoizi atunci când trec prin terapia de substituție din cauza faptului că testiculele nu produc testosteron. Într-un fel, a da unui bărbat testosteron este asemănător cu a da unei femei estrogen (adică o pilulă contraceptivă).
Similar cu estrogenul, care blochează de obicei ovulația, testosteronul va reduce producția de spermă, reducând astfel semnificativ șansele de a concepe. Odată ce suplimentarea cu testosteron este oprită, poate dura până la trei luni pentru a observa o creștere a parametrilor spermatozoizilor. Dacă un bărbat ia suplimente de testosteron pentru o lungă perioadă de timp, revenirea producției de spermă poate dura multe luni. Dar este posibil și să nu mai revină deloc…
Bărbații care au un nivel scăzut de testosteron și se luptă cu infertilitatea ar trebui să consulte un urolog sau un endocrinolog specializat în reproducerea masculină. După diagnosticare, împreună, medic și pacient, vor alege cel mai bun tratament pentru nivelul scăzut de testosteron, pe baza obiectivului avut în vedere: recuperarea funcției sexuale sau a celei reproductive. Dacă fertilitatea este problema care necesită rezolvare, medicul poate prescrie injecții cu gonadotropină pentru a stimula testiculele să producă mai mult testosteron și spermă.
Recomandări pentru a crește fertilitatea
Când nivelul de testosteron este scăzut, anumiți factori de stil de viață pot ajuta la creșterea fertilității masculine. Sunt de luat în considerare câteva măsuri în acest scop:
Evitarea supraîncălzirii zonei intime
Orice lucru care încălzește zona genitală pentru o perioadă excesivă de timp poate scădea numărul de spermatozoizi. Spermei nu îi plac temperaturile ridicate, de aceea testiculele sunt în afara corpului. Așa că sunt de evitat sauna, căzile cu hidromasaj și băile fierbinți. Nu tineți laptopul (care se poate încălzi) „în poală”.
Obținerea și păstrarea unei greutăți sănătoase
Excesul de greutate poate schimba nivelul hormonilor și poate afecta negativ producția de spermă. Bărbații care sunt obezi pot avea niveluri mai scăzute de testosteron, deoarece grăsimea de pe abdomen își transformă testosteronul în estrogen. Scăderea kilogramelor în exces poate avea un efect pozitiv asupra testosteronului și asupra fertilității.
Renunțarea la fumat
Un studiu efectuat pe un grup reprezentativ de bărbați din Arabia Saudită care au vizitat clinici de infertilitate a constatat că acei bărbați care fumau aveau niveluri mai scăzute ale hormonilor reproductivi decât nefumătorii. Așa că dacă fumezi, renunță!
Prudență la unele categorii de medicamente
Unele medicamente – cum ar fi steroizii și narcoticele – pot afecta producția de spermă. Dacă ai nevoie de aceste medicamente pentru a trata probleme de sănătate, discută cu medicul. Drogurile recreative, inclusiv marijuana, au fost, de asemenea, legate de un nivel scăzut de testosteron.
Limitarea consumului de alcool
Consumul excesiv de alcool poate scădea cantitatea de testosteron din corpul unui bărbat. Alcoolul afectează, de asemenea, secreția hormonilor LH și FSH. În plus, moderația în ceea ce privește consumul de alcool este importantă pentru starea generală de sănătate.
Obținerea unei cantități suficiente de vitamina D
Bărbații cu niveluri mai scăzute de vitamina D au și niveluri mai scăzute de testosteron, potrivit unui studiu. Sursele bune de vitamina D includ peștele gras, ciupercile și alimentele fortificate, cum ar fi cerealele. Lumina soarelui este cea mai importantă sursă de vitamina D, dar expunerea trebuie făcută rațional, pentru a evita urmările neplăcute asupra pielii.
Practicarea exercițiilor fizice
Exercițiile fizice nu numai că ajută la pierderea în greutate și reducerea stresului, dar pot ajuta și la creșterea nivelului de testosteron. O rutină în care sunt incluse exerciții aerobice și antrenamente de forță este considerată cea mai eficientă.”
Cam atat despre subiectul ‘Testosteronul si infertilitatea masculină’. Sperăm că vă este de folos și vă invităm să citiți și despre Primele analize pe care ți le recomandă medicul specialist în infertilitate și ce pot depista ele aici.
Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate https://www.vythoulkas.ro/