Ați citit bine, da: frica de menopauză se tratează cu acceptare, stil de viață sănătos și Omega 7. În rezumat și esențial, pentru o bună calitate a vieții.
Și este mare frica de menopauză. De fapt nu de menopauza în sine pentru că nu este chiar de plâns că nu te mai uiți la marea albastră fără să poți să faci o baie sau că nu te mai îmbraci ca văduva neagră în acele zile feerice. Dar sunt de plâns efectele cu care poate veni la pachet și care iți afectează calitatea vieții. Mai ales dacă sunteți ca mine și nu țineți morțiș sau nu aveți voie să faceți terapie hormonală și vreți să mergeți mai pe natural.
Ce este menopauza și de ce vine pe capul nostru
Menopauza este o etapă biologică, normală și naturală în viața noastră care este caracterizată de încetarea funcției ovarelor, adică a funcției ovulatorii și a producției de hormoni sexuali feminini, estrogen și progesteron.
Rezerva ovariană cu care se naște o femeie este fixă pe viață, se diminuează în mod natural pe măsura trecerii timpului, fără posibilitatea de reînnoire. Drumul este… cu sens unic, cum s-ar zice. Pe o pantă descendentă, din păcate. Procesul este ireversibil și nu este influențat nici de stilul de viață, nici de folosirea contraceptivelor și nici de numărul de nașteri. Este natura, pur și simplu.
În luna a cincea de viață intrauterină, noi fetițele dispunem de circa 4 milioane de ovocite, iar până la naștere, numărul lor se va înjumătăți.
Până la pubertate, mor lunar aproximativ 11.000 de ovocite, așa încât instalarea menstrelor găsește adolescenta cu numai 300.000 – 400.000 de ovocite. De la acest moment înainte, până în jurul vârstei de 30 de ani, rezerva ovariană se împuținează constant, lunar, cu câte 1.000 de ovocite. Și nu este vorba doar despre o scădere a numărului ci și a calitățîi lor.Pe la vârsta de 30 de ani, rezerva ovariană este de aproximativ 12% și începe o scădere accelerată a acesteia. La 37-38 de ani, mai putem vorbi despre circa 25.000 de ovocite, iar la 40 de ani de un procent de doar 3%. Între 40 și 55 de ani se instalează menopauza; vârsta medie, în scădere din păcate, este de 51 de ani. Diagnosticul de menopauză se pune după 12 luni de amenoree, adică dacă menstrele lipsesc timp de un an. Înainte de menopauză, mai avem de-a face cu premenopauza care este o perioadă de tranziție în care fertilitatea scade, producția de hormoni sexuali feminini se diminuează și ciclurile menstruale devin neregulate.
Trăim vremuri minunate din multe puncte de vedere și cu siguranță că suntem super norocoase că în ziua de astăzi există tratamente, suplimente, creme care să ne ajute să prevenim și să minimizăm efectele menopauzei. Bineînțeles în completarea unui stil de viață echilibrat.
Posibilele efecte ale menopauzei
Zic posibile, pentru că suntem diferite și nu este obligatoriu să bifăm toată colecția de efecte sau nici măcar vreunul. Dar oricum am da-o și am întoarce-o, menopauza este strâns legată de înaintarea în vârstă ceea ce prespune oricum o serie de schimbări pe care pe cât posibil este mai bine să le prevenim și să le minimizăm….la 0 (macar să tindem acolo ca să obținem 90%)
Bufeurile
Din ce am văzut, sunt tare neplăcute. Înțeleg că te ia așa brusc un val de căldură și de transpirație și iți mai curge și machiajul în mijlocul unei ședințe daca ești norocoasă. Și daca ești super norocoasa, poți să le ai de câteva ori pe zi. Ca variantă naturistă se detașează de departe uleiul de luminița nopții pentru că este cunoscut ca tonic benefic pentru sănătatea organelor reproducătoare femeiești. Uleiul de luminița nopții are abilitatea de a stimula producția de estrogen și de a revitaliza pielea.
Tulburările de somn
Ritmul nebun în care trăim cred că pentru majoritatea dintre noi se lasă cu tulburări de somn așa că faptul că menopauza vine la pachet și cu acest efect nu mai e chiar un șoc. Somnul însă este super important în viața noastră și vă las aici câteva idei pentru un somn bun, bun, bun. Meditația și rugăciunea ne liniștesc și îndepărtează energiile negative pe care le-am acumulat în timpul zilei. Vă invit să citiți aici 7 idei pentru un somn bun, bun, bun.
Libidou scăzut
Sau lipsa chefului de sex. Nu zic sex nebun ca în tinerețe, dar măcar sex să fie. Aici v-o recomand din suflet pe Claudia Buneci și al ei mini curs gratuit “Cum îți susții libidoul în premenopauză “, pe care îl puteți accesa aici.
Uscăciune vaginală, uscarea pielii, căderea părului și fragilitatea unghiilor
Poate vă întrebați de ce le-am pus pe toate la grămadă în loc să le împart pe categorii. Răspunsul este foarte simplu. Toate au același remediu principal: Omega 7. Eu am auzit de curând de acest supliment și m-am împrietenit instantaneu cu el, ca să previn și ca să tratez. Modelul ales de mine, printre sigurele de pe piața românească în acest moment, este BioActive Omega 7 de la Pharma Nord pe care o puteți găsi aici.
Omega 7 conține extract de cătină, care este una dintre cele mai bogate surse ale naturii din acest acid gras special. Pe măsură ce înaintăm în vârstă și ne împrietenim cu menopauza, capacitatea noastră de a produce omega 7 scade și poate fi benefică suplimentarea cu acest acid gras. Pe lângă omega 7, acest preparat furnizează omega 3 și omega 6, care sunt prezente și în cătină.
În perioada menopauzei, producția de estrogen scade semnificativ, și nevoia de refacere a nivelului de estrogen a corpului este foarte mare. Uleiul de cătină, sau “aurul lichid” este un reconstructor eficient a membranelor mucoase, îndeosebi în ceea ce privește înnoirea membranelor mucoase ale gurii, ochilor și organelor genitale.
Ca să nu mai spun că ajută și la hidrarea pielii de pe fețișoara noastră și automat ne ajută să mai reducem ridurile sau să le întârziem apariția. Asta este hidratarea din interior pentru că nu putem și fără hidratarea din exterior, gen seruri și creme. Din fericire pentru noi, acum, spre deosebire de în urmă cu 20 de ani, sunt dezvoltate game speciale de produse pentru îngrijirea pielii în această perioadă.
Odată cu șansa pe care o avem să înaintăm în vârstă, putem să ne confruntăm și cu uscarea altor mucoase de gen ochi sau gură. Eu personal m-am confruntat cu sindromul de ochi uscați, probabil pentru că stau zi lumină cu ochii în vreun ecran și de când iau Bio Active Omega 7 îmi simt ochii mult mai odihniți și limpezi, dacă mă înțelegeți ce vreau să spun.
Membranele noastre mucoase servesc ca o barieră sau acoperire externă. Pe lângă faptul că sunt importante pentru bunăstarea noastră, pielea și mucoasele noastre au proprietăți de protecție mai bune atunci când sunt bine hidratate și furnizate cu toți nutrienții de care au nevoie pentru a funcționa bine.
Schimbări de dispoziție
Este vorba despre caruselul emoțional al menopauzei pentru că pare că nu scăpăm niciodată de acest carusel pe o temă sau alta de-a lungul vieții. Dar să nu ne impacientăm, pentru că avem leac și pentru el: terapia cu un coach sau psihoterapeut specializat pe acest subiect. Eu cred cu tărie că experiența personală este crucială în subiecte sensibile ca acesta.
O alimentație echilibrată
Să știți că se poate mânca cu plăcere și din plăcere, condiția este să găsiți nutriționistul care să știe exact atât ce se întâmplă la nivel hormonal în organism cât și să vină cu sugestii culinare “yamii”. Aici v-o recomand cu căldură pe Elena Olaru care este specialistă atât pe planuri alimentare pentru menopauză dar și pentru endometrioză/adenomioză. O puteți contacta aici https://www.facebook.com/elenanutritionist.
O să mă opresc acum cu efecte și recomandări ca să nu vă ia capul din prima. Îmi rezerv dreptul la încă un articol.
Ahhh și bineînțeles că mai trebuie să tratăm menopauza cu o doză de umor și cu spirit de aventură (că doar suntem românce) dar și cu exemplele de femei minunate care ne demonstrează că se poate să ne trăim viața în continuare cu bucurie, frumusețe și cam tot ce vrem. Sper că le urmăriți pe subiect pe Ileana Badiu și Ana Bitu cu a lor Super40 https://www.super40.ro/.
Cam atât de la mine pentru voi despre “Frica de menopauză se tratează cu acceptare, stil de viață sănătos, creme și coenzima Q7”. Daca sunteți în prag de situație sau chiar stăpâne pe situație sper că v-am făcut să zâmbiți și v-am convins să faceți tot ce puteți ca să vă păstrați zâmbetul.
Disclaimer: înainte să luați orice supliment vă rog să vă consulatați cu medicul vostru, la care sunt convinsă că mergeți oricum cu regularitate, ca să preveniți în loc să tratați