Trăim într-o eră ca o monedă cu 2 fețe și așa arată și drumul nostru către a deveni mame așa că cred din suflet că o să vă fie de folos cele 6 idei despre cum să ai grijă de fertilitatea ta și viitorul tău.
Pe de o parte, ne bucurăm:
- De evoluția științei unde medicina ocupă un loc de top și șansele, atunci când ai probleme de fertilitate să devii mamă prin metode de reproducere umană asistată există și sunt mari.
- “50 are the new 40”, “40 are the 30” adică vârsta nu mai este o problemă chiar atât de mare cum era nu mai departe de 10 ani în urmă, când la 40 de ani erai considerată “babă”.
- Nu mai ești arătată cu degetul (chiar de toată lumea) atunci când devii mamă la o vârstă mai târzie. Conversația și educația în jurul subiectului infertilitate începe să prindă din ce în ce mai mult contur.
Pe de altă parte, imaginea evoluţiei fertilităţii populaţiei României în ultimele decenii este aceea a unei tendinţe de scădere continuă, care a început în primii ani după al doilea război mondial, s-a accentuat în perioada 1957-1966 şi s-a redus îngrijorător în ultimii cinci ani.
Factorii care influențează fertilitatea sunt: vârsta, stresul, greutatea, alimentația, hidratarea, fumatul, alcoolul, pesticidele, plasticul de care suntem înconjurați, poluarea aerului.
În plus, iți sună cunoscut?
- “Îmi doresc întăi să am o carieră și după, o familie”
- “Îmi doresc un copil dar sunt singură de ceva timp”
- “Vreau să mă mai distrez și să mă mai plimb prin lume. Mai târziu am timp și de copil” “Deocamdată, nu ne permitem să avem un copil. Vreau să îi oferim tot ce este mai bun și deocamdată nu putem”
- “Am tot amânat momentul copil și acum pare că avem probleme de fertilitate”
- ” Nu știu dacă îmi doresc un copil “
Și totuși? Rămâne întrebarea ce putem să facem să ne protejăm fertilitatea ca să putem deveni mame atunci când ne dorim. Care sunt cele 6 idei despre cum să ai grijă de fertilitatea ta și viitorul tău?
6 idei despre cum să ai grijă de fertilitatea ta și viitorul tău
Stilul de viață Indicele BMI (indicele de masă corporală) joacă un rol important în obținerea unei sarcini. Femeile care au indicele BMI peste 27 au un risc de 3 ori mai mare decât femeile cu un indice de masă corporală între 18.5 și 25 să nu poată concepe. Așa că, modul în care ne hrănim este extrem de important. Din perspectiva mea, o dietă de tip mediteranean: lactate și pește în cantități moderate; o varietate mare de legume, fructe și cereale integrale; grăsimi sănătoase, cum ar fi nucile, semințele și uleiul de măsline; foarte puțină carne albă și carne roșie; ouă; vin roșu cu moderație. Plus apă, cât cuprinde.
Bineînțeles că cea mai bună variantă este să discutați cu un nutriționist ca să vă ajute cu un plan personalizat pentru voi și fertilitatea voastră.
Cu fumatul și alcoolul mai ușurel spre deloc dacă puteți. Sunt convinsă că la capitolul ăsta nu aveți nevoie de nici un sfat și știți și singure cât de dăunătoare sunt. Niste mișcare blândă mai trebuie adăugată, de genul yoga sau pilatess și sunteți pe drumul cel bun.
Îngrijire personală Prin îngrijire personală înțeleg toate lucrurile care ne înconjoară în casă și pe care le punem pe pielea noastră. În urma unor studii recente, s-a constatat că substanța numită bisfenol A, ce se află în plastic afectează atât fertilitatea feminină, cât și pe cea masculină. Dacă renunțați măcar la sticlele de plastic pentru apă, la caserolele în care depozitați mâncarea și orice alt castron de plastic din casă și tot este foarte bine. Pentru apă puteți folosi filtre, caserolele și castroanele de plastic le înlocuiți cu sticlă sau ceramică și ați redus la cel puțin jumătate, dacă nu mai mult, impactul plasticului în viața voastră.
În plus, uită-te cu atenție pe etichetele hainelor și nu cumpăra nimic ce conține polyester. Produsele de curățare super agresive gen Domestos sau Cif trebuie să dispară și ele din casa voastră. Înlocuiește-le cu produse hipoalergenice sau bio.
În ceea ce privește produsele de îngrijire personală, încearcă și aici variantele bio și cât mai naturale. Acestea intră direct în contact cu pielea noastră, așa că ne afectează cât se poate de direct. Există multe opțiuni de produse fără chimicale pe care le puteți încerca. Eu folosesc mult uleiuri pure pentru față și păr și îmi merg de minune. Absorbantele le puteți înlocui cu absorbante bio și cupă menstruală.
Suplimente Fie că este vorba de prevenție sau de o problemă medicală de rezolvat, eu întotdeauna iau suplimentele în considerare. În mod normal, ar trebui să ne luăm toți nutrienții necesari dintr-o dietă echilibrată numai că puțini dintre noi reușesc să facă asta. Pentru a ne asigura că organismul nostru are parte de toți nutrienții necesari unei funcționări optime, avem nevoie de suplimente. Asta este partea de prevenție. Mai există situația în care intervin diverse condiții de sănătate (cum ar fi diabetul, hipertensiunea sau cancerul) care conduc la un deficit de nutrienți în organism. Aici vorbim de o problemă medicală.
În ceea ce privește fertilitatea, există vitamine și minerale care pot contribui la menținerea sau îmbunătățirea fertilității atât pentru femei cât și pentru bărbați.
Seleniul este un mineral puternic antioxidant și important atât pentru fertilitatea feminină cât și pentru cea masculină. Seleniul ajută la susținerea sănătății tiroidei, iar tulburările tiroidiene sunt asociate cu avortul timpuriu. Seleniul este util și în creșterea fertilității. De exemplu, s-a descoperit că seleniul are un efect favorabil asupra fertilității bărbaților, deoarece el este un mineral necesar pentru motilitatea spermatozoizilor.
Zincul este important atât pentru fertilitatea masculină cât și pentru cea feminină. Zincul susține hormonii cei mai importanți, cum ar fi estrogenul, progesteronul și testosteronul, pentru a avea o sarcină sănătoasă și la termen. Zincul este important și pentru sănătatea spermei, iar nivelele scăzute de zinc au fost legate de nivele scăzute ale spermatozoizilor, motilitate și morfologie slabă.Un supliment excelent care conține atât zincul cât și seleniul este Bio Seleniu+Zinc pe care îl puteți găși aici.
Studiile au demonstrat că Omega-3 poate îmbunătăți ovulația. Consumul de acizi grași DHA a arătat o creștere a progesteronului, care este un hormon care reglează starea mucoasei uterului și este esențial pentru sarcină. Bio-Marin Plus cu Omega 3 este o variantă excelentă de supliment pentru stimularea fertilității. Pe lângă Omega 3 mai conține și acid folic deasemenea important pentru fertilitate. Aici găsiți să introduceți în dieta voastră zilnica Bio-Marin Plus cu Omega 3. Bineînțeles că înainte de a lua orice supliment vă recomand să vorbiți cu medicul vostru.
“Relația serioasă” cu medicul obstetrician și medicul specialist în infertilitate Așa cum știm cu toții, o relație serioasă nu este o aventură. O dată este ca niciodată iar o relație serioasă presupune responsabilități. Pentru a ne asigura că rămânem cu fertilitatea la cote optime sau pentru a apela din timp la tratamente de infertilitate atunci când este cazul, trebuie să îi vizităm atât pe medicul obstetrician cât și pe medicul specialist în infertilitate.
Controlul ginecologic cu ecografie și analize incluse, ecografie mamară și/sau mamografie la recomandarea medicului sunt un fel de BIBLIE. Fără ele nu are voie să treacă anul. În acest fel, veți preveni în loc să tratați și vă veți asigura că fertilitatea voastră nu are de suferit. În cazul în care “vă străduiți” să faceți un copil pe cale naturală și nu vă iese în 6 luni, direct la medicul specialist în infertilitate! Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate ne-a împărtășit “Ce trebuie să știm despre prima vizită la medicul specialist în infertilitate” și vă invit să citiți aici informațiile valoroase.
Programe aliniere minte-corp O O altă componentă extrem de importantă a modului în care poți avea grijă de fertilitatea ta sunt programle ce te ajută să reduci impactul negativ al stresului.
Pot efectele psihologice ale stresului să contribuie la dificultățile de concepție? Aceasta este o întrebare în curs, la care cercetătorii și medicii încearcă să găsească răspuns pe baza dovezilor medicale existente. Se estimează că până la 30% din toate cazurile de infertilitate se datorează factorilor de stres.
Este în general recunoscut faptul că tehnicile de relaxare ajută femeile, care se confruntă cu dificultăți de concepție, să obțină o sarcină. Hormonii de stres, cum ar fi cortizolul și epinefrina, cresc în timpul perioadelor de încercare și pot afecta fertilitatea într-un mod negativ. Reducerea stresului poate fi o modalitate foarte bună de a crește fluxul de sânge la organele de reproducere, și, prin urmare, crește furnizarea de nutrienți în aceste regiuni.
“Un studiu al Universității Harvard demonstrează că femeile care beneficiază de suportul tehnicilor de aliniere minte-corp au de 2 ori mai mari șanse de a obține o sarcină. Dintre aceste femei, 76% au reușit să obțină o sarcină pe cale naturală în decurs de 12 luni.”
“Într-un studiu recent a programului Boston Minte & Corp, s-a constatat că femeile participante au înregistrat rezultate foarte bune în reducerea stării de anxietate și rata de obținere a unei sarcini a crescut cu 4.47 ori. (Clifton, 2020)”
Congelarea ovocitelor De ce să ne congelăm ovocitele cât suntem încă tinerele? Răspunsul este chiar în întrebare; pentru că și ovocitele sunt tinere și de calitate. Pe măsură ce înaintăm în vârstă scade și numărul, se degradează și calitatea. Și după 40 de ani te apuci și bagi în tine hormoni cu nemiluita ca să reglezi cele 2 componente….și nici nu ești 100% sigură că reușești.
În al doilea rând, pentru mine acest pas înseamnă că iți iei viața în mâini și scapi de impactul emoțional și psihologic negativ apărut în urma întrebărilor de genul celor de mai sus. Este o procedură relativă simplă dar care te scapă de multă bătaie de cap medicală și emoțională. Găsiți aici detalii despre ce presupune congelarea ovocitelor, un articol scris de Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Și ultima idee, mai presus de toate cele 6 idei despre cum să ai grijă de fertilitatea ta și viitorul tău este: FACEȚI UN COPIL LA TINEREȚE! Aveți și bunicii tineri și vă pot ajuta, copilul crește odată și pe lângă voi și vă spun că nici nu trebuie chiar o căruță de bani să crești un copil.
Copilul are nevoie de dragoste, conexiune și siguranță. Și voi puteți să oferiți toate astea. Și vă promit că veți primi de un milion de ori înapoi tot de oferiți