Diagnostic: infertilitate. Opțiuni tratament. Este un articol care a apărut din dorința de a înțelege exact care sunt opțiunile pe care le avem pentru a reuși să ne ținem în brațe copilul mult dorit. În plus, este foarte important de știut care dintre tratamente este potrivit situației particulare în care se află fiecare dintre noi. Din nou Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate ne ajută cu răspunsurile.
“Există o serie de tratamente diferite pentru fertilitate, de la medicamente și screening embrionar până la extracția chirurgicală de lichid seminal și FIV. Opțiunile sunt multiple, iar decizia alegerii tratamentului potrivit aparține specialistului în infertilitate. Iată care sunt variantele existente:
Inseminare intrauterină (IUI)
IUI, cunoscută și sub numele de inseminare artificială, este un tip de tratament de fertilitate în care spermatozoizii de cea mai bună calitate sunt separați de cei „leneși”, care nu se mișcă sau care au o formă anormală. Acești spermatozoizi sunt apoi injectați direct în uter.
Acest lucru poate fi realizat cu sperma partenerului sau de la donator și poate fi utilizată în tratamentul:
– Femeilor care au nevoie de spermă donată deși nu au probleme de fertilitate (inclusiv femei singure);
– Cuplurilor care nu pot (sau le-ar fi foarte dificil) să aibă relații sexuale vaginale, de exemplu din cauza unui handicap fizic sau a unei probleme psihosexuale;
– Celor care au o afecțiune care necesită ajutor specific pentru a obține o sarcină în condiții de siguranță (de exemplu bărbații care sunt seropozitivi și care au fost supuși unei spălări a spermei pentru a reduce riscul de a transmite boala partenerei și potențialului copil).
În general, IUI este o procedură foarte sigură. Principala îngrijorare este că este posibilă obținerea unei sarcini multiple (gemeni, tripleți etc), ceea ce implică riscuri pentru sănătate atât pentru mamă cât și pentru copii. Este mai probabil ca bebelușii multipli să fie prematuri, să aibă o greutate mică la naștere sau să moară înainte sau după naștere.
Riscul de sarcină multiplă va depinde de numărul de foliculi (și, prin urmare, de numărul de ovule) care se dezvoltă. Acest lucru va fi afectat de faptul că iei sau nu medicamente pentru fertilitate. Dacă iei medicamente pentru fertilitate, este vital să faci ecografii pentru a verifica numărul de foliculi și, dacă se dezvoltă prea mulți, tratamentul trebuie oprit. Specialistul in infertilitate ar trebui să discute acest lucru cu tine.
Cât de reușit este un ciclu de IUI?
Ca în cazul oricărui tratament de fertilitate, cu cât femeia este mai tânără, cu atât mai mari sunt șansele de a rămâne însărcinată. De asemenea, ai mai multe șanse de a rămâne însărcinată dacă iei tratament pentru fertilitate în vederea stimulării ciclului natural.
Multe femei vor avea mai multe cicluri de IUI înainte de a obține o sarcină.
Fertilizarea in vitro (FIV)
FIV este un tip de tratament pentru fertilitate în care fertilizarea are loc în afara corpului. Este potrivit pentru persoanele cu o gamă largă de probleme de fertilitate și este unul dintre cele mai frecvent utilizate și de succes tratamente disponibile pentru multe persoane.
FIV este un tratament obișnuit pentru persoanele care nu reușesc să conceapă în mod natural. De obicei, în FIV femeia primește tratament (hormoni de fertilitate) pentru a stimula ovarele să producă mai multe ovule. Ovulele sunt apoi colectate și fertilizate cu spermatozoizi în laborator.
FIV se efectuează atunci când calitatea spermei este considerată “normală”. Dacă există probleme legate de calitatea spermei, cum ar fi o motilitate sau un număr redus de spermatozoizi, se poate folosi în schimb o procedură numită injecție intracitoplasmatică de spermă (ICSI). În acest caz, un singur spermatozoid este injectat în ovul de către un embriolog.
În cazul în care fertilizarea are succes, embrionilor li se permite să se dezvolte între două și șase zile. Acest lucru îl ajută pe embriolog să selecteze cel mai puternic embrion, care este apoi transferat în uterul femeii.
Adesea vor fi creați mai mulți embrioni de bună calitate. În aceste cazuri, în mod normal, cea mai bună practică este de a îngheța embrionii rămași, deoarece plasarea a doi embrioni în uter crește șansele de a avea gemeni sau tripleți, ceea ce implică riscuri pentru sănătate. Embrionii congelați pot fi folosiți ulterior, dacă primul ciclu nu are succes sau dacă mai doriți încă un copil.
Cui i s-ar putea recomanda să facă FIV?
– Femeilor cu trompele uterine blocate sau deteriorate;
– Persoanelor cu probleme de fertilitate inexplicabile sau care au încercat alte tratamente care nu au avut succes;
– Bărbaților cu un număr scăzut de spermatozoizi sau care au un număr mare de spermatozoizi cu o formă sau o mișcare anormală. În cazul în care aceste probleme sunt grave, poate fi necesară o procedură suplimentară (injecția intracitoplasmatică de spermatozoizi sau ICSI);
– Femeilor care au dificultăți cu ovulația și care nu au avut succes cu alte tratamente;
– Femeilor mai în vârstă care au mai puține șanse de succes cu tratamente mai puțin invazive.
Injecția intracitoplasmatică de spermatozoizi (ICSI)
Pentru aproximativ jumătate dintre cuplurile care au probleme de concepere, cauza infertilității este legată de spermă. ICSI este tratamentul cel mai frecvent și de succes pentru infertilitatea masculină.
Cui i s-ar putea recomanda să facă ICSI?
Medicul poate recomanda ICSI dacă:
- partenerul are un număr foarte scăzut de spermatozoizi;
- spermatozoizii au o formă anormală (morfologie slabă) sau nu se mișcă normal (motilitate slabă);
- ai mai făcut FIV anterior și niciunul sau foarte puține dintre ovule au fost fertilizate;
- partenerul are nevoie ca sperma să fie colectată chirurgical din testicule sau din epididim, un tub îngust din interiorul scrotului unde spermatozoizii sunt depozitați și maturizați. (De exemplu pentru că bărbatul a suferit o vasectomie sau are un blocaj care împiedică spermatozoizii să ajungă în sperma ejaculată, lucru cauzat de o boală, de o leziune sau de o afecțiune genetică sau pentru că are un număr extrem de scăzut de spermatozoizi.)
- în tratament este folosita spermă congelată care nu este de cea mai bună calitate, în special dacă a fost depozitată pentru ca fertilitatea era amenințată, sau în urma unei prelevări chirurgicale de spermă;
- faceți un test de embrioni pentru o afecțiune genetică, iar sperma care se lipește de exteriorul ovulelor ar interfera cu rezultatele.
Cum funcționează ICSI?
Tratamentul va fi exact la fel ca în cazul FIV. Singura diferență este că în loc să fie amestecați spermatozoizii cu ovulele și lăsați să le fertilizeze, un embriolog calificat va injecta un singur spermatozoid în ovul. Acest lucru maximizează șansele ca fertilizarea să aibă loc, deoarece ocolește orice potențiale probleme pe care spermatozoizii le vor avea în a intra în interiorul ovulului.
Medicamente pentru fertilitate
Unele persoane cu sindromul ovarelor polichistice sau cu probleme de fertilitate cauzate de dezechilibre hormonale pot beneficia de un tratament medicamentos pentru fertilitate fără a fi nevoie de un tratament mai invaziv, cum ar fi FIV sau IUI.
În funcție de diagnostic se vor administra medicamente pentru fertilitate, fie singure, fie în combinație cu alte tratamente, cum ar fi inseminarea intrauterină (IUI) sau fertilizarea in vitro (FIV).
Ce sunt medicamentele pentru fertilitate?
Medicamentele pentru fertilitate pot fi utilizate în tratamentul unor femei care au încercat să rămână însărcinate dar nu au reușit să facă acest lucru pe cale naturală. Acestea reprezintă principalul tratament pentru femeile care au probleme de fertilitate legate de sindromul ovarelor polichistice și pentru bărbații și femeile care au probleme de fertilitate legate de dezechilibre hormonale.
Cui i s-ar putea recomanda medicamente pentru fertilitate?
Medicul poate recomanda medicamente dacă:
– Ai fost diagnosticată cu sindromul ovarelor polichistice;
– Ai un ciclu neregulat sau o ovulație total imprevizibilă;
– Problemele de fertilitate sunt cauzate de glanda pituitară;
– Partenerul produce un număr mic de spermatozoizi sau aceștia au o motilitate scăzută;
– Partenerul are anumite infecții sau inflamații.
Chirurgie de infertilitate pentru femei
Anumite afecțiuni care afectează fertilitatea unei femei, cum ar fi endometrioza, fibroamele și trompele uterine blocate, pot fi tratate prin intervenție chirurgicală. Rezolvarea pe cale chirurgicală a acestor probleme poate face posibilă obținerea unei sarcini pe cale naturală.”
Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate https://www.vythoulkas.ro/