Chimera Tool VST Premium Crack
O călătorie dificilă spre copilul mult dorit îți afectează aproape toate aspectele vieții: conexiunile cu prietenii și cu familia, relația cu colegii de muncă, intimitatea în cuplu și viața sexuală, modul în care îți petreci timpul liber, sănătatea fizică, mintală și emoțională, viitorul și planurile pe care poți sau nu mai poți să ți le faci, serviciul și cariera.
Unul din opt cupluri întâmpină dificultăți în a concepe sau susține o sarcină, ceea ce face ca infertilitatea să fie la fel de frecventă ca și cancerul de sân și mai des întâlnită decât diabetul de tip 2. În țările dezvoltate, din care facem și noi parte, chiar unul din patru cupluri are probleme de infertilitate.
În marea majoritate a cazurilor, și în special în cazul procedurilor de fertilizare in vitro, indiferent că există factor masculin sau feminin, din punct de vedere al cauzei infertilității, femeia este cea care trece prin tratamentele de fertilitate. Asta înseamnă că nu există loc de muncă unde să nu fie vreo femeie care luptă să devină mamă.
Din păcate, cu excepția a foarte puține companii din lume, care sponsorizează tratamentele de fertilitate ale angajaților, există numai și numai provocări pentru femeile ce trec prin această experiență dificilă de viață. Îmi doresc din suflet ca acest articol, dar și cel dedicat modului în care angajatorii pot să ne susțină în această situație, să mai netezească o cale, oricum, foarte greu de străbătut. Cred cu tărie că ar fi în avantajul ambelor părți să existe onestitate, transparență și înțelegere în acest proces.
Tratamentul de fertilitate: al doilea job
Un tratament de fertilitate este un alt job cu normă întreagă: există vizite medicale din 2 în 2 zile, dacă nu chiar în fiecare zi. Trebuie să faci investigații și proceduri care presupun anestezie generală și după, ești foarte moleșită. Faci proceduri care vin la pachet cu durere și disconfort. Și iei hormoni care te dau peste cap, atât fizic, cât și psihic. Ca să nu mai vorbesc de faptul că un tratament de fertilitate nu funcționează întotdeauna din prima și poți trece prin acest proces de mai multe ori.
După ce tu ești preocupată numai de idea de a deveni mamă și de eforturile uriașe pe care trebuie să le faci, te mai apasă și faptul că nu știi cum să te descurci la serviciu, pentru că 90% dintre femei nu împărtășesc angajatorilor problema lor. Te întrebi tot timpul ce să spui, ca să poți lipsi, te simți vinovată că lipsești și trăiești, practic, cu frica în suflet, non stop.
Unele femei nu dezvăluie prin ce trec, de teama unor repercusiuni asupra carierei. Se tem să fie judecate ca fiind mai puțin devotate muncii lor sau că vor fi lăsate pe dinafară, ca oportunități de promovare și de creștere. Altele consideră că este o chestiune privată și preferă să nu-și aducă problemele personale la locul de muncă. În fine, altele consideră chiar că angajatorul va încheia contractul de muncă cu ele.
Este nevoie de așa ceva? Este în avantajul angajatei sau a angajatorului o astfel de situație? Eu sunt convinsă că nu și că ambele părți au de pierdut.
9 lucruri importante
1. A spune sau a nu spune la serviciu?
Aceasta este cea mai importantă întrebare la care trebuie să răspunzi. Iată câteva lucruri de care să ții cont atunci când iei această decizie importantă.
În primul rând, trebuie să știi că oricum am da-o și oricum am întoarce-o, există avantaje și dezavantaje. Depinde de organizație și de șeful direct:
- Mă ajută cu ceva dacă spun? Sau, oricum, știu că voi avea probleme, din cauză că lipsesc, așa că mai bine nu pun paie pe foc, ca să mai simt și privirile șefului care îmi spun: „Pe tine nu mă mai pot baza“?
- Îmi va afecta cariera sau nu? Dacă îți dorești cu toată ființa ta un copil, atunci nu mai contează dacă îți afectează cariera sau nu. Dar pot să înțeleg și perspectiva din care cariera contează foarte mult, nu de alta, dar ai muncit ani buni să ți-o construiești. În momentul în care angajatorul află că urmezi tratamente de fertilitate, care pot dura de la o lună la ani, se gândește automat că nu se va mai putea baza pe tine 100%, o perioadă. Dacă este corect sau nu, eu zic să ne punem și în papucii angajatorului și probabil că o să-i dăm un pic de dreptate.
- Dacă te decizi să spui, ține cont de faptul că majoritatea managerilor nu primesc nicio pregătire pentru a sprijini angajatele care suferă de infertilitate. Este foarte posibil să nu fie familiarizați cu acest proces și să aibă întrebări cu privire la implicațiile pentru ei și pentru restul echipei. Pe cât posibil, lasă loc pentru o conversație în ambele sensuri. Așa este normal.
2. Dacă nu spui adevărul, ce spui?
Dacă ai decis că nu poți spune la birou, recomandarea mea este să spui că treci printr-o perioadă dificilă, în care urmează să faci investigații și tratamente medicale, motiv pentru care te vei confrunta cu multe necunoscute, pe care va trebui să le rezolvi atunci când apar. Poți să spui că este o chestiune personală și simți nevoia să fii cât mai discretă. Eu nu cred că a nu spune nimic este o soluție, pentru că atunci când vei anunța peste noapte și (nu o dată) că vei lipsi, vei naște semne de întrebare și vei afecta bunul mers al echipei tale. Dacă vrem corectitudine, trebuie să ne asigurăm că o oferim noi mai întâi.
3. Programează-ți investigațiile
Încearcă să programezi toate analizele și investigațiile cât mai devreme în zi sau cât mai târziu seara, astfel încât să interfereze cât mai puțin cu programul de muncă. Știu din proprie experiență că nu este ușor să te trezești la 05.30, ca să ajungi la clinică la 06.30, dar se poate, și măcar te simți bine că nu a trebuit să lipsești de la birou.
4. Salvează timp
În cazul în care tu locuiești într-un oraș și clinica este în alt oraș, întreabă la clinică cu ce laborator de analize și cu ce medic din orașul tău colaborează. Vei salva mult timp pe care ar trebui să-l petreci pe drumuri, ceea ce ar însemna să lipsești de la birou.
5. Găsește un aliat
Găsește cel puțin o persoană la birou căreia poți să-i împărtășești prin ceea ce treci. Este posibil să te încerce momente grele și ai nevoie de un suflet care să îți fie aproape. Dacă ne gândim la procentele de mai sus, este aproape imposibil să nu ai măcar o colegă care a trecut sau trece prin aceeași experiență dificilă de viață.
6. Lucrează de acasă, dacă poți
Încearcă să lucrezi cât mai mult de acasă, dacă responsabilitățile îți permit. În acest fel, vei avea mai multă flexibilitate și, în zilele în care nu vei avea o stare prea bună, nu va fi nevoie să te prefaci.
7. Caută-ți un spațiu sigur
Vești mai puțin bune legate de lupta de a avea un copil pot să apară și când ești la birou. Pregătește-ți terenul pentru o asemenea veste, ca să nu te ia prin surprindere. Gândește-te la o sală de ședințe, un culoar izolat sau orice spațiu unde poți să te retragi și să îți revii emoțional.
8. Anunță din timp
Unele dintre investigații sunt programate și știi când se vor întâmpla. Ține cont de ele și spune din start că nu poți participa la o ședință sau nu poți veni la birou.
9. Caută sprijin specializat
Apelează la un specialist care să te sprijine și cu care să te consulți când trebuie să iei decizii legate de birou și de orice alt aspect din viața ta, unde simți că ești afectată.
În loc de concluzii
Modul în care procedează fiecare dintre noi este o decizie pur personală și, mai ales, ea trebuie să fie asumată. Faci cum crezi că îți va provoca cel mai puțin disconfort emoțional, pentru că nu ai nevoie în plus și de asta, peste toate celelalte emoții dificile cărora trebuie să le faci față.
Întortocheate sunt căile vieții, dar, cu calm, încredere în forțele proprii, corectitudine și onestitate, trecem peste toate. Sunt convinsă că vom ajunge și la momentul în care angajatorii vor înțelege fenomenul și ne vor sprijini. Iar în schimb, vor primi cei mai loiali și motivați angajați.
Articolul l-am scris inițial pentru Pagina de Psihologie și îl puteți găsi aici.