“Mamă mănâncă-ți morcovii ca să vezi bine”! De la aceasta foarte simplă propoziție mi-a venit ideea de a vă împărăși “Beneficiile beta carotenului de la juniorat la seniorat”.
Acest simplu îndemn a fost unul din laitmotivele copilăriei mele, bineînțeles împreună cu “hai înghite odată uleiul ăsta de pește!” Vă dau cuvântul de onoare că nu voi putea uita în viața mea nici morcovii cu care mă urmarea prin casă bunică-mea, Nona și nici argintiul linguriței cu ulei de pește.
În copilărie, nu înțelegeam deloc de ce trebuie să mă chinui să inght chestii care nu îmi plăceau deloc dar astăzi la maturitate, îi mulțumesc din suflet bunicii mele pentru că a introdus noțiunea de prevenție în viața mea.
În zilele noastre, tot nu mănânc morcovi (în continuare nu îmi plac) dar sunt fată deșteaptă și înlocuiesc beta carotenul din morcovi cu beta carotenul din suplimente și alte alimente. Acum nu mai este nevoie să mă alerge Nona, mă auto alerg, nu de alta, dar văd din ce în ce mai bine…..cu ochelari.
Ce este beta caroten-ul și care sunt sursele naturale:
Beta-carotenul este o carotenoidă. El aparţine unui grup de coloranţi vegetali galbeni-roşii şi este cel care dă morcovilor culoarea portocalie. Beta-carotenul este şi o pro-vitamină şi poate fi convertit în vitamina A atunci când organismul are nevoie. În anumite zone de pe glob, beta-carotenul este singura sursă de vitamina A a locuitorilor. Vitamina A contribuie şi la procesul de diferenţiere celulară din organism şi la funcţionarea normală a sistemului imunitar.
Morcovii au o concentrație foarte mare de beta caroten. Alte legume și fructe care îl conțin sunt dovleacul, ardeii grași portocalii, cartofii dulci, caisele, pepenele galben și papaya. Se găsește și în alimente de culoare galbenă, cum ar fi mango, porumb, ardei grași galbeni. Și roșiile conțin betacaroten, împreună cu ardeii capia, ridichile, sfecla sau pepenele roșu.
Beneficiile beta carotenului
Unul din beneficiile beta carotenului este menținerea sănătății pielii și menținerea sănătății membranelor mucoase.
Când vorbim de sănătatea pielii și beta caroten vorbim de fapt de cum ne protejează beta carotenul de efectul razelor UV. Până acum circa 25 de ani, când am ieșit la plajă cu mustața proaspăt epilată, nu am știut prea multe despre razele UV. După ce pielea de deasupra buzei s-a colorat într-un maro închis și superb am încercat să înțeleg care este treaba cu soarele și razele UV. Din nefericire pe vremea aceea stăteam la soare zi lumină și nici nu foloseam protectie solară. O greșeală uriașă pentru care plătesc până în zilele noastre.
Intre timp, m-am documentat să înțeleg care este treaba cu razele UV așa că vă împărtășesc și vouă ce sunt și care este diferența intre UVA și UVB și vă spun și despre razele UVC de care sunt convinsă că nu prea ați auzit.
Razele UV sunt un tip de radiații electromagnetice emanate de soare. Razele UV pot fi, în funcție de lungimea de undă măsurată în nanometri, UV Vacuum (lungime de 100-200 nm), UVC (lungime de 200-290 nm) – blocate de stratul de ozon – și raze UVA (lungime de 315-380 nm) sau UVB (lungime de 290-315 nm) – care ajung pe pământ și afectează corpul uman, dar și obiectele de pe pământ.
UVA pot afecta ADN-ul celulelor pielii, fiind asociate cu daunele aduse acesteia pe termen lung – apariția ridurilor și îmbătrânirea pielii. Totodată, aceste raze au un rol important și în apariția unor tipuri de cancer de piele.
UVB sunt mai puternice decât razele UVA. Acestea pot afecta ADN-ul celular al pielii, însă totodată sunt respondabile și pentru arsurile solare. Mai mult decât atât, ele pot cauza și cancer de piele.
Razele UVC sunt cele mai puternice radiații ultraviolete, însă din fericire acestea nu pătrund prin atmosfera și nu fac parte din lumina soarelui. Drept urmare, razele UVC nu afectează pielea în niciun fel.
Sper că nu v-am complicat prea tare dar cred că este extrem de important să înțelegem cum să facem ca razele astea să ne fie prieteni și nu dușmani.
Beta carotenul este un ingredient esențial în procesul de împrietenire pentru a ajuta pielea să fie mai puțin sensibilă și chiar maximizează efectul cremelor de protecție solară. În plus contribuie la vindecarea pielii afectate de soare cât și a eczemelor, pielii uscate sau psoriazisului.
Eu personal, începând cu luna martie iau suplimente cu beta caroten tocmai ca să fiu sigură că fac tot ce este posibil să mă protejez de efectele nocive ale razelor UV.
Sezonul acesta a debutat pe scena suplimentelor din viața mea https://www.pharmanord.ro/produse/bio-caroten-e de la Pharma Nord ceea ce vă recomand și vouă. Eu sunt mare fan al produselor de la Pharma Nord pentru că sunt testate și super testate și conțin ingrediente de cea mai bună calitate.
Am dezbătut mai mult acest subiect pentru că sunt “obsedată” la modul bun zic eu de protecția solară ținând cont de faptul că sunt pistruiată, fac foarte ușor pete pigmentare și am o puzderie de alunițe. Și cel mai important, observ cu tristețe că numărul persoanelor cu cancer de piele este în creștere și vă imparatsesc câteva date statistice din USA: – 1 din 5 americani vor fi diagnosticați cu o formă de cancer de piele până la vârstă de 70 de ani – Mai mult de 2 persoane mor de cancer de piele în fiecare oră – Daca ai peste 5 arsuri solare se dublează riscul de cancer
Menținerea vederii de vultur
Ce dreptate avea Nona mea când eram mică. Și ce dreptate are și acum când sunt senioară, ba pardon “seniorita” și vederea de vultur se transforma ușor ușor în vedere de vultur în ceață densă. Când eram mică, mâncam morcov de prevenție, acum iau beta caroten sub formă de supliment in speranța că o să văd la fel de bine ca în perioada junioratului.
Specific, beta carotenul protejează vederea și previne degenerescența maculară. Degenerescența maculară afectează atât vederea la distanță, cât și pe cea de aproape. În general, se instalează la pacienții în vârstă, fiind o afecțiune specifică procesului de îmbătrânire. Potrivit studiilor făcute în ultimii ani, betacarotenul, alaturi de vitamina C, zinc, vitamina E și cupru poate reduce riscul de degenerescență maculară cu până la 25%.
Scade incidența cancerului, contribuie chiar la procesul de remisie în anumite tipuri de cancer și ajută la prelungirea vieții în cazurile de stadii avansate
Beta carotenul este un excelent antioxidant, care împiedică oxidarea celulelor şi protejează organismul de radicalii liberi care cauzează apariția. Conform studiilor cele mai bune rezultate se obțin din asocierea beta carotenului cu coenzima Q10 și acizi grași.
Contribuie la încetinirea declinului cognitiv al plămânilor
Sinceră să fiu, habar nu am avut de acest beneficiu pentru plămânii mei de sector 1. Ați citit bine da, da: plămâni de sector 1. La ultima radiografie pulmonară, doctorița m-a întrebat daca stau în sectorul 1. Nedumerită i-am răspuns că da și am întrebat-o ce legătură are capra cu varza? Răspunsul m-a nedumerit și mai mult: în sectorul 1 ar fi cea mai mare rată de poluare și plămânii mei oglindesc această situație…din păcate. Și mi-a recomandat printre alte suplimente și beta carotenul.
Apropos de medici îmi doresc să subliniez că toate recomandările mele sunt din proprie experiență și au la bază credințele și valorile personale. Înainte de a lua orice supliment, vă rog să vă sfătuiți cu doctorul vostru.
Cam asta am avut să vă spun despre beneficiile beta carotenului și sper din suflet că v-am convins de multiplele beneficii în viața noastră. Și pentru că tot am menționat Coenzima Q10 vă invit să citiți aici Cele 8 beneficii cu care Coenzima Q10 contribuie la o tinerețe spre fără bătrânețe.
Doza zilnică recomandată: Bio-Caroten+E se prezintă sub forma a mici capsule care conțin echivalentul a 1000 µg de vitamina A. Această doză este aproape 125% din Valoarea Nutrițională de Referință pentru beta-caroten și este doza zilnică recomandată.