În ultima vreme mă surprind alegând cărţile după copertă, fără măcar să citesc minimul sumar al poveştii pe care de obicei îl regăsesc pe coperta patru. Uneori am noroc şi povestea din spatele coperţii care m-a atras este una interesantă, alteori, mărturisesc că rar totuşi, este una dezamăgitoare.
Nu vreau să vă induc în eroare, dar “Casa de sare şi amărăciuni” are o astfel de copertă inspirată . 😊
Nu am vrut nici să fiu influenţată de alte opinii aşa că m-am apucat să o citesc fără măcar să ştiu despre ce este vorba…
Pe la jumătatea cărţii mi-am dat seama că ceva îmi pare cunoscut în poveste şi aşa am realizat că este o repovestire a basmului fraţilor Grimm “The Twelve Dancing Princesses” (Cele douăsprezece prinţese dansatoare). Da… mi-a luat ceva timp… 😊
Dar în apărarea mea, nu cred că este una dintre poveştile cele mai puţin cunoscute ale fraţilor Grimm.
Povestea de faţă se deschide în momentul când patru dintre cele douăsprezece surori sunt deja decedate, la fel şi mama lor. Succesiunea de dramatism din spatele atâtor morţi îi face pe oameni să vorbească – familia este blestemată. Iar acest aşa-zis blestem nu uşurează prospectele de viitor ale fetelor. Niciun tânăr nu vrea să se apropie de ele, oricâtă avere sau status social ar fi în joc.
Dar fetele găsesc o modalitate secretă de a petrece ca orice altă tânără de vârsta lor, rupând perechile de pantofi în baluri din locuri unde pot ajunge doar în secret: o uşă secretă din cripta familiei.
Povestea are multe personaje şi uneori este greu să ţii pasul cu ele, dar eroina principală – Annaleigh Thaumas te cucereşte. Este o tânără frumoasă, sensibilă şi empatică. Povestea capătă curând accente de poveste poliţistă condimentată pe alocuri cu accente noir. Cel puţin moartea ultimei surori, Eulalie, devine din ce în ce mai suspectă, iar Annaleigh este mai mult decât decisă să afle ce s-a întâmplat cu adevărat.
În cursa sa de semi-detectiv, Annaleigh se află în mijlocul unui triunghi amoros – alături de ea este Fisher, prietenul din copilărie, dar şi nou-venitul Cassius, învăluit şi el într-o aura de mister. În cine ar trebui să se încreadă Annaleigh? În iubitul din copilărie, dar cu o origine modestă? Sau în Cassius, fiul bastard al unui căpitan de vas de sub comanda ducelui Thaumas, tatăl lui Annaleigh?
Sincer, mi-ar fi plăcut ca autoarea să petreacă mai mult timp în construcţia lumii din jurul personajelor – Salt pe numele ei – şi cred că ar fi putut, dată fiind experienţa ei în designul şi producţia de decoruri de teatru şi operă… Dar până la urmă este cartea ei de debut şi este un început decent.
Nu vă zic cum se termină – aflaţi cu siguranţă dacă o alegeţi pe post de lectură de weekend 😊 dar vă asigur că veţi avea parte de mult mister, ceva stafii nu prea-binevoitoare şi un pic de romantism.
Până data viitoare vă urez lectură placută şi vă trimit un pic de soare şi vreme frumoasă de aici, din Doha!
Aprecierea mea:
Despre autoare:
Erin A. Craig a terminat sectia de Design şi Producţie de Teatru la Universitatea din Michigan, SUA. Dupa ce şi-a făcut mâna în crearea unor decoruri pe scena teatrelor sau operei, a hotărat că este timpul să se apuce de scris. In 2019 şi-a publicat prima carte: Casa de sare şi amărăciuni, roman care a urcat rapid pe lista de cărti bine-vândute a New York Times. Anul trecut a publicat o colecţie de povestiri de dragoste contemporane din timpul pandemiei de Coronavirus, iar anul acesta în iulie îi va fi publicat un nou volum, denumit “Small Favours”.
Romanul “Casa de sare şi amăraciuni” va fi curând ecranizat pentru micile ecrane.
Titlu în original: House of Salt and Sorrow
Anul apariţiei: 2020
Editura: Corint
Gen: beletristică, ficţiune fantastică, YA, thriller