În articolul trecut Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate ne-a împărtășit cauzele infertilității la femei și simptomele lor, articol pe care îl puteți citi aici.
Și pentru că avem nevoie de doi pentru un tango, de această dată medicul Andreas Vythoulkas ne împărtășește cauzele infertilității la bărbați.
Mintea mea nu reușește să înțeleagă de ce atunci când un cuplu nu poate să aibă copii imediat “vina” se duce către femeie. Nu înțeleg și pace dar acesta este adevărul. Așa cum văd eu lucrurile nu este absolut vina nimănui și este extraordinar de important că ambii parteneri să meargă de mânuță la medic pentru a identifica eventualele probleme și soluțiile lor.
” În aproape jumătate dintre cuplurile infertile, problema care face imposibilă conceperea unui copil este la partener, iar principala cauză o reprezintă modificarea parametrilor materialului seminal, mai precis a numărului, motilității și morfologiei spermatozoizilor. De aceea, orice disfuncție care generează modificarea parametrilor materialului seminal al unui bărbat poate constitui etiologia infertilității masculine.
Cauzele infertilității la bărbați
Pentru a putea procrea în mod natural, un bărbat trebuie să aibă erecție și să ejaculeze, iar sperma să fie sănătoasă pentru a putea fertiliza ovocitul. Disfuncțiile apărute la oricare dintre aceste aspecte reprezintă probleme de infertilitate. Principalul semn al infertilității masculine este incapacitatea de a concepe un copil, fără a exista alte semne sau simptome evidente. Cu toate acestea, în unele cazuri, o problemă de bază, cum ar fi o tulburare moștenită, un dezechilibru hormonal, prezența de vene dilatate în jurul testiculului sau o afecțiune care blochează trecerea spermei provoacă semne și simptome. Aceste semne și simptome care pot fi observate includ:
Probleme ale funcției sexuale de exemplu dificultăți în ejaculare sau un volum mic al lichidului ejaculat, dorință sexuală redusă sau dificultăți în menținerea unei erecții (disfuncție erectilă);
Durere sau inflamație în zona testiculelor;
Infecții respiratorii recurente;
Creștere anormală a sânilor (ginecomastie);
Căderea părului facial sau corporal;
Un număr de spermatozoizi mai mic decât cel normal (mai puțin de 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru de material seminal sau un număr total de spermatozoizi mai mic de 39 de milioane pe ejaculare).
Iată câteva dintre principalele cauze ale infertilității masculine, unele de natură medicală iar altele influențate de mediu sau de stilul de viață.
Cauze medicale
Varicocelul. Un varicocel este o anomalie a venelor care preiau fluxul sanguin de la nivelul testiculelor. Varicocelul duce la reducerea cantității și calității spermei, fiind cea mai frecventă cauză de infertilitate masculină. Reversibilă, din fericire.
Infecţii. Unele infecții pot interfera cu producția de spermă ori sănătatea spermei sau pot provoca cicatrici care blochează trecerea acesteia.
Probleme de ejaculare. Ejacularea retrogradă apare atunci când materialul seminal intră în vezică în timpul orgasmului în loc să iasă din vârful penisului. Diferite condiții de sănătate pot provoca ejaculare retrogradă, inclusiv diabetul, leziuni ale coloanei vertebrale, medicamente și intervenții chirurgicale ale vezicii urinare, prostatei sau uretrei.
Anticorpii care atacă sperma. Anticorpii anti-spermatozoizi sunt celule ale sistemului imunitar care identifică în mod greșit sperma ca invadatori dăunători și încearcă să-i elimine.
Tumori. Cancerele și tumorile non-maligne pot afecta direct organele de reproducere masculine, prin glandele care eliberează hormoni legați de reproducere. În unele cazuri, intervențiile chirurgicale, radiațiile sau chimioterapia pentru tratarea tumorilor pot afecta fertilitatea masculină.
Testicule nedescinse. La unii bărbați, în timpul dezvoltării fetale, unul sau ambele testicule nu reușesc să coboare din abdomen în sacul care conține în mod normal testiculele (scrot). Scăderea fertilității este mai probabilă la bărbații care au avut această afecțiune.
Dezechilibre hormonale. Infertilitatea poate rezulta din anomalii care afectează sisteme hormonale precum hipotalamusul, hipofiza, tiroida și glandele suprarenale.
Defecte ale canalelor care transportă sperma. Acestea pot fi blocate din diverse cauze, inclusiv leziuni accidentale cauzate de intervenții chirurgicale, infecții anterioare, traume sau dezvoltare anormală, cum ar fi fibroza chistică sau afecțiuni moștenite. Blocarea poate apărea la orice nivel, inclusiv în interiorul testiculului, în tuburile care drenează testiculul, în epididim, în canalele deferente, în apropierea canalelor ejaculatoare sau în uretră.
Defecte cromozomiale. Tulburări moștenite, cum ar fi sindromul Klinefelter – în care un bărbat se naște cu doi cromozomi X și un cromozom Y (în loc de un X și un Y) – determină dezvoltarea anormală a organelor de reproducere masculine. Alte sindroame genetice asociate cu infertilitatea includ fibroza chistică și sindromul Kallmann.
Probleme cu actul sexual. Acestea pot include probleme de păstrare sau menținere a unei erecții suficiente pentru sex (disfuncție erectilă), ejaculare prematură, act sexual dureros, anomalii anatomice, cum ar fi o deschidere uretrală sub penis (hipospadias) sau probleme psihologice care interferează cu sexul.
Boală celiacă. Boala celiacă este o tulburare digestivă cauzată de sensibilitatea la o proteină din grâu, numită gluten. Condiția poate contribui la infertilitatea masculină. Fertilitatea se poate însă îmbunătăți după adoptarea unei diete fără gluten.
Anumite medicamente. Terapia de substituție cu testosteron, utilizarea pe termen lung a steroizilor anabolizanți, medicamentele pentru cancer (chimioterapie), unele medicamente pentru ulcer sau pentru artrită pot afecta producția de spermă și pot reduce fertilitatea masculină.
Intervenții chirurgicale anterioare: vasectomie, reparație de hernie inghinală, operație la scrot sau testicule, operație la prostată sau operație la nivelul abdomenului pentru cancer testicular sau rectal.
Cauze de mediu
Supraexpunerea la anumite elemente de mediu precum căldura, toxinele și substanțele chimice poate reduce producția de spermă sau funcția spermei. Cauzele specifice includ:
Produse chimice industriale – expunerea îndelungată la anumite substanțe chimice, pesticide, erbicide, solvenți organici și materiale de vopsire poate fi cauza numărului redus de spermatozoizi.
Expunere la metale grele – expunerea la plumb sau la alte metale grele poate provoca, de asemenea, infertilitate.
Radiații sau raze X. Expunerea la radiații poate reduce producția de spermă, deși în cele din urmă va reveni la normal. În cazul expunerii la doze mari de radiații, producția de spermă poate fi redusă permanent.
Supraîncălzirea testiculelor. Temperaturile ridicate pot afecta producția și funcționarea spermei. Deși studiile sunt limitate și nu sunt pe deplin concludente, se pare totuși că utilizarea frecventă a saunelor sau a căzilor cu hidromasaj poate afecta temporar numărul de spermatozoizi. Purtarea de haine strânse pe corp sau lucrul în poziția șezut pentru perioade lungi de timp poate crește temperatura în scrot și poate reduce ușor producția de spermă.
Stilu de viață se numară pintrece cauzele infertilității la bărbați
Alte cauze ale infertilității masculine includ:
Consumul de alcool. Consumul de alcool poate reduce nivelul de testosteron, poate provoca disfuncții erectile și poate reduce producția de spermă. Boala hepatică cauzată de consumul excesiv de alcool poate duce, de asemenea, la probleme de fertilitate.
Fumatul. Bărbații care fumează pot avea un număr mai mic de spermatozoizi decât cei care nu fumează. Fumatul pasiv poate afecta, de asemenea, fertilitatea masculină.
Greutate. Obezitatea poate afecta fertilitatea în mai multe moduri: pe de o parte este vorba despre impactul direct asupra spermatozoizilor, iar pe de altă parte de modificările hormonale pe care le produce în organism și care au ca și consecință reducerea fertilității.
Consumul de steroizi anabolizanți. Folosiți pentru stimularea creșterii masei musculare, steroizii anabolizanți pot determina micșorarea testiculelor și scăderea producției de spermă.
Diagnosticarea infertilității masculine
Specialistul în infertilitate va efectua un examen fizic și va recomanda o serie de investigații care să conducă la depistarea cauzei infertilității masculine. Prima astfel de investigație este spermograma, care va avea în vedere cantitatea și aciditatea materialului seminal precum și numărul, forma și motilitatea spermatozoizilor.
Pentru verificarea nivelului de hormoni și excluderea altor posibile afecțiuni se vor recomanda analize de sânge. De asemenea, la nevoie va mai putea recomanda teste imagistice pentru examinarea testiculelor, vaselor de sânge și structurilor din interiorul scrotului.
În cazul în care analiza materialului seminal arată că pacientul are o cantitate mică de spermatozoizi sau deloc, medicul va putea preleva o bucată mică de țesut (biopsie) din fiecare testicul, probă ce va fi verificată la microscop. “
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate https://www.vythoulkas.ro/
Sperăm că vă sunt de folos informațiile legate de cauzele infertilității la bărbați și vă invităm să citiți și alte informații utile in cadrul rubricii Doctorul nostru.