Ce mănanci îți afectează fertilitatea? Este o întrebare la care ne raspunde din nou, Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
” Preparatele fast-food nu sunt vinovate doar de creșterea în greutate, ci și de afectarea fertilității. De altfel, între cele două – greutate și fertilitate – fiind în mod clar stabilită o relație de cauzalitate. Potrivit unui studiu relativ recent, realizat de oamenii de știință de la Institutul de Cercetare Robinson al Universității din Adelaide (Australia), consumul excesiv de preparate fast-food poate prelungi timpul necesar pentru a rămâne însărcinată, în vreme ce un aport crescut de fructe pare să accelereze acest proces. Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au studiat dietele a aproximativ 5.600 de femei din Australia, Marea Britanie, Irlanda și Noua Zeelandă.
Femeile care au consumat fast-food de patru sau mai multe ori pe săptămână au avut nevoie de aproximativ o lună mai mult pentru a rămâne însărcinate, comparativ cu cele care nu au mâncat niciodată sau rareori fast-food.
Dr. Serena Chen, specialist în infertilitate la Saint Barnabas Medical Center din New Jersey, a declarat că studiul completează cercetările publicate în The Lancet, care subliniază importanța sănătății preconcepționale, un mod complet nou de gândire pentru medicina occidentală modernă.
Bărbații și femeile trebuie să se concentreze pe o alimentație sănătoasă în general, dar mai ales înainte de concepție. În timp ce consumul de mâncare fast-food poate afecta timpul necesar unei femei pentru rămâne însărcinată, îi afectează și starea de sănătate, care devine mai precară. „Plătim prețul pentru rate mai mari ale obezității infantile și riscuri crescute de morbiditate și mortalitate maternă”, a subliniat ea.
Cercetări anterioare au sugerat că pentru a optimiza fertilitatea ar trebui să se aibă în vedere o dietă echilibrată din punct de vedere nutrițional, cu alimente rafinate limitate, multe fructe și legume, grăsimi sănătoase și surse de proteine sănătoase. Această dieta este practic aproape opusă dietei occidentale, care este bogată în alimente fast-food, alimente procesate, opțiuni nesănătoase de proteine și carbohidrați rafinați.
Schimbări mici, efecte mari
Trebuie să admitem că este greu pentru cineva obișnuit să consume frecvent produse fast-food, să renunțe brusc la toate. De nicio dependență nu se scapă ușor. Dar ai putea începe prin a face alegeri mai inteligente atunci când n-ai încotro și ești nevoită să mănânci astfel de produse pentru că te afli în mișcare sau la birou. Mai ales dacă încerci să concepi.
De exemplu, în loc de hamburger și cartofi prăjiți, comandă din meniu o salată de roșii, fasole roșie, porumb și piept de pui la grătar. Are doar 350 de calorii, față de 1000 câte are hamburgerul și porția de cartofi prăjiți, iar în plus are și nutrienți. Cele 37 de grame de proteine din salată sunt suficiente. Când comanzi un sandviș cu pui sau shaorma, de asemenea elimină cartofii prăjiți și sosurile, iar răul va fi mult mai mic. Cere să ți se pună, în schimb, mai multe legume (roșii, castraveți, varză etc) și verdețuri (salată și pătrunjel). Și oricât de grăbită ai fi, și oricâte drumuri ai avea de făcut, nu poți spune că nu poți mânca, în mers, un fruct. Pe care te sfătuim să îl ai mereu în geantă. Ți se pare prea greu?”
Pentru moment cam atăt despre “Ce mănanci îți afectează fertilitatea?” Știu din proprie experiență că nimic nu este prea greu atunci cănd îți dorești un copil iar schimbările in stilul de viață îmi par un lucru relativ usor. Vă invit să vă puneți pe voi în centrul călătoriei spre maternitate și să aveți grijă de voi în toate felurile posibile.
Vă invit să citiți și “Cum să vă protejați la fiecare nivel de existență: psihologic, emoțional, fizic, spiritual și energetic” ai
ci.
Vă îmbrățisez din inimă!