“6 lucruri pe care să nu le faci atunci cănd te lupți cu infertilitatea” sunt găndurile mele din propria experiența și din perspectivă de (in)FERTILITY Empowerment Coach. Cănd străbați călătoria către copilul mult dorit ai o viața super complicată careia i se adaugă și caruselul emoțional cu care vine la pachet această luptă.
Din păcate, marea majoritate dintre noi, mai punem și sare pe rană prin modul în care ne auto sabotăm. Bineintels că nu o facem intenționat, dar atât suprasolicitarea emoțională cât și faptul că infertilitatea este văzută ca ceva rușinos de unii dintre semenii noștri au influență asupra propriului comportament. Important este să conștientizăm comportamentele pe care le avem și ne fac rău și pentru că este greu să o facem noi atunci când suntem prinse în ochiul furtunii, m-am gândit să vă împărtășesc ce să nu faci cănd te lupți cu infertilitatea.
Nu mai suferi în tăcere
Așa cum văd eu lucrurile, autoizolarea și suferința în tăcere sunt comportamentele ce ne afectează cel mai mult sănătatea mentală. Stiu că marea majoritate dintre noi consideră infertilitatea atât ceva rușinos cât și un eșec foarte personal așa că preferăm să suferim în tăcere.
Dragele mele, infertilitatea este o boală și nimic altceva. Ați văzut pe careva că îi este rușine să spună că are COVID, tuberculoză, hepatită sau vreo boala autoimună? Eu nu am văzut și cred că nici voi. Atunci de ce să ne fie rușine să admitem că ne luptăm cu probleme de infertilitate? Vorba aia, recunosc vedetele de la Holywood și noi nu. Chrissy Teigen, Nicole Kidman sau Kim Kardashian-West sunt doar căteva dintre ele. Dacă vreți să citiți mai multe despre poveștile lor o puteti face in acest articol “Celebrities Who Have Opened Up About Their Fertility Issues”
Lupta cu problemele de infertilitate este o experiență de viață dificilă pe care nu trebuie să o parcurgem singure. Alege-ți măcar o prietenă cu care să împărtășești ceea ce trăiești. Te va ajuta enorm să nu te simți singură. Sau apelează la suport specializat. Cineva care să te asculte și să te sprijine în a gestiona suprasolicitarea emoțională cu care vine la pachet această călătorie.
Nu te învinovăți
Sub nici o forma nu te învinovăți pentru că nu ai de ce. De obicei, auto învinovățirea, ni se întâmplă celor care tragem tare în viață și suntem obișnuite să realizam ce ne propunem. De data aceasta tragem de un milion de ori mai tare ca de obicei și nu ne iese. Și tragem și mai tare și tot nu ne iese. Ne întrebăm cu ce am greșit, ce am făcut și ce nu am făcut de nu reușim. Suntem supărate pe corpul nostru că ne dezamăgește și nu ne ajută să avem copilul mult dorit. Te rog să înțelegi și mai ales să accepți că sunt lucruri în viața noastră pe care nu le putem controla în totalitate. Lupta cu infertilitatatea este unul dintre ele. Tu ești o eroină, crede-mă!
Ești puternică, cu spirit de sacrificiu și super determinată. Ești minunată și niciodată, dar niciodată să nu te mai învinovățești. Mergi înainte cu curaj, calm, încredere și speranță. Mai ales speranță.
Nu te autovictimiza
După părerea mea, autovictimizarea este o decizie pur personală și responsabilă. Adică tu alegi dacă vrei să te scalzi în nefericire și să iți plângi de milă sau alegi să încerci să stai în echilibru atât cât poți. Când dezvolți această autovictimizare, automat dezvolți și neputință și lipsă de speranță. Este ca și când intri într-o gaură neagră și nu mai există nici o luminiță pe undeva. Consecința cea mai dramatică este că paralizezi, stai pe loc precum o stâncă și nu te mai poți mișca deloc . Doar iți plângi de milă. Dacă ar fi să vă împărtășesc ce m-a ajutat pe mine să ies din starea asta este recunoștința. M-am chinuit să găsesc ceva bun în viața mea și am constatat, atunci când am făcut acest exercițiu conștient, că aveam multe lucruri bune în viață. Caută lucrul ăla bun și construiește-ți echilibrul în jurul lui. Recunoștința are o vibrație foarte înaltă și te ajută să ieși din starea de negativitate.
Nu îți distruge relația de cuplu
Ușor de spus și greu de făcut. Când tu nu ai decât copilul în minte și în inimă înseamnă că îl ai și în vorbă și în comportament. Adică vorbești tot timpul numai despre asta și nu mai ai aceeași preocupare pentru cuplu. După părerea mea lupta cu infertilitatea ori aproprie ori dezbină. Am scris un articol pe tema „Cum să vă îmbunătățiți relația de cuplu atunci când vă luptați cu infertilitatea” și vă invit să îl citiți.
Stabilește limite de comunicare
Adică bariere, frontiere sau reguli. Spune-le cum vrei tu. Ce vreau să spun cu asta? Să împărtășești atât cât simți nevoia. De împărtășit este obligatoriu să împărtășim pentru că izolarea este distructivă pentru sănătatea noastră emoțională și ca atare ne și diminuează șansele de a rămâne însărcinate. Dar important este cât. Fiecare, după cum dorește. Dacă nu mai vrei să auzi întrebări de genul „Când ai rezultatul de la bhcg?” atunci roag-o pe prietena ta să nu te mai intebe până când nu îi spui tu.
Nu trăi in trecut
Daca te simți neputincioasă, tristă și trăiești prin amintiri înseamnă că ești blocată în trecut. Daca iți spui „Oare aș fi putut să fac mai bine în situația aia sau ailaltă” tot blocată în trecut înseamnă că ești. Blocajul ăsta nu te ajută să înaintezi către copilul mult dorit, ci din contră te încurcă maxim. Ce îți sugerez să faci este să aloci în fiecare zi, câteva minute în care să iți exprimi toate temerile, motivele de tristețe sau neputință. Daca poți să le scrii ar fi nemaipomenit dar dacă nu ai timp, exprimă-te cu voce tare, închisă în baie. Tehnica asta face minuni pentru că iți descarci energia negativă. Condiția este să o pui în aplicare zilnic.
Nu trăi in viitor sau încetează să aștepți să trăiești atunci cănd va veni copilul
Lupta cu infertilitatea îți afectează cam toate aspectele vieții. Nimic nu prea mai este la fel cu ce știai. Bănuții merg în tratamente și analize, vacanțe nu poți să programezi că nu știi când trebuie să începi o stimulare sau să faci o analiză, pe la reuniunile de familie nu ai chef să mergi ca să auzi veșnica întrebare „când faceți și voi un copil?” și nici cu prietenele nu mai vrei la cafea pentru că le simți compasiunea din priviri. Așa că renunți să mai trăiești, că oricum nu are nici un rost să te mai bucuri de ceva până vine copilul.
Nu trebuie să fie așa! Poți să duci lupta asta și bucurăndu-te de viață. Iar eu m-aș bucura să mă lași să te ajut.
Ai nevoie de cineva care să te înțeleagă și care să te ajute să gestionezi această suprasolicitare emoțională. Știu ce simți. Am fost acolo. Există un program structurat de a face față acestei suprasolicitări emoționale, (in)FERTILITY Emotional Empowerment, care te va ajuta, pas cu pas, să preiei controlul asupra vieții tale.
SDaca iti doresti sa descoperi secretul mintii FERTILE te invit sa programezi sesiunea ta gratuita de cunoastere.
Cam asta am vrut să vă împărtășesc din categoria ce să nu faci cănd te lupți cu probleme de infertilitate. Sper din suflet să vă folosească găndurile mele și m-aș bucura mult să împărtașiți cu mine ce alte comportamente credeți că nu ne sunt benefice in lupta cu infertilitatea.