Cănd te lupți cu probleme de infertilitate auzi diferite încurajări de care nu știi dacă să răzi sau să plangi. In ceea ce mă privește sunt absolut convinsa că toate persoanele care m-au încurajat au făcut-o cu cele mai bune intenții doar că neavând mari cunoștinte pe subiect, au fost destul de stângace în exprimare sau chiar neinspirate total.
Și trebuie să recunosc, că și eu la rândul meu, am dat cu oiștea în gard chiar zilele trecute, cu o prietenă ce are o călătorie extrem de complicată și foarte dureroasă. O remarcă a ei, la ceea ce am spus, m-a făcut să îmi dau seama că dacă tăceam, filozof rămâneam.
Așa că, mi-am pus amintirile, mintea și experiența la contribuție și împărtășesc acum cu voi ce să NU îi spui prietenei tale care se luptă cu infertilitatea.
Asta mi se pare una dintre cele mai tari remarci, pe care eu personal, am auzit-o de câteva ori: “Daca nu reușești asta e! Nu toată lumea are copii pe lumea asta” Serios?!?!?!? Crezi că nu știam că nu toată lumea are copii? Păi dacă voiam să fac parte dintre cei care nu au copii, mă gândesc că nu mă chinuiam să fac unul. Zic și eu. În schimb, ai putea să îi spui” “Draga mea, ai o relație frumoasă, sau ai o carieră strălucită, sau ai prieteni minunați care iți sunt aproape. Trăiește viața cu bucuriile ei și luptă să ai un copil, dar fără a uita să trăiești”
“De ce te agiți atât, că doar ești tânără și ai tot timpul” Oi avea tot timpul dar eu îmi doresc copilul acum și în plus, dacă tânără fiind am probleme de infertilitate, ele se pot complica pe măsură ce înaintez în vârstă”. Așa că nu mă ajută deloc să îmi spui asta, dar ai putea să-mi spui “Este foarte bine că ai înțeles de pe acum că exisă niște provocări. Faptul că ești tânără iți poate susține organismul în mod benefic în cazul unor tratamente”
“Relaxează-te și o să-ți iasă”! Ce bine ar fi să fie așa ușor. Când ești cu stresul la cote maxime, și de obicei așa ești de-a lungul acestei călătorii, asta cu relaxarea este cel mai greu lucru cu putință de făcut. Trăiești zi de zi cu frica, anxietatea, furia, tristețea. De unde să te poți relaxa? În schimb, ai putea să iți îndrumi prietena să apeleze la ajutor specializat, care să o ajute să gestioneze caruselul de emoții cu calm, încredere și speranță.
“Hai că macar știi că poți să rămâi însărcinată” Asta se întâmplă să spui, după ce prietena cu probleme de infertilitate, rămâne insărcintă, dar pierde sarcina. Recunosc că am comis-o și eu, bineînțeles din dorința de a încuraja și de a vedea și mica pată roz în câmpul negru ca tuciul. Durerea pierderii, pe care am simitit-o și eu la rândul meu, este inimaginabilă și în acel moment și faptul că măcar se prind embrionii nu te mai interesează. Te interesează doar că nu vei avea copilul mult dorit. Din nou. Așa că, în loc să spui ceva, mai bine îmbrățișează-ți prietena și las-o să plângă pe umărul tău.
“Ți-ai făcut testul?” Intre transfer și momentul în care am făcut beta, am auzit întrebarea asta de multe, multe ori. Și eu la rândul meu, am făcut greșeala să adresez această întrebare unor prietene care așteptau rezultatul. După ce tu nu poți să dormi noaptea și numeri zilele până faci beta sau testul de sarcină, întrebările celor din jur sunt tot ce iți lipsește. Așa că mai bine faceți un “pact de neîntrebat” și stabiliți că atunci când prietena ta va ști rezultatul, să iți spună. Și stai liniștită că iți va spune: daca va fi poztiv o să fie atât de fericită că va vrea să împărtășească cu tine și daca va fi negativ va avea nevoie să plângă și tu doar să o asculți și să fii acolo pentru ea.
“Bine macar că ai o relație și nu ești singură ca mine” Din păcate în societatea din ziua de astăzi, sunt foarte multe femei singure și să ai o relație a devenit ceva așa aspirațional. Este super nasol să fii singură și înțeleg perfect zbuciumul emoțional. Dar pentru cea care își dorește un copil, că este într-o relație nu ține deloc locul copilului. Sunt doua tipuri de afecțiuni total diferite și care se completează una pe alta. Mai bine intreab-o pe prietena ta daca nu știe vreun băiat singur cu care să ieși la o cafea. Sigur o faci și pe ea să râdă și cine știe, poate îl găsești și tu pe “the one”.
“Oricând poți să adopți” Pentru multe cupluri adopția este o opțiune foarte bună și personal îmi scot pălăria în fața lor. Dar este un drum foarte lung să adopți, mai ales în România. Și aici vorbim de o suprasolicitare emoțională, eforturi financiare și foarte, foarte mult timp. În plus, orice cuplu care încă se mai luptă cu probleme de infertilitate și mai încearcă să aibă un copil prin metode de reproducere asistată, nu este încă pregătit pentru adopție.
“Cine este de vină? Tu sau el?” Serios? De parcă ar conta care dintre noi are probleme. Că vină nu are nici unul. Ce vină am putea să avem pentru niște probleme de sănătate ce nu depind de noi? După ce oricum, vrând nevrând, ne simțim vinovați că nu putem avea un copil, mai vine cineva să pună sare pe rană.
“Ai un copil deja! Nu înțeleg de ce te chinui să mai faci unul!” Și daca te lupți cu infertilitatea secundară, nu ești scutită de suprasolicitarea emoțională. Treci prin aceleași furci caudine ca și cine își dorește primul copil. Dacă am visat să am o familie mare este dreptul meu să lupt pentru ea. Sau poate am divorțat, am un copil și recasatorindu-mă, îmi mai doresc un copil.
“Lasă că e mai bine că nu ai copii, că iți fac numai probleme. Ia uite la ai mei ”. Înțeleg că vrei să îmi arați că nu sunt numai părti bune în a avea un copil, și cu siguranță că sunt și provocări în creșterea lui dar lasă-mă pe mine să văd pe propria-mi piele. Stiu că tu îmi spui asta ca să mă consolezi cumva și iți mulțumesc. Dar remarci de genul ăsta nici nu mă ajută și nici nu mă încurcă.
“Eu iți spun de ani de zile să faci un copil. Te-ai trezit acum la vârstă asta și uite-te cât este de greu” Dacă asta i-ai spus prietenei tale de ani de zile acum este momentul să o susții și nu să o cerți. Probabil că a vut motivele ei, chiar dacă pentru tine nu sunt de înțeles, le poți accepta măcar. Are nevoie să fii de partea ei, mai ales că pe măsură ce înaintăm în vârstă, lupta cu problemele de fertilitate se complică.
La final te-aș ruga din suflet să citești un pic despre ce înseamnă lupta cu problemele de fertilitate ca să o înțelegi mai bine pe prietena ta. Ar însemna enorm pentru ea că nu numai o asculți, dar și înțelegi despre ce vorbește. Găsești aici câteva rânduri despre “(În)fertilitatea între vulnerabiltate și rușine” și aici despre “Pașii fertilizării în vitro”
Și spune-i că este puternică și curajoasă. Eu, uneori, uitam cât de puternică sunt și le mulțumesc prietenelor mele că au avut grijă să-mi aducă aminte.
Vă pup dulce,
Delia