Ce trebuie să știi despre prima consultație la medicul specialist în infertilitate? Este o întrebare ce ne framăntă atunci cănd ne pregătim de prima vizită la medicul specialist în infertilitate. Îmi aduc aminte că înainte de această primă vizită am fost extraordinar de emoționata și nervoasă pentru că nu aveam deloc idee despre ce urmează să se întămple. Noroc că aveam niște prietene care trecuseră înaintea mea prin acest proces și căt de căt mi-au mai spus una alta.
Așa că împreună cu Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate ne-am găndit să vă scăpăm de stresul dinaintea acestei prime vizite. Bine, mai mult domnul doctor vă scapă pentru că eu i-am adresat doar întrebările.
“Când trebuie să ne gândim că este cazul să ne programăm la medicul specialist în infertilitate?
Studiile arată că infertilitatea afectează în egală măsură femeile și bărbații, iar decizia de a consulta un specialist în această problemă poate fi dificilă pentru cei doi. Și poate nu atât dificilă cât, să zicem, inconfortabilă din punct de vedere psihologic, pentru că mulți consideră infertilitatea un eșec personal și un stigmat social. Motiv pentru care întâlnirea cu specialistul în infertilitate este amânată, trăgându-se nădejde că poate se va obține totuși o sarcină. „Să mai avem răbdare.” „Să mai încercăm.” Amânarea nu folosește la nimic. Dimpotrivă. Dăunează.
Dacă aveți sub 35 de ani și nu ați putut concepe după 12 luni de relații sexuale regulate și neprotejate, este evident că aveți nevoie de o consultație la specialist. Pe măsura înaintării în vârstă, numărul și calitatea ovocitelor scad. Astfel, dacă aveți peste 35 de ani, o sarcină care nu apare după șase luni de relații sexuale neprotejate este un motiv temeinic de a vă programa cât mai curând la o consultație de specialitate.
O altă situație în care este necesară intervenția specialistului este aceea în care femeia a suferit două sau mai multe avorturi spontane. De precizat că avortul spontan este definit ca pierderea sarcinii până în săptămâna 20.
Lipsa menstrelor, ciclurile neregulate și sângerarile abundente sunt simptome care pot fi cauzate de o problemă de fertilitate, deci motiv de consultație. De asemenea, bolile cu transmitere sexuală în antecedente pot fi cauză de infertilitate care trebuie investigată. La fel și problemele partenerului în obținerea și menținerea erecției. Și, nu în ultimul rând, dacă suferiți de o afecțiune cronică (diabet, hipertensiune, afectare cardiacă, renală sau tiroidiană) se recomandă o consultație la specialistul în infertilitate. Aceeași recomandare este valabilă și dacă în familia partenerei au existat cazuri de menopauză precoce.
Care este obiectivul primei consultații la medicul specialist în infertilitate?
Prima consultație va avea în vedere analiza istoricului medical al celor doi parteneri, prilej cu care se vor face recomandări pentru analize și investigații care să stabilească starea de sănătate și capacitatea reproductivă a fiecăruia. În situatia în care simptomatologia indică în mod clar o problemă de fertilitate, obiectivul specialistului este de a identifica pe de o parte cauza, și pe de altă parte soluțiile care există pentru a se putea obține o sarcină.
Ce analize trebuie să am la mine? Cu ce altceva trebuie să fim pregătiți?
Adresarea la specialistul în infertilitate nu este condiționată de preexistența unor analize. Nu este necesar să veniți cu un dosar medical pentru că, oricum, medicul va recomanda investigații specifice fiecărui caz în parte, individualizat. Trebuie doar să aveți încredere în medicul pe care l-ați ales și răbdare pentru a parcurge un drum care nu întotdeauna este scurt sau ușor. Și, să fim sinceri în totalitate, să fiți pregatiți inclusiv pentru eșec.
Ce trebuie să îl întreb pe medic?
Îl poți întreba orice dorești să știi. Acolo unde există răspunsuri, le vei primi, negreșit. Însă la prima consultație, la început de drum, înainte de a fi identificate cauzele infertilității, este mai puțin probabil să aibă răspunsuri la întrebări. Abia după stabilirea cauzelor te vei putea interesa cu privire la investigații suplimentare și tratamente, la durata, riscurile și beneficiile lor, la necesitatea unei eventuale intervenții chirurgicale, la tehnica de reproducere umană asistată la care se va apela (dacă aceasta va fi singura opțiune) sau la ce tehnică anume se va recurge.
Ce întrebări o să-mi adreseze medicul mie?
În primul rând va dori să știe dacă ai rămas vreodată însărcinată, care a fost rezultatul acelei sarcini și/sau de cât timp încerci să rămâi gravidă. Va mai dori să știe la ce vârstă s-au instalat menstrele, câte zile are în medie un ciclu menstrual în cazul tău și dacă ai fost tratată de diferite afecțiuni ginecologice sau dacă ai suferit intervenții chirurgicale pelvine sau abdominale. Așa cum am afirmat deja, fiecare caz este tratat individualizat, motiv pentru care, în funcție de particularități, medicul va putea pune și alte întrebări.
Trebuie să vin împreună cu partenerul?
Este obligatoriu să veniți împreună cu partenerul! Infertilitatea este o problema a cuplului: a partenerei, a partenerului sau a ambilor. Nu avem de unde să știm la care dintre cei doi este cauza infertilității până nu investigăm. Și chiar dacă, medical vorbind, problema se dovedește a fi doar la unul dintre cei doi, considerăm că susținerea morală din partea celuilalt are o foarte mare importanță de-a lungul întregului proces.
Ce investigații vor fi efectuate în timpul acestei prime consultații?
Așa cum am spus, cauza infertilității poate fi la femeie, la bărbat sau la ambii.
Analizele și investigațiile de fertilitate pentru femei includ teste de sânge și de secreții vaginale. Testele de sânge sunt hormonale (AMH, FSH, LH, progesteron, estradiol, prolactină, testosteron etc), serologice (hepatite B,C, sifilis, HIV), analize uzuale (hemoleucogramă, VSH, bochimie), grupa sangvină și Rh, teste de coagulare (timp de coagulare, timp de sângerare, INR, timp Quick), vitamina D3 (în cazul bolii abortive) și endocrinologice (TSH, T3,T4).
Din secrețiile vaginale, pentru determinarea unor infecții de la nivelul vaginului sau colului uterin, se vor realiza frotiu citobacteriologic (FCB), determinarea Chlamydiei, Mycoplasmei sau Ureaplasmei și frotiu Babeș-Papanicolau pentru excluderea unor modificări precanceroase de la nivelul colului uterin.
Pentru bărbați se vor recomanda teste de sânge uzuale (hemoleucogramă, biochimie etc), grupa sangvină, Rh, serologie (hepatite, sifilis, HIV), analize hormonale (FSH, LH, testosteron, prolactină etc) și spermogramă.
Ce se va întâmpla după consultație în infertilitate?
După obținerea rezultatelor investigațiilor recomandate, prioritar este să fie identificată cauza infertilității. În unele cazuri aceasta poate fi tratată, așa încât, ulterior, cuplul poate să obțină o sarcină pe cale naturală. În alte cazuri, însă, când acest lucru nu este posibil, se ia în calcul fertilizarea in vitro sau inseminarea. Repet, toate cazurile de infertilitate sunt abordate individualizat, neexistând o rețetă standard care să funcționeze la toate cuplurile.”
Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate https://www.vythoulkas.ro/
Sperăm că informațiile despre prima consultație în infertilitate sunt de folos și veți păși în cabinetul medicului specialist în infertilitate cu încredere, calm și speranță.
Pănă atunci vă invităm să citiți și “De la ovocite la copii sau cum să avem grijă de materialul nostru genetic”