Din păcate, atunci când eu am avut 30 de ani nu am știut că congelarea ovocitelor este soluția ca să mă asigur că voi avea copii atunci când se vor alinia planetele. Bine, trebuie să recunosc că nici nu eram foarte preocupată de subiect, încă. Credeam că dacă te pui să faci copii, iți iese instantaneu. Habar nu aveam că congelarea ovocitelor este soluția.
În ziua de astăzi, lucrurile stau diferit și datorită unor medici de excepție ca Andreas Vythoulkas avem acces la informațîi de cea mai înaltă calitate.
“Ce să fac că să mă asigur că voi putea avea un copil atunci când va veni momentul?“ este întrebarea pe care i-am adresat-o de această dată.
Iată ce ne-a răspuns Andreas Vythoulkas, doctor specialist în infertilitate
” În primul și în primul rând sfătuiesc orice femeie care își dorește să devină mamă să nu amâne prea mult momentul.
Și asta pentru că rezerva ovariană cu care se naște o femeie se diminuează în mod natural pe măsura trecerii timpului, fără posibilitatea de reînnoire. Drumul este… cu sens unic, cum s-ar zice. Pe o pantă descendentă, din păcate. Procesul este ireversibil și nu este influențat nici de stilul de viață, nici de folosirea contraceptivelor și nici de numărul de nașteri. Este natura, pur și simplu.
În luna a cincea de viață intrauterină, fătul de sex feminin dispune de circa 4 milioane de ovocite, iar până la naștere numărul lor se vă înjumătăți.
Până la pubertate, mor lunar aproximativ 11.000 de ovocite, așa încât instalarea menstrelor găsește adolescenta cu numai 300.000 – 400.000 de ovocite. De la acest moment înainte, până în jurul vârstei de 30 de ani, rezerva ovariană se împuținează constant, lunar, cu câte 1.000 de ovocite. Și nu este vorba doar despre o scădere a numărului ci și a calitățîi lor.
Pe la vârsta de 30 de ani, rezerva ovariană este de aproximativ 12% și începe o scădere accelerată a acesteia.
La 37-38 de ani, mai putem vorbi despre circa 25.000 de ovocite, iar la 40 de ani de un procent de doar 3%. Informațiile cu privire la rezerva ovariană le oferă două teste de sânge: unul care măsoară nivelul hormonului stimulator al foliculului (FSH) și altul care are în vedere hormonul anti-Müllerian (AMH). Rezultatele acestor teste vor oferi informațîi importante asupra fertilitățîi, adică a capacitățîi de a mai concepe.
În afară de acest aspect, al rezervei ovariene, mai pot exista și alte condiții care să zădărnicească obținerea unei sarcini.
Niciun medic nu va putea da asigurări că dacă la momentul zero al unei evaluări complete a stării de sănătate, femeia este fertilă, sănătoasă, aptă să rămână însărcinată, la fel vă fi și peste doi, trei, cinci ani. Niciun medic nu poate da asigurări că nu va putea să apară o problemă medicală care să afecteze vreun organ al aparatului reproducător și că femeia nu vă mai putea rămâne însărcinată pe cale naturală. Și nu e vorba numai și numai de boli ale aparatului reproducător. Pot fi și alte afecțiuni, pot fi tratamente ale acestora care să afecteze capacitatea de reproducere sau intervențîi chirurgicale. Și să nu uităm de posibila instalare a menopauzei precoce, în cazurile în care există antecedente familiale.
Sănătatea femeii nu este singura condiție pentru a obține o sarcină, așa că trebuie ținut cont și de cea a partenerului, pentru că aproximativ jumătate din cazurile de infertilitate au cauze masculine.
Până la ce vârstă este recomandată congelarea ovocitelor?
Așa cum spuneam, trecerea anilor determină o scădere a numărului de ovocite dar și a calitățîi acestora. În această situație, aspectul calitățîi ovocitelor este important. Având în vedere că rata de obținere a unei sarcini prin folosirea de ovocite congelate depinde de vârsta pe care o avea femeia în momentul recoltării acestora, personal aș recomanda că recoltarea să fie făcută la o vârstă cât mai tânără, până la cel mult 38 de ani.
Ce înseamnă puncția ovariană? Doare? Cum se derulează?
Imediat după recoltare, ovocitele fie sunt fertilizate în laborator în vederea obținerii de embrioni și apoi are loc transferarea lor în uter că ultimă etapă a unui FIV, fie sunt crioprezervate dacă au fost recoltate în acest scop, respectiv în vederea obținerii unei sarcini în viitor.
Embriologul vă prelucra imediat ovocitele în laborator. Acesta vă realiza transferul lor pe mediu de cultură, unde vă face curățarea de cumulus, aspirarea și trecerea lor în godeuri (plăci de cultură), într-un mediu special, urmând să fie puse în contact pentru fertilizare cu spermatozoizi de la partener, anterior prelucrați. Embriologul vă preciza care ovocite sunt de o calitate adecvată inseminării. Se preferă ovocitele considerate mature. Dacă această condiție nu este îndeplinită, ovocitele sunt plasate în mediu de maturare până a doua zi, pentru eventuală maturare ulterioară.
Pentru colectarea ovocitelor trebuie să fac stimulare hormonală sau pot face pe ciclul propriu? Care este diferența între cele două variante?
Colectarea ovocitelor pe ciclu propriu este indicată femeilor care au ovulație regulată. În această situație, procedura include monitorizarea ecografică a dezvoltării foliculului dominant și – atunci când acesta ajunge la maturitate – administrarea de gonadotropină corionică umană (hcg), un hormon, pentru declanșarea ovulației. După 36 de ore de la administrarea hormonului, ovocitul este extras prin puncția foliculului. Ulterior, ovocitul vă fi fertilizat în laborator și, dacă dezvoltarea lui este corespunzătoare, vă fi transferat în uterul femeii.
Stimularea hormonală oferă șanse mai mari de reușită deoarece tratamentul încurajează producerea de mai multe ovocite, nu doar unul, așa cum se întâmplă într-un ciclu natural. Că urmare a stimulării ovariene vor putea fi recoltate mai multe ovocite odată, în vederea fertilizării în vitro. Cele rămase nefolosite pot fi crioprezervate și utilizate într-o nouă procedură în caz de eșec sau pentru obținerea a încă unei sarcini în cazul în care cuplul își vă dori acest lucru.
După ce se colectează ovocitele ce se întâmplă cu ele? Se face vreo verificare a lor?
Imediat după recoltare, ovocitele fie sunt fertilizate în laborator în vederea obținerii de embrioni și apoi are loc transferarea lor în uter că ultimă etapă a unui FIV, fie sunt crioprezervate dacă au fost recoltate în acest scop, respectiv în vederea obținerii unei sarcini în viitor.
Embriologul vă prelucra imediat ovocitele în laborator. Acesta vă realiza transferul lor pe mediu de cultură, unde va face curățarea de cumulus, aspirarea și trecerea lor în godeuri (plăci de cultură), într-un mediu special, urmând să fie puse în contact pentru fertilizare cu spermatozoizi de la partener, anterior prelucrați. Embriologul vă preciza care ovocite sunt de o calitate adecvată inseminării. Se preferă ovocitele considerate mature. Dacă această condiție nu este îndeplinită, ovocitele sunt plasate în mediu de maturare până a doua zi, pentru eventuală maturare ulterioară.
Cum decurge exact procedeul de criogenare al ovocitelor?
Criogenarea – crioprezervarea sau crioconservarea – ovocitelor se poate face prin două tehnici: vitrificare și slow freezing (congelare lentă).
Vitrificarea este un proces de congelare ultrarapidă a ovocitelor, în scopul de a evita formarea cristalelor de gheață care le pot distruge. Ovocitele conțîn o cantitate mare de apă, motiv pentru care, înainte de a fi congelate, aceasta este scoasă din ele și înlocuită cu o substanță crioprotectoare de concentrație mare. Apoi ovocitele sunt congelate ultrarapid și transferate în azot lichid, la o temperatură de -196 de grade Celsius. Este cea mai modernă și mai eficientă metodă de crioprezervare.
Spre deosebire de vitrificare, slow freezing (care a fost prima tehnică de crioprezervare folosită) constă în echilibrarea ovocitelor într-o soluție crioprotectoare de concentrație mică (pentru a reduce riscul formării de cristale) și congelarea lor lentă până la -40 de grade Celsius, după care, rapid, până la -150 de grade Celsius, pentru că ulterior să fie transferate în azot lichid.
Câte ovocite ar fi bine să congelez?
Pe baza datelor preliminare din studii, se anticipează rate de dezghețare a ovocitelor de 75% și rate de fertilizare de 75% la femeile de până la 38 de ani. Astfel, dacă 10 ovocite sunt crioprezervate, se așteaptă că șapte să supraviețuiască dezghețului și 5 – 6 să se fertilizeze și să devină embrioni. Prin urmare, se recomandă depozitarea a 10 ovocite pentru fiecare stimulare ovariană. Majoritatea femeilor cu vârsta de până la 38 de ani se pot aștepta că după stimularea ovariană să le poată fi recoltate între 10 și 20 de ovocite pe ciclu.
La decongelare pot să pierd din ele?
Da, atât procesul de congelare cât și cel de dezghețare comportă riscuri de apariție a unor probleme care să ducă la deteriorarea materialului genetic. Și mă refer la ovocite. Pentru că în cazul spermatozoizilor și embrionilor, acest risc este mai redus. Totuși, folosind metoda vitrificării – pe care am descris-o deja -, care reduce mult riscul formării de cristale ce pot distruge ovocitul, decongelării îi supraviețuiesc ovocite într-un procent ridicat, de 90-95%.
După ce le congelez cât timp după aceea pot să le folosesc?
În primul rand vreau să fac o precizare: congelarea pe termen lung a ovocitelor nu duce la scăderea calitățîi acestora. Literatura de specialitate dar și practica din clinici de fertilizare din lume are exemple de sarcini obținute prin folosirea de ovocite crioprezervate vreme de 10 sau chiar 14 ani.”
Andreas Vythoulkas, medic specialist în infertilitate https://www.vythoulkas.ro/
Congelarea ovocitelor este soluția și unei “liniști” de natură emoțională și este răspunsul la oricare dintre următoarele întrebări:
“Oare când îmi găsesc Jumătatea că să pot să fac și eu un copil? Când iți vei găși pe cineva vă fi binevenit, dar pănă atunci vei fi scăpat de disperarea ticăitului de ceas, ceea ce cu siguranță se vă reflecta că atitudine și comportament asupra potențialilor parteneri. Adică o să fii mai relaxată. Știm toate că disperarea “se miroase” și provoacă fugă.
“Oare pot să mai amân încă un an, doi până când îmi pun cariera pe picioare?” Dacă țîi morțiș să faci carieră și să amâni momentul bebelușului, este tare bine să știi că ai ovocite la congelator și pentru moment poți să te concentrezi să dai viteză îndeplinirii obiectivelor profesionale. Personal, cu mintea de azi, cred că nu există mai mare greșeală pe lumea asta, că femeie, decât să amâni momentul unei familii pentru vreun job, oricare ar fi el. Vă spun sigur că le puteți împleti cu success pe amândouă.
Și dacă mi-aș lua viața de la capăt aș face un copil până în 25 ani. Ar fi crescut odată cu mine și azi am fi fost împreună prin cluburi. Am exemple de prietene foarte bune cu copii făcuți la tinerețe și le aplaud relațiile la scenă deschisă.
“Oare să fac un copil sau nu?” Pur și simplu nu ești hotărâtă și este fix problema ta. Nu are nimeni dreptul să te judece în niciun fel. Sau chiar poate acum, la 30 sau 40 de ani, iți spui că nu vrei sub nici o formă copil…dar cine știe cum peste câțiva ani întâlnești iubirea viețîi care vrea un copil. Așa că eu aș aplica tradiționalul “better safe than sorry”
“Așa am chef să mă distrez încă vreo câțiva ani și să bat lumea în lung și în lat. Oare pot să mai amân bebelușul?” Tot congelarea ovocitelor este soluția.
Acum nu aș vrea să înțelegeți că încurajez amânarea momentului. Sub nici o formă! Nici nu vă imaginați cât sunt de tristă undeva adânc în mine că nu o să fiu lângă copilul meu până la macar 50 de ani ai lui. În cel mai fericit caz, dacă trăiesc până când mi-am propus, adică 91 de ani, o să îi fiu prin preajma lui până pe la 44. Adică mai puțîn decât am eu acum….
Acum ne este clar că congelarea ovocitelor este soluția întrebării “Ce să fac că să mă asigur că voi putea avea un copil atunci când voi decide că este momentul?“ și sper din suflet să faceți primul pas în această direcție: progamarea la medicul specialist în infertilitate
Congelarea ovocitelor este soluția si pentru diverse probleme de sănătate.
Sperăm că vă sunt de folos informațiile și vă așteptăm cu întrebări pentru următorul articol: Prima consultație la medicul specialist în infertilitate: ce trebuie să știi și ce trebuie să întrebi.
Pănă atunci vă invităm sa citiți și De la ovocite la copii sau cum să avem grijă de materialul nostru genetic