“Cum îmi păstrez calmul când toate par că merg de-andoaselea sau Zen-ul cel de toate zilele” sau “ziua buna se cunoaște de dimineața”. Mi-a fost greu să aleg între aceste două titluri dar după o lungă deliberare, Delia și Delia au votat pentru “Zen-ul cel de toate zilele: cum îmi păstrez calmul când toate par că merg de-andoaselea”. Ahhh și ar mai fi trebuit să adaug și cum îmi păstrez calmul în 90% din cazuri. Că 10% se lasă cu nervișori. Nervișori gen monstruleți. Mă enervez la culme foarte rar dar când o fac scot flacări că dragonii, emit “sunete” de leoaică și dau cu ciocul ca un uliu.
Dar să revenim la oile noastre pașnice și calme și să vedem ce înseamnă “Zen-ul cel de toate zilele: cum îmi păstrez calmul când toate par că merg de-andoaselea”.
Dacă Baby Zeno a dormit doar cu 2 treziri a câte 1 minut fiecare atunci șansele că Zen-ul să fie la el acasă în ziua respective sunt maxime. Daca Baby Zeno se foiește și se mățăie toată noaptea atunci șansele că ziua să fie pe de-andoselea sunt maxime. Mă trezesc obosită, mârâită și irascibilă. Cam astea sunt cele 3 efecte pe care le are oboseala asupra mea.
Când cad din pat îi fac laptele lui Zeno și imediat după fac primul lucru în zi pentru mine: 5 minute de mediație ghidată specială pentru dimineață. Nu am energia să îmi creez singură Zen-ul așa că apelez la varianta ghidată și nici nu am mai mult de 5-7 minute libere. Vă las aici link-ul către Insight Timer, aplicația mea favorită pentru meditațiile ghidate. Când premisele sunt ale unei zile de-îndoaselea, atunci trebuie luat taurul de coarne din primul moment și meditația este cea mai bună formă de abordare a situației.
Lucruri pe care le fac pentru sufletul meu
Cum am terminat mă gândesc la 2 lucruri pe care să le fac peste zi și care sunt pentru sufletul meu. Unul în prima parte a zilei și celălalt în doua parte a zilei. Primul este invariabil un Cappuccino delicios pe care îl savurez încet înghițitură cu inghițitură.
Al doilea este din categoria “Ce poți să faci pentru aspectul tău fizic și pentru sănătatea ta fizică ca să prelungeșți tinerețea spre fără bătrînețe”: fie îmi pun o masca pe păr, fie o mască pe față, fie îmi fac bucle cu bigudiurile de silcon despre care am povestit în articolul “Idei de îngrijire la domiciliu ca să ieși din pandemie mai frumoasă decât ai intrat”. Toate aceste tipuri de activități iau intre un minut și 10 minute. Cu Zeno din ce în ce mai activ, cu facultatea, blog și clientele mele iubite nu prea îmi rămâne timp pentru mine dar puținul care rămâne este valorificat maxim.
Dintre toate tehnicile pe care le-am învățat și le aplic îmi place mult “Worry Time” sau “Timp pentru îngrijorare”
Am exersat ceva să ajung la disciplina de astăzi dar fară un efort conștient de a ne păstra Zen-ul pentru zilele sau momentele în care merg de-andoaselea să știți că nu se poate. Dar daca ne alocam azi 3 minute, mâine 5 minute, poimâine 6 minute și tot așa, reușim în final să avem în fiecare zi timp dedicat nouă. Să revenim la “Timpul de îngrijorare” care pentru mine este tehnica cea mai iubită din categoria “Zen-ul cel de toate zilele: cum îmi păstrez calmul când toate par că merg de-andoaselea”.
Daca vă observați gândurile într-o zi o să vedeți că avem multe din categoria: “Auleu daca nu reușesc să fac tot ce mi-am propus? Auleu daca întârzii în cutare loc? Daca nu reușesc să rezolv cutare lucru? Îmi este frică că nu îmi ies analizele bine. Îmi este frica că se îmbolnăvește ăla mic în vacanță. Dacă merg la mall și iau COVID?” Exemplele pot continua câteva pagini, dar sunt convinsa că ați prins ideea așa că mă opresc aici.
Ceea ce își propune aceasta tehnica este să îi limiteze accesul “Micului Anxios”, din fiecare dintre noi, în viața noastră.
Adică îl limitam la 10 minute pe zi, de exemplu. În felul acesta nu poate sta de dimineața până seara în capul nostru, ca să ne facă cu capul. Aceste 10 minute sunt așa zis-ul “Timpul de îngrijorare”. Și pe lângă că îl limitam la 10 minute pe zi, îl obligam să existe și într-un anume interval orar. Eu, de exemplu, inițial am programat aceste “Timp de îngrijorare” de la 22.00 la 22.15. Stiu că la acea ora, în marea majoritate din cazuri, Zeno și Jumătatea sunt la orizontală așa că pot să respir un pic.
Daca îmi veneau gânduri de îngrijorare mai devreme de ora 22.00 îmi spuneam ceva de gen:”Anxioasa Delioara știi că nu este timpul să vorbim. Diseară la 22.00 avem programată întălnire”. Dacă insista să se strecoare în capul meu insistam și eu să revină la ora 22.00 și îi spuneam că deocamdată “este închis la prăvălie”. Mă mai apucă și râsul de la replicile care îmi veneau în cap să o gonesc. Bineînțeles că dacă nu sunt singură vorbesc cu ea în capul meu și nu cu voce tare. Ca să nu se uite lumea la mine cu ochii mari. Doar mă aud uneori răzând.
Ce efect are tehnica “Timp de îngrijorare”?
Această conversație cu “Micuțul Anxios” din fiecare dintre noi, în primul și primul rând ne schimbă pe loc starea emoțională datorită notei de umor pe care o putem da. Oricum o dai și oricum o întorci tot te distrezi când vorbești tu cu tine. În al doilea rând, și cel mai important, ușor ușor o să reușești să desfințezi “îngrijorarea” că stare permanentă, mai ales în zilele în care toate merg de-andoaselea.
Atunci când vei avea un timp și un interval orar bine stabilit vei vedea că nu o să mai simți frica pe care îngrijorarea ți-o provoacă atunci când apare pe neașteptate. Îngrijorarea programată are și avantajul că poți vedea situațiile în mod obiectiv și iți vin în minte chiar pași pe care îi poți face spre rezolvarea lor. Acum, după mai multe de 2 luni de aplicat această tehnică nu mai am nevoie nevoie de ea zilnic pentru că “Anxioasa Delioara” nu iți mai face loc în capul meu aproape deloc. Și în zilele astea de-indoaselea mă ajută mult să mă concentrez pe cele 15 minute doar. Bineînțeles că voi puteți să vă alocați 5 minute sau 15 minute și să vă alegeți ce interval orar vreți. Tehnica asta un lucru mic cu efect mare.
Tot ce vă impartaresc sunt lucruri mici cu efecte mari din categoria cum îmi păstrez calmul
Și acum lovitura de grație. Și la propriu și la figurat. Știți când vine și vă lovește vreo veste proastă, te enervează careva în trafic sau te scot din minți unii neprofesioniști? Și iți vine să pornești ca uraganul peste împricinați și să îi ștergi de pe fața pământului? Sunt convinsă că știți și sunt covinsă că vi s-a întâmplat de câteva ori. În acele momente, experiența de până acum, mi-a arătat că este cel mai bine să nu acționezi la impuls pentru că situația poate degenera într-una și mai nasoală.
Aici aplicam Respirația 5:5:5 de care v-am mai povestit. Adică inspiram numărând până la 5, ținem aerul în piept numărând până la 5 și expiram numărând până la 5. În plus, spunem “Mă simt calmă, încrezătoare și dețin controlul”. O să vedeți că dacă repetați de câteva ori respirația împreună cu afirmația vă calmați brusc pentru că vă aduceți atenția în momentul prezent unde nu exista nu nici “durere și nici întristare”.
Sper că cele pe care vi le-am împărtășit o să vă ajute să ajute să aveți zile cât mai multe din categoria celor bune și ca să sumarizam pe tema “Zen-ul cel de toate zilele: cum îmi păstrez calmul când toate par că merg de-andoaselea” cam astea ar fi armele din dotare.
- Meditație ghidată
- Timp de îngrijorare
- 2 lucruri care îmi place să le fac dimineața și după amiaza
- Respirație 555 cu afirmația “Mă simt calmă, încrezătoare și dețin controlul
Să știți că primul pas în gestionarea unei stări care știm că poate să se ne întoarcă ziua cu fundul în sus este să ne conștientizam starea și al doilea pas este să o strunim în direcția dorită de noi, adică a stării de bine.
PS Dacă vă întrebați ce este cu Delia și Delia vreau să vă spun că noi suntem două Delia: Delia cea buna și corecta și Delia cea năstrușnică și neiubitoare de reguli. Sunt într-o discuție continuă de când m-am născut: uneori căștigă Delia cea buna, alteori Delia cea năstrușnică și neiubitoare de reguli și alteori reușesc să meargă mănă în mănă.