Eu personal nu cred că există vreo “felie” de viață care să nu fie afectată mai mult sau mai puțîn, atunci când ne luptăm cu infertilitatea iar relația de cuplu zic că este în top. Cum să vă îmbunătățiți relația de cuplu atunci când vă luptați cu infertilitatea este o poveste de suflet pentru mine pentru că am fost pe strada asta.
Chiar dacă poveștile noastre sunt diferite, “feliile de viață” sunt fix aceleași și toți resimțim efectele negative. Relațiile noastre cu partenerul, familia, prietenii și colegii de servici, sănătatea noastră mentală și fizică, finanțele și viața noastră socială sunt impactate de lupta cu infertilitatea. Dacă atunci când am pornit la drum aș fi știut ce stiu astăzi, în urma propriei experiențe și mai ales a ceea ce am învățat în ultimul an, ce bine ar fi fost.
Aș fi știut cum să limitez efectele negative și mai ales cum să mă mențîn, din punct de vedere emoțional, într-o zonă neutră. Eu cred, fără nici cea mai mică urmă de îndoială, că durerea emoțională cauzată de acest drum anevoios ne micșorează și mai tare șansele de a rămâne însărcinate.
M-am gândit să vă împărtășesc, pentru fiecare “felie” de viață, ce putem face că să limităm impactul negativ și chiar să îmbunătățim situația și povestea despre aceastea este dedicată în întregime relației de cuplu.
Dacă relația de cuplu este afectată, atunci sunt afectate direct proporțional și șansele de a avea un copil.
Cum văd eu lucrurile, dacă în cuplu există unitate, înțelegere și suport, orice altceva se poate rezolva. Ușor de zis și destul de greu de făcut, dacă nu știi ce se întâmplă în dinamica de cuplu pe măsură ce parcurgi acest drum anevoios.
În primul rand atunci când înțelegeți că există o problemă de infertilitate și porniți la luptă, credeți că lucrurile se vor rezolva imediat și relativ ușor. Și unele cupluri au șansa de a le rezova ușor, într-adevăr, dar marea majoritate vor avea de parcurs un drum mai lung și mai complicat. Pe măsură ce înaintați pe drum, vă pierdeți răbdarea, simțiți că nu vă înțelegeți unul pe celălalt, emoțional fiecare este afectat în felul lui și aveți tot felul de discuțîi pe teme financiare, de viață socială sau viață sexuală. Dar stați liniștiți pentru că studiile ne arată că la finalul acestui drum, cuplurile devin mult mai puternice împreună și își dezvoltă noi aptitudini de rezolvare a problemelor.
În afară de studii pot să vă spun că așa se întâmplă și din proprie experiență dar și din experiența unor cupluri pe care le cunosc și au parcurs acest drum. Într-adevăr, procesul acesta de transformare personală nu trebuie să fie unul dureros, atâta timp cât învățăm cum să îl gestionăm.
În primul și primul rând, draga mea doamnă, nu aștepta că partnerul tău să înțeleagă exact prin ceea ce treci tu pentru că sincer, chiar nu are cum. Nu el merge și se așează la doctor cu picioarele în sus de zeci de ori, nu el face cele mai multe analize, nu el face injecțîi în burtă, nu lui îi este rău de la tratamentele hormonale și nu el este supus stresului emoțional al așteptării de a vedea daca ești însărcinată sau nu. Știu, știu…acum iți spui “păi eu duc tot greul și tot eu să nu am aseptari?” Ironia sorțîi, face că indiferent care dintre parteneri are probleme de infertilitate, tot femeia este cea care duce tot greul dar crede-mă că dacă îți dai seama că el nu are cum să înțeleagă, te protejezi pe tine de dezamăgire.
Așa că setează-te mental, de la bun început, că partenerul tău nu poate să vibreze în același ritm cu tine. Pur și simplu nu poate, nu că nu ar vrea.
Viața sexuală este afectată oricum ai da-o și oricum ai întoarce-o. Dacă încerci pe cale naturală, trebuie să reușești să faci sex la oră fixă, în funcție de ovulație și eu zic că nu este nimic nici romantic și nici sălbatic în asta; dacă faci inseminări sau fertilizare în vitro, ai tot felul de proceduri medicale în urma sau înaintea cărora nu ai voie să ai contact sexual. Lupta cu infertilitatea iți fură mult din energia pe care ai avut-o, inclusiv energia sexuală. Sunteți căpiați de analize, încercări și para încercări să rămâi însărcinată, nu puteți să dormiți noaptea de griji, nu știi cum să te mai strecori la birou cu plecările pe la doctori și pe deasupra te întrebi și de unde mai scoateți bani pentru următoarele proceduri. Cam greu cu o viață sexuală frumoasă și satisfăcătoare în condițiile astea. Dar să nu disperăm nici de data asta, pentru că putem face cate ceva:
În primul rând, draga mea, pune toate medicamentele, seringile, recomandările medicale, broșurile de la clinici, într-un dulap, că să nu stea la vedere în casă și să vă aducă aminte în continuu de lupta voastră. Sau măcar scoate-le din dormitor și lasă să fie camera asta zona din casă “lipsită” de probleme.
Dacă ești într-o stare emoțională super nasoală și nu ai chef de sex, mai bine spune-i adevărul partenerului tău și rămâneți în zona de îmbrățișări, pupici și ținut de mână până iți revii. Părerea mea este că mai bine să fim oneste decât să facem eforturi care se simt că sunt eforturi și fac mai mult rău relației.
Plecați într-un week-end romantic undeva doar voi doi. Chiar și la un hotel în orașul în care stați este bine. Aveți nevoie să ieșiți din mediul familial și aveți nevoie de timp de calitate împreună și înainte de a pleca de acasă, faceți un pact, că nu veți vorbi absolut deloc de probelemele legate de infertilitate.
Nu știu despre voi, dar eu, inițial, mi-am căpiat Jumătatea cu conversație numai pe subiect. Nu mai știam să vorbesc despre nimic altceva. În fine, zic conversație, dar mai degrabă era un monolog pentru că eu vorbeam și el asculta. Până la un moment dat când mi-a spus că nu mai poate să vină în fiecare seară acasă și eu ba să îi spun ce am făcut, ba la ce planuri m-am mai gândit, ba să plâng sau să mă plâng un pic. Vă spun sincer că a fost că un duș rece și mi-am dat seama că îmi sabotez singură relația.
Ce am făcut noi și ce vă propun și vouă să faceți este să stabiliți o zi sau două pe săptămână, în funcție de etapa în care sunteți și de cât de des se întâmplă lucruri și atunci să discutați tot ce este nevoie pe subiect. La noi a funcționat foarte bine această strategie și sunt convinsa că vă funcționa și la voi.
Până la urmă, indiferent cine are probleme de infertilitate, drumul trebuie parcurs împreună, ca un tot unitar, ca o echipa. Și aici am un singur lucru de spus și îl spun cu litere mari “ NU ARĂTAȚI CU DEGETUL UNUL SPRE CELĂLALT!”. Nimeni nu are de castigat dacă vă învinovățiți unul pe celălalt. Ba din contra, eu consider că acesta este cel mai sensibil și periculos factor ce poate săpa la baza relației de cuplu.
Apelați la suport specializat!
Așa cum am menționat, lupta cu infertilitatea poate pune o presiune imensă pe relația de cuplu, deci consilierea, coaching-ul și tehnicile de aliniere a minții cu corpul pot face minuni pentru starea voastră emoțională și pentru modul în care parcurgeți împreună acest drum. Nu așteptați până este prea tărziu, să apelați la suport specializat în cazul în care nu vă descurcați singuri.
Vă invit să vedeți aici cum pot să vă sprijin “Te ajut să gestionezi caruselul emoțional al luptei cu infertilitatea”.
Sper că vă sunt de folos aceste căi simple dar puternice de a vă îmbunătăți relația de cuplu atunci când vă luptați cu infertilitatea și stați aproape pentru că de abia aștept să vă împărtășesc și ce putem face să îmbunătățim și celelalte “felii de viață”.
Dacă sunteți pentru prima oara pe blog-ul meu sunt foarte bucuroasă și sper că veți găși valoroase și informațiile despre “Ce ar fi bine să știi înainte să te înscrii la maratonul fertilizării în vitro” sau “9 idei de pus în practică, pentru echilibrul tău emoțional, în cele 12 zile de la embriotransfer până în momentul când afli dacă ești însărcinată”.
Vă pup dulce și aici mă gășiți daca aveți nevoie de mine. Delia
sursa fotografi unsplash