Scriam “Ce ar fii bine să știi înainte să te înscrii la maratonul fertilizării in vitro” și brusc mi-am dat seama că deși am spus de nenumărate ori că infertilitatea este încă un subiect taboo și rușinos, nu am spus și de ce cred eu asta.
După ce citiți aceste rânduri, mi-ar plăcea foarte mult să împărtășiți cu mine și alte motive pe care le simțiți voi. Spun “simțim” pentru că toate motivele sunt extrem de emoționale pentru mine. Nu au legătură cu logica sau argumente bine documentate. Pur și simplu, unele dintre ele sunt adânc și din vechi înrădăcinate în noi ca societate și altele vin din neîntelegerea acestei boli.
Dacă aș face un top al motivelor pentu care Infertilitatea este considerata subiect tabu, dar nu fac, primul ar fi Rușinea de a nu fi in stare să procream
De la începuturile lumii, menirea femeii este să aducă copii pe lume și pe vremuri, dacă nu putea, era stigmatizată de societate, ca să nu mai spun că bărbatul chiar putea divorța de ea. De abia spre Evul Mediu s-a înțeles că și bărbații pot fi responsabili de infertilitatea unui cuplu. Eu personal cred că la bărbați este chiar mai greu de admis decât la femei. Pentru că la ei se mai suprapune și un orgoliu cât Casa Poporului.
Așa ca idee, statistica spune că infertilitatea la cuplu se poate datora 30% părții feminine, 30% părții masculine, 30% ambelor părți și 10% cauze neidentificate. Eu zic că ar fi alte motive pe lumea asta pentru care unii ar trebui să se simtă rușinați, dar nu se simt deloc, gen furt, minciună, răutate, egoism.
Așa că dragile și dragii mei avem motive să ținem capul sus tocmai pentru că suntem luptători și trecem “prin ciur și prin dârmon” ca să avem copii. Mi-a plăcut mult acest articol pe care l-am gasit pe net și care este despre istoria infertilitatii de cand existăm și pănă in zilele noastre și m-am găndit să îl împărtășesc cu voi: The History of Infertility: Treatments, Understanding, & More.
Jena de a vorbi despre lucruri intime este un alt motiv
Este greu să vorbești despre ovare, ovocite, spermă, fecundare, sex și altele din categorie. Asta este singurul motiv pe care într-o anumită măsură îl înțeleg, dar pe de altă parte, nu mai există serial pe Netflix unde protagniștii să nu facă sex nebun și nu le mai este jenă. Până la urmă, avem foarte mare noroc că trăim într-o eră în care ‘jena’ nu mai este la modă. Trebuie să profităm de asta, la modul constructiv și în limitele bunului simț. Ovarele și sperma nu sunt subiect de conversație la cafea dar cu siguranță poți discuta aceste detalii cu cele mai bune prietene.
Celorlalți prieteni sau colegi ai putea să le spui ceva cam așa “ Îmi doresc foarte mult un copil și am făcut o serie de analize ca să mă asigur că totul este ok. Din păcate, întămpinăm probleme de infertilitate, așa că va urma o perioada in care am nevoie de suportul tău moral. Îți mulțumesc și acum aș vrea să îți povestesc pe scurt următorii pași pe care ii voi face”. In felul acesta setezi de la bun început un cadru de conversație. In plus ai putea să împărtășești un articol de pe net care să explice pe limba oricui ce inseamna infertilitatea. Mie mi-a plăcut mult articolul acesta “Totul despre tratamentul de fertilitate” de pe site-ul Libresse.
Infertilitatea este un subiect tabu și din cauza Lipsei de educație pe această temă
Aici nu vreau să arat cu degetul pe nimeni pentru că vă spun cu toată sinceritatea că păna să mă apuc să joc în hora asta nici eu nu știam mare lucru despre infertilitate. “Pe vremea mea” nu se discuta deloc pe subiect și nu exista deloc acces la acest tip de informație.
Din fericire astăzi lucrurile s-au mai schimbat și există clinici și medici care au luat inițiativă si ne ajută sa fim informate.
Andreas Vythoulkas, medic specialist in infertilitate, este unul dintre acești medici de excepție și vă invit să citiți informații valoaroase împărtașite de el in rubrica “Doctorul nostru”.
Vedem infertilitatea ca pe un eșec personal
Cui îi place să vorbească despre eșecul propriu? Mie cu siguranță nu prea și sunt convinsa că sunteți multe ca mine; de fapt, marea majoritate. Cum să admit că nu sunt în stare să am un copil? Avem senzatia despre corpul nostru că ne trădează și orice am face nu este bine. Sincer vă spun imi este greu să înțeleg senzatia asta de eșec pe care o încercăm. Mă găndesc că cei care suferă de alte boli nu văd ca un eșec o lupta mai lunga cu boala. Și atunci noi de ce o facem? Mai ales că știm foarte bine despre sentimentul de eșec că aduce odată cu el stres. Și stresul poate impacta în mod negativ șansele noastre de a rămăne însărcinate.
Dacă traiești cu acest sentiment de eșec programează-ți sesiune ta gratuită de “Prim Ajutor”. Această sesiune iți dă oportunitatea să explorezi modul în care lupta cu problemele de fertilitate îți afectează viața și sănătatea emoțională.
Ce putem să facem ca infertilitatea să nu mai fie un subiect tabu
În primul rând, să purtăm mândre stindardul sus și să facem cunoscut faptul că ne luptăm cu infertilitatea. Până la urmă, suntem niște femei/cupluri puternice, cu spirit de sacrficiu și gata să mutăm munții din loc. Asta ne face niște oameni excepționali din capul locului așa că avem doar motive de mândrie. Fiecare dintre noi are povestea ei și putem să o împărtășim atât cât simțim și vrem să o facem, dar important este să o facem. Vom avea surpriza că multă lume din jurul nostru duce aceeași luptă și în loc să ne spijinim unii pe ceilalți, ne chinuim de unii singuri. Haideți să încercăm să fim Ambasadori, mai mari sau mai mici TRANSPARENȚEI și CONȘTIENTIZĂRII luptei pentru infertiliatate.
Îmi doresc să fac o rubrică în blog cu “Poveștile noastre” pe care le voi promova cât de mult voi putea. M-ar bucura enorm să mi le trimiteți la adresa deliapeteu@gmail.com și dacă doriți să rămână confidențiale așa va fi. Important este ca fiecare dintre noi să aștearnă pe hârtie povestea însoțită de ceea ce a simțit în această călătorie. Și doar așa vom vedea cât de multe femei/cupluri suntem.
Educație și iar Educație
De două ori ori Educație. De ce spun de două ori.
- În primul rând este vorba de educația pe care trebuie să o facem noi, cei care ne luptăm cu (in)fertilitatea celor din jurul nostru care nu știu despre ce este vorba. Dacă vorbim de prietene sau colege de sercivi care au făcut copii pe cale naturală, ele nu au de unde să știe despre ce este vorba; dacă vorbim de prietene sau colege de servici care nu au copii pe radarul viitorului lor nici ele nu au de unde să știe. Așa că nu sunt vinovate de nimic, mai ales când la nivel public se comunică prea puțin despre ce înseamnă (in)fertilitatea.
- În al doilea rând, mă refer la educația pe care ar trebui să o facă clinicile de obstretică ginecologie și cele ce se ocupă de reproducerea umană asistată. În mod sindicalizat, consistent și pe limba tuturor. Cât de departe suntem de acest moment nu știu dar sunt convinsă, că prin propriile noastre contribuții, aducem acest moment mai aproape.
Costurile incluse în Asigurări de sănătate
Păi dacă toate celelalte boli sunt incluse, costurile legate de (in)fertilitate de ce nu ar fi? Sincer nu pot să înțeleg de nici o culoare. mai ales că vorbim de aducerea pe lume a unor copii când natalitatea la nivel global a scăzut la jumătate față de 1950. Iar în țările dezvoltate, situația este și mai dramatică.
Din punctul meu de vedere, măcar în setul de analize anuale ar trebuie incluse și valorile hormonale care sunt un indicator pentru infertilitate, plus rezerva ovariană la femei și calitatea spermei la bărbați. Măcar atât. Cât despre tratamentele pentru fertilitate și analizele detaliate pe care trebuie să le facem, știm că sunt extrem de costisitoare. Cunosc cupluri care își doresc din suflet un copil, dar pur și simplu nu au resursele financiare să plece la drumul fertlizărilor in vitro.
Sunt bucuroasă că există în București un program de susținere parțială a procedurii de fertilizare in vitro dar numai în anumite condiții. Mai specific, una din condițiile de baraj este rezerva ovariană. Dacă nu are un anume nivel ciao, ciao. Nu poți beneficia de ajutor în cazul în care ai vrea să faci cu ovocite donate sau chiar cu embrioni donați. Deci, cum ar veni, treaba nu este dusă până la capăt, dar măcar există ceva
Așa că vă invit să milităm pentru ca aceste costuri să fie incluse în asigurările de sănătate. Să spunem cui și unde putem și sunt convinsă că va veni și vremea în care să zâmbim că împreună am reușit.
Ce am mai putea face cu toții, nu numai legat de infertilitate, este să nu mai judecăm, mai ales daca nu știm detalii despre subiect și detalii despre persoana pe care ne grăbim să o “tocăm”.
Cam atât de la mine pentru voi despre “De ce Infertilitatea este un subiect tabu” și vă aștept cu propriile voastre păreri despre acest subiect încă “rușinos”. Spun încă pentru că sunt convinsa că împreună putem să-l facem să nu mai fie.
Vă doresc stare de bine și vă îmbrățișez, Delia