Mi-am dorit de ceva timp să scriu “De ce prevenția este cheia unei vieți lungi și de calitate” pentru că eu cred cu tărie acest lucru și zic că îl și pun in practică in foarte mare măsura. Tot ceea ce împărtășesc cu voi este în conformitate cu credințele, valorile și experiența mea.
“Vital = este caracteristic sau esențial pentru viață, în care rezidă viața; de viață, al vieții “. Aceasta este definiția cuvântului vital și așa cum văd eu lucrurile prevenția are fix aceeași definiție. De ce?
Prevenția ne ajută să “ne lungim” viața și să avem și o mai bună calitate a vieții
Eu personal vreau să fac tot ce ține omenește de mine ca să îmi măresc șansele să ajung la deja cunoscuta vârstă de 91 de ani. Asta dacă intre timp nu mă răzgândesc și zic 101 ani. Oricum, precum zice englezu’ “the more, the merrier”; perfect lucidă, într-o formă fizică de tip Jane Fonda (mai rămâne să fac și cât sport face ea) și activă maxim, ca să-mi cresc nepoții.
Dacă citiți aceste rânduri și aveți un zâmbet în colțul gurii vă spun că primul pas în a realiza ceva este să ți-l dorești și să-l vizualizezi. Restul este floare la ureche: multă muncă, pasiune și un strop de sacrificiu.
În fine, acum că ne-am lămurit din nou cam până la ce vârstă vreau să trăiesc, să vedem și de ce prevenția mă ajută să îmi ating obiectivul:
Controalele regulate la medic sunt “coloana vertebrală a prevenției”. Eu personal, Delia Peteu, cea care vă scriu, mi-am salvat viața pentru că am mers la doctor din timp. Dacă nu aș fi ajuns la timp la doctor probabil că astăzi aș fi fost oale și ulcele. Recunosc că atunci când s-a întâmplat ceea ce urmează să vă povestesc nu mă preocupa prevenția absolut deloc. Aveam 25 de ani și pe atunci nu prea exista cultura prevenției și nici preocuparea mea în această direcție. Funcționam pe modelul: mie nu mi se poate întâmpla nimic. Și sunt convinsă că mulți dintre voi funcționează fix la fel.
Una dintre colegele mele de la biroul unde lucram pe vremea aceea a fost la medicul ginecolog și i-a găsit o rană pe col care din fericire în urma examenului HPV nu i-a ridicat nici o problemă.
Colega mea, foarte buna prietenă în ziua de astăzi și contributoare la blog îmi zice: “măi Delia, nu vrei să te duci și tu la un control? ” Eu zic: “hai că mă duc!”
Culmea, îmi găsește și mie o rană pe col numai că examenul HPV mie nu mi-a ieșit bine. Așa că doctorița mă programează la operație, la spital la Filantropia, ca să-mi îndepărteze bucata de col cu rană. Nu stau să vă povestesc despre experiența traumatizantă din spital, pentru că nu ăsta este subiectul. La final, diagnosticul a fost de carcinom in situ, adică am scăpat ca prin urechile acului, pentru că nu apucase să evolueze spre stadii avansate.
De atunci încoace sunt cuminte și merg la controale regulate. Ce înseamnă controale regulate:
- Control medic ginecolog la 1 an, deși este recomandat la 6 luni. Vă promit solemn că pe viitor merg la 6 luni
- Ecografie mamară anual (mamografie la 2 ani)
- Ecografie abdominală la 6 luni
- Analize de sânge cu markeri tumorali incluși la 8 luni – 1 an
- Scanare alunițe la 2 ani (eu am multe și acesta este motivul pentru care sunt atentă cu acest aspect)
- Radiografie pulmonară 2 ani
Știu că par multe dar sunt împrăștiate pe o perioada de 2 ani așa că nu sunt chiar atât de multe.
Prevenția te ajută să economisești bani
Inițial, când te gândești că ai de umblat pe la doctori, te gândești că ai și cheltuială de făcut. Corect într-adevăr, numai că te rog să ai în minte proverbul românesc “paza bună trece primejdia rea”. Când te duci tu la doctor din proprie inițiativă iți alegi tu unde să te duci și uneori mai reușești programări prin casa de sănătate. Daca în schimb te lovește vreo boală peste noapte ești în stare să dai oricât numai ca să te faci bine. Asta,cel puțin, este părerea mea.
Noi avem asigurare medicală privată, am scris pe tema asta o poveste întreagă și vă invit să citiți aici părerea mea.
Oricum este clar mai ieftin să previi decât să tratezi.
Aliații prevenției
Greutatea în limite normale, adică să fim normoponderali, contribuie considerabil la sănătatea noastră pe termen lung.
Nici nu puteți să vă închipuiți ce mare factor de risc este obezitatea într-o multitudine de afecțiuni pe care nu mi-ar ajunge toată pagina să le menționez, așa că mă opresc doar asupra câtorva.
La nivel fizic, obezitatea:
- crește riscul de accident vascular cerebral ischemic și accident vascular cerebral hemoragic
- crește riscul pentru Alzheimer şi demenţă
- este factor de risc pentru cancer
- este factor de risc pentru probleme cu inima
- afectează fertilitate
La nivel emoțional obezitatea:
- crește riscul apariției depresiei
- scade stima de sine
- te face să te auto izolezi sau te izolează alții
- este mână în mână cu mâncatul emoțional
Îmi place să mănânc din tot sufletul meu. Sunt o gurmandă și o pofticioasă dar m-am autoeducat și am învățat cum să combin plăcerea mâncării cu greutatea mea optimă. Dar despre acest subiect spinos pentru mine vă promit că revin separat.
Echilibrul emoțional
Opinia mea este că fiecare dintre noi ar trebui să creeze o relație pe termen lung cu o formă de terapie care să ne ajute să trăim o viață în echilibru emoțional și sunt multe opțiuni. Important este să găsim varianta cu care rezonăm noi fie că vorbim de coaching, consiliere, tehnici de aliniere minte-corp sau psiholog.
Suplimentele alimentare
Suplimentele alimentare sunt nelipsite din viața mea. V-am spus deja de câteva ori asta și o să mă tot repet pentru că eu cred cu tărie în ele. Și suplimentele astea sunt de diverse proveniențe și cu ingrediente de diverse calități. Eu aici nu fac rabat. Mă super documetez înainte de a lua ceva: vreau să fiu sigură că tot ce ingerez îmi face numai bine.
Dacă tot vorbim de prevenție m-am oprit de această dată la Bio-Marin Plus cu Omega 3 pentru că este bun pentru inimă, creier și vedere. Adică ajută la sănătatea pe termen lung a unor “ingrediente” vitale ale corpului nostru. Daca vreți să aflați mai multe despre acest produs vă invit să accesați link-ul Pharma Nord.
Eu pot să vă spun că uleiul de pește nu îmi lipsește din lista de suplimente. Am văzut la tata cât de mult a contribuit la o evoluție mai lentă a Altzheimer-ului. Îmi pare rău că nu am știut să îi fi dat cu mult înainte să debuteze această afecțiune. Acum, măcar iau eu pentru că sunt conștientă de componenta genetică a acestei boli.
La nivel global, speranța de viață a crescut foarte mult tocmai datorită faptului că oamenii au înțeles cât de importantă este prevenția și sper să înțelegem și noi, aici, în țărișoara noastră dragă și să ne preocupăm proactiv de sănătatea noastră mintală, pshică și emoțională.
Dacă vă interesează să vedeți cum se ține tinerețea fără bătrănețe vă invit să citiți aici.