De la ovocite la copii sau cum să avem grijă de materialul nostru genetic a fost primul subiect care mi-a venit in minte atunci cănd am inceput colaborarea cu medicul specialist in infertilitate Andreas Vythoulkas.
Vă spun cu toată sinceritatea că până pe la 35 de ani când am început să investighez timid care sunt șansele să fac un copil, mare lucru nu știam despre ovocite. Mare lucru spre mai nimic.
Nu că la 35 de ani m-am luminat prea tare, dar măcar am înțeles că ovocitele astea nu sunt nemuritoare și de ele depinde, în mare măsură, venirea pe lume a unui copil în viața noastră.
Pe la 45 de ani, când am pornit pe drumul procedurilor in vitro, am înțeles în final ce sunt ovocitele și cât de importante sunt ele pentru prezentul și viitorul nostru. Mie mi-a luat câteva decenii să înțeleg aspecte medicale pe care ar fi trebuit să le știu de mult dar “pe vremuri”, educația în acest domeniu lipsea cu desăvârșire. În ziua de azi, doamnelor și domnișoarelor sunteți norocoase că există medici care se preocupă să ne informeze, astfel încât să nu mai ajungem să ne dăm cu capul de pereți din lipsa educației medicale.
Medicul Andreas Vythoulkas, specialist în infertiltate și “îngerul păzitor” al atâtor femei/cupluri care au adus copii pe lume datorită lui a luat atitudine și și-a asumat și misunea de a educa. Deja de ceva timp, doctorul Vythoulkas își lasă amprenta prezentului asupra viitorului fiecăreia dintre noi. Informația este puterea din mâna noastră.
Sunt foarte fericită că domnul doctor a fost de acord să abordeze diverse teme la care noi avem atât de mare nevoie de răspunsuri. Astăzi, ne va împărtăși despre ovocite și de ce sunt ele importante în viața noastră.
“Ce sunt ovocitele?
Ovocitele sunt, de fapt, celulele reproducătoare feminine, materialul genetic al femeii. Ele se dezvoltă în niște săculeți, structuri pline cu lichid, numite foliculi.Fiecare folicul conține un ovocit de mărime microscopică, atașat de perete.
De ce sunt ele importante?
Ovocitele sunt importante tocmai prin ceea ce reprezintă ele, respectiv materialul genetic al femeii, cel cu ajutorul căruia poate avea loc reproducerea.
Ce este rezerva ovariană?
Orice femeie se naște cu o anumită rezervă ovariană. Aceasta înseamnă numărul total de ovocite pe care îl are respectiva femeie. Rezerva ovariană începe să se dezvolte chiar din timpul vieții intrauterine, când un embrion de sex feminin are cam 7 milioane de ovocite. Multe dintre ele însă, se pierd în procese normale de degenerare, atrofie și involuție, astfel încât, până la naștere, mai rămân cam 2 milioane de ovocite, iar la pubertate – 400.000. Rezerva ovariană a unei femei este în continuă scădere, iar aceasta este un proces absolut normal, însă ireversibil. Este interesant că din cele aproximativ 400.000 de ovocite cu care o femeie își începe drumul la pubertate, pe parcursul întregii vieți reproductive, doar câteva sute vor ajunge să fie expulzate la ovulație, pentru a putea fi fecundate.
Când ar trebui să îmi verific pentru prima oară în viață rezerva ovariană? Care sunt analizele necesare? Se poate verifica și calitatea lor?
Nu există un moment anume, o vârstă la care să putem spune că e bine ca o femeie să își verifice rezerva ovariană. De regulă, se întâmplă ca o femeie să își dorească să obțină o sarcină, aceasta să nu apară pe cale naturală, femeia să ajungă la specialistul în infertilitate, care să îi recomande analiza ce măsoară rezerva ovariană. Este vorba despre hormonul anti-mullerian, AMH, analiză care poate măsura cantitatea de rezervă ovariană, dar nu poate da niciun indiciu despre calitatea ovocitelor. De altfel, nu există o analiză medicală în acest moment care să poată măsura calitatea ovocitelor.
Ce înseamnă calitatea lor
Așa cum am spus, calitatea ovocitelor nu poate fi măsurată. Ea este însă esențială atunci când vorbim de obținerea unei sarcini, fie pe cale naturală, fie printr-o procedură de reproducere umană asistată. De cele mai multe ori, timpul are cea mai mare “contribuție” la scăderea calității ovocitelor. Cu alte cuvinte, pe măsură ce o femeie înaintează în vârstă, calitatea ovocitelor scade. Aceasta este și explicația pentru care o sarcină după 35 de ani se obține mai greu decât se poate obține una la 20 de ani. Există și cazuri în care calitatea ovocitelor este influențată și de alți factori, precum chimioterapia, intervenții chirurgicale, boli autoimune sau genetice. În aceste cazuri, calitatea poate fi afectată indiferent de vârstă. De pildă, ne putem da seama de calitatea ovocitelor atunci când nu putem obține sarcina nici pe cale naturală, nici cu ajutorul FIV sau în cazul avorturilor spontane recurente.
Există vreun indicator care să îmi spună de prima oară de când fac analiza dacă am o rezervă bună sau mai puțin bună? Ce înseamnă bună și ce înseamnă mai puțin bună?
Există niște limite ale analizei AMH care să dea indicii despre cât de bună este rezerva ovariană în acel moment. Ele sunt trecute pe buletinul de analize și se poate observa dacă sunt în limite normale sau nu. Specialistul în infertilitate este cel care poate să coreleze aceste valori cu vârsta pacientei pentru a da un verdict, dacă rezerva ovariană este în limite normale sau nu.
Din cât în cât timp trebuie să repet analizele?
Fiecare specialist în infertilitate știe când să recomande repetarea analizei AMH, în funcție de tratamentul personalizat al fiecărei paciente. Cert este că prima analiză a hormonului anti-mullerian este cea care dă și cele mai multe indicii, având în vedere că rezerva este într-un proces normal de scădere.
Care este evoluția lor în timp? Când începe să scadă rezerva ovariană și de ce?
Rezerva ovariană nu va creste, ea este într-un proces normal și ireversibil de scădere, iar acest lucru se va observa și în analizele de sânge specifice. Pentru fiecare femeie, procesul de scădere al rezervei ovariene este unic. Pentru unele femei rezerva ovariană scade treptat în timp, pentru altele acest proces se întâmplă mai rapid și asta înseamnă că ele vor intra la o menopauză precoce, care se poate instala și la 30 de ani.
Ce este testul de ovulație, de ce trebuie făcut și când trebuie făcut?
Testul de ovulație prezice cu câteva zile înainte de a se întâmpla ovulația. Se poate efectua începând din ziua a 10-a a ciclului menstrual. Este un test care măsoară în urină concentrația de hormon luteinizant. Valoarea hormomului crește cu o zi sau două înainte de ovulație. Testele de ovulație se folosesc atunci când vrem să știm care este perioada de maximă ovulație a unei femei sau chiar pentru a identifica dacă femeia are sau nu ovulație. În perioada de ovulație sunt șansele cele mai mari pentru a obține o sarcină.
Dacă constat că am probleme ce fac?
Când rezerva ovariană este scăzută înseamnă că e timpul să ne gândim serios la o sarcină. Momentul nu mai poate fi mult amânat pentru că cu cât rezerva ovariană este mai scăzută, cu atât o sarcină este mai greu de obținut.”
Andreas Vythoulkas https://www.vythoulkas.ro/
Ce concluzii am tras eu vis-a-vis de subietul de astazi “De la ovocite la copii sau cum să avem grijă de materialul nostru genetic”
Verifica-ți rezerva ovariană de la 20 de ani chiar pe modelul paza bună trece primejdia rea. Medicul specialist în infertilitate iți poate spune dacă cumva ești în pericol să rămâi fără material de făcut copii de tânără. Daca este așa, sunt variante să rezolvi problema dar despre asta vorbim în articolul viitor.
Dacă vezi că încerci 6 luni pe cale naturală și copilul nu apare, atunci dă fuga la medicul specialist în infertilitate. Lucrurile nu se rezolvă de la sine dar se rezolvă cu ajutor.
Sper că vă sunt de folos informațiile legate de “De la ovocite la copii sau cum să avem grijă de materialul nostru genetic” și așteptăm întrebările voastre pentru următorul subiect: “Am 30 de ani și îmi doresc un copil dar nu chiar acum.
Ce să fac?” Vă rog să trimiteți întrebările la adresa de email deliapeteu@gmail.com sau pe facebook messenger sau Instagram.
Vă propun să citiți și “Ce poți să faci pentru aspectul tău fizic si pentru sănătatea ta fizică ca să prelungești tinerețea spre fără bătrînețe”.