Te pup din nou și din nou băiețelul meu. De cate ori te iau în brațe te pup ca nebuna. Te pup pe frunte la ceas de seară și iți spun “înger îngerașul meu” și te pup de bună dimineața doar așa ca să mai simți încă o dată cât de mult te iubesc. Te pup când plângi și ești mârâit ca să te liniștești și te pup când răzi pentru că dacă tu ești fericit și eu sunt fericită. Te pup fără nici un motiv și leșin de plăcere când iți împingi capul în obrajii mei ca și cum încerci să mă pupi înapoi. Te pup când ești treaz dar și atunci când dormi.
Și iți spun te iubesc. De 10 ori pe zi cu cel puțin. Vreau să știi cât ești de iubit și cu vorba și cu fapta. Te iau în brațe ori de câte ori vrei. Chiar și atunci când spatele meu strigă de durere te iau în brațe cu zâmbetul pe buze. Și tatăl tău te ia brațe și te face avion de câte ori ai chef. Și iți pupă căpșorul ăla dulce sau iți ronțăie urechea. Și te lăsăm și în brațele bunicilor și prietenilor care sunt înnebuniți de plăcere să te iubească și ei. Cineva mi-a spus într-un moment în care te-am pus în pătuț și ai început să mârâi de nemulțumire: Vezi dacă îl lași să se plimbe din brațe în brațe? Acum nu mai vrea să stea singur”. M-a bufnit râsul și i-am spus “Păi de ce ar vrea să stea singur când are cine să îl iubească? Și eu dacă aș fi în locul lui aș face fix la fel.
După ce stai la carusel cât stai, începi să te mâțâi de plictiseală și să întinzi mânuțele către mine. Și când te iau în brațe și te așezi cu capul pe umărul meu ai un fel de respira adânc care mă distrează la fel de mult de fiecare dată: este un fel de răsuflat ușurat care spune “hai că am biruit și de data asta și am ajuns în brațe”. Stai liniștit băiețelul meu iubit. O să birui întotdeauna când va fi vorba de iubit. Și când adormi pe umărul meu, deși aș putea să te pun în pătuț, te țin acolo cât pot de mult.
Îmi este frică că crești prea repede și prea repede va veni ziua când îmi vei spune “mama nu mă mai pupa că mă văd prietenii mei”
Iți spunem bravo de câte ori ai cea mai mică reușită. Te rostogolești, hai cu bravo, reușești să iți pui suzeta singur, hai cu bravo din nou, după fiecare linguriță de mâncare iți mai spunem un bravo. Și dam cu bravo de dimineața până seara. Mai avem în repertoriu și “hai că poți”, adică te încurajăm ori de câte ori incearci să faci ceva și nu prea iți iese. Când aveai 5 luni și jumătate ne-am propus să te învățăm să te rostogolești. Și ne-am așezat amândoi pe covoraș lângă tine, încercăm să iți arătăm cum se face și bineînțeles că nu ne lipsea “hai că poți”. Tu rădeai cu gura până la urechi, cel mai probabil de noi doi, și în final te-ai rostogolit, dar nu când am vrut noi ci când ai vrut tu.
Baby Zeno, ești o minune de copil! Și la propriu și la figurat. Ai venit ca o minune în viață noastră și te comporți minunat. Răzi de dimineața până seara, mănânci tot ce iți punem în față, sau mai bine spus deschizi gura când vezi o linguriță și servești orice ar fi în ea și dormi noaptea cap coadă. Și când te luam dimineața intre noi și te rugăm să mai dormi până pe la 08.00, zâmbești și te culci la loc. Ești o minune de copil și atunci când te apucă plânsul seara. De fapt își dorești să fii iubit un pic în plus și putem să îți dovedim asta numai plimbandu-te în brațe, bineînțeles.
Nimic nu mi se pare prea mult când este vorba să îi arat copilului meu cât îl iubesc. Și pentru că suntem diferiți, cu siguranță că fiecare dintre noi are propiul mod de a-și exprima iubirea, dar mai cred că pupăturile, îmbrățișatul, spusul de te iubesc cu voce tare sunt o limbă universală.
Iubirea îl ajută pe copil să aibă încredere că poate muta munții din loc. Iubirea îl ajută să se dezvolte sănătos din punct de vedere fizic, mental și emoțional. Iubirea crește ritmul de dezvoltare al creierului și memoriei. Iubirea îl ajută să-și creeze relații sănătoase și armonioase. Iubirea este singurul scut invincibil împotrivă fricilor. Iubirea pentru cei din jur și iubirea de sine.
Îndrăznesc să spun că am remarcat o preocupare intensă, pentru aspectele de natură fizică și educațională. Toate acestea reflectă grija părintelui pentru copilul lui dar nu și iubirea.
Eu rar am auzit pe cineva să întrebe “cum aș putea să îi arăt copilului meu cât de mult îl iubesc” dar am auzit obsesiv întrebarea “îi fac baie bebelușului zilnic sau la doua zile”. Acum să nu credeți că nu am întrebat și eu la rândul meu, dar pe măsură ce am crescut împreună cu băiețelul am realizat că nu are nicio importanță dacă băița este făcuta zilnic sau la doua zile dar are enorm de mare importanță cum îi faci băiță: ține-l strâns la piept când îl duci la baie și explică-i cu lux de amănunte ce urmează să se întâmple: ușor ușor va fi îmbrățișat de apă, i se vor spăla mânuțele, piciorușele, perișorul, va fi clătit și împachetat ca o sărmăluță în prosop, șters, pupăcit și îmbrăcat. Și neapărat spune-i că este în siguranță în apă, că voi sunteți lângă el și aveți grijă să nu i se întâmple nimic. Și cât îl speli mai scapă un pupic pe un picioruș numai ca să ii vezi răsul cristalin.
Cred, din tot sufletul meu, că dacă ne-am întreba mai întăi și mai întăi ce modalități există ca să ne iubim copiii mai bine și le-am pune în practică bineînțeles, am avea copii mai fericiți, copii care mănâncă mai bine și se odihnesc mai bine iar noi ca părinți am fi mai relaxati și mai dispuși să dăm și noi in lumea copiilor.
Eu cred că și iubirea se învață și fiecare dintre noi este dator pentru copilul lui să se întrebe “Cum pot să-mi iubesc copilul mai bine?”
Vă îmbrațișăm cu multă iubire
Baby Zeno și mămica lui