Gata cu vacanţa mea pe anul ăsta! Am reuşit, după doi ani, să revenim în ţară – am stat 4 săptămâni dar habar nu am cum au trecut şi de ce nu am reuşit să mă văd cu toată lumea sau să fac tot ce mi-aş fi dorit… Nu mai zic că m-am întors mai obosită ca niciodată 😊
Cu toate astea nu am uitat de blogul Deliei si de recomandările de citit aşa că astăzi am pentru voi cel mai nou thriller psihologic marca Alex Michaelides: “Fecioarele”. Cea de-a doua carte a scriitorului de origine cirpriotă s-a lăsat puţin aşteptată, dar a văzut lumina tiparului în iunie şi cu mare promptitudine a fost tradusă şi în limba română.
Recunosc, cartea lui de debut nu a fost exact pe gustul meu, dar clar a fost o gură de aer proaspăt în genul thriller psihologic şi în acelaşi timp un bestseller international. Partea cu “bestseller”-ul pare că se repetă, însă “Fecioarele” mie personal nu mi s-a părut că se ridică la nivelul “Pacientei tăcute”. Dar cred că este o bună lectură de plajă, aşa că iată recomandarea mea 😊
De astă dată avem o eroină, dar tot un psihoterapeut – Mariana Andros specializată în terapia de grup. Mariana este o tânără văduvă – soţul ei, Sebastian, de care a legat-o o mare iubire, a murit într-un tragic accident în timp ce înota în mare, accident de care se simte parţial vinovată.
Intră în scenă Zoe, nepoata prin alianţă, care a fost crescută de Mariana şi Sebastian după moartea părinţilor ei. Zoe este studentă la Cambridge, locul în care Mariana şi Sebastian s-au întâlnit şi îndrăgostit. O crimă oribilă a avut loc în campus: prietena cea mai apropiată a lui Zoe a fost ucisă bestial.
Mariana se grăbeşte să vină în sprijinul nepoatei. Ajunsă la Cambridge, află că poliţia deja a arestat o persoană. Dar Mariana crede că acesta este nevinovat aşa că porneşte propria ei investigaţie. Toate bune şi frumoase până aici – doar că apare în scenă profesorul Fosca. Edward Fosca este un tânăr professor, foarte charismatic, care a strâns în jurul lui un grup de tinere studente care s-au autonumit “Fecioarele” cu referinţă la un cult din Grecia antică care o avea în centru pe zeiţa Demetra şi pe fiica acesteia, Persefona.
Nu cred că sunt singura căreia i s-a părut oarecum ciudat că scriitorul îşi imaginează existenţa unui astfel de cult. Tinere care se întâlnesc la un profesor acasă, alcoolul şi drogurile fiind şi ele prezente – într-un campus prestigios precum Cambridge – sunt aproape sigură că respectiva instituţie are toleranţă zero la astfel de posibile acţiuni… În fine – trecem peste… Foarte curând lucrurile se precipită, alte tinere sunt ucise în acelaşi mod bestial – unicul fir roşu fiind nişte citate din clasicii greci scrise pe nişte cărţi poştale – primite de victime chiar înainte de a fi ucise. Dar acest fir roşu scapă poliţiei, care de altfel găseşte că rata mare de mortalitate din grupul condus de profesorul Fosca este normală…
În toată această atmosferă gotică, Mariana pare pierdută şi nelalocul ei, iar pe măsură ce intriga avansează şi cadavrele se adună, mai multe personaje suspecte şi fac apariţia.
Sfârşitul cărţii – deşi neaşteptat, nepredictibil – pare şi el adăugat artificial, de parcă autorului abia i-a venit idea şi s-a gândit să o integreze fără prea mari pretenţii. O să ziceţi acum că poate sunt nedreaptă, dar până la urmă Michaelides a avut la dispoziţie doi ani de pandemie şi cred că ar fi putut scoate o carte mai bună!
Acesta fiind zise vă las să vă faceţi propria opinie – sunt tare curioasă vouă cum vi s-a părut?
Până data viitoare vă urez vacanţă plăcută (dacă încă nu v-aţi bucurat de ea 😊) şi zile mai răcoroase!
Cu drag, Gabi
Aprecierea mea:
Titlu în original: The Maidens
Autor: Alex Michaelides
Anul apariţiei: 2021
Editura: Litera