Înainte să mă apuc să citesc Hamnet am făcut un pic de cercetări online asupra subiectului. Nu de alta, dar după “O viaţă măruntă” parcă nu m-aş apuca să citesc aşa, orice 😊
Ce am citit pe net, mi-a plăcut. Aşa că am dat o fugă la o noua librărie deschisă aici, în Doha, şi spre supriza mea am găsit-o pe raft. Şi sincer mi-a plăcut mult coperta 😊 Acum, după ce am citit-o, mi se pare aşa de potrivită; rar am mai întâlnit aşa potriveală bună. Asta pentru că Hamnet este exact aşa, precum o înfloritură preţioasă facută din condei, o caligrafie plină de detalii, curbe sinuoase, filigran.
Premisa cărţii este una neobişnuită: marele dramaturg William Shakespeare a avut un fiu care a murit în condiţii necunoscute, la vârsta de 11 ani (în 1956). Plecând de la numele fiului – Hamnet – şi tragica sa dispariţie, Maggie O’Farell face legătura cu celebra piesă a lui Shakespeare “Hamlet”.
Cartea este de fapt despre cel mai negru coşmar al unui părinte: moartea unui copil.
Acţiunea se petrece în orăşelul Stratford, spre sfârşitul secolului 16 şi urmează povestea celebrului dramaturg (deşi niciodată numit specific în carte) şi a soţiei sale Agnes.
Este scrisă într-un stil extrem de frumos, liric, urmând două linii temporale diferite. Una urmează povestea părinţilor lui Hamnet – trecând prin copilărie şi până au devenit un cuplu. Cealaltă urmează povestea lui Hamnet până la tragica sa moarte si o perioadă după, până la premiera piesei Hamlet.
Personajul Agnes – având la bază pe soţia lui Shakespeare, Anne Hathaway – este construit minunat: un spirit liber cu puteri vindecătoare care, la fel ca mama ei, se simte acasă în mijlocul pădurii. Rămasă fără mamă de la o vârstă fragedă, Agnes creşte în gospodăria mamei vitrege – aici îl cunoaşte pe viitorul dramaturg, tutor de latină al fraţilor ei vitregi.
Povestea lor se împleteşte cu povestea lui Hamnet – un băiat isteţ, dar uşor de distras, care caută disperat ajutor pentru sora sa geamănă, Judith, căzută la pat. Dar nimeni din familie nu este acasă să-l ajute, iar căutarea din oraş a doctorului este şi ea lipsită de succes.
Povestea este îmbogăţită cu multe detalii atmosferice ale vieţii epocii Elizabetane. Viaţa domestică, meşteşuguri, mirosuri şi descrieri extrem de plastice care fac povestea veridică. Mai mult decât atât – capitolul în care O’Farrel descrie modul cum ciuma a ajuns în familia lui Hamnet naşte reverberaţii extrem de reale în contextual actual de pandemie…
Cineva îmi spunea că Hamnet este o carte extrem de tristă – şi este – dar găsesc farmecul atemporal al poveştii şi imersiunea veridică în durerea părintească adusă de dispariţia fiului ca fiind principalele atuuri, peste tristeţea care transpune din paginile cărţii.
Sper că v-am convins că merită să citiţi “Hamnet” – şi aştept gândurile voastre de după lectură!
Până data viitoare vă urez spor la citit şi vă aştept în două săptămâni cu o nouă carte care merită citită.
Cu drag, Gabi
Aprecierea mea:
Despre autoare:
Maggie O’Farrel este o scriitoare britanică de origine irlandeză, mamă a trei copii. S-a născut în 1972, iar romanul ei de debut “After You’d Gone” (“După ce ai plecat”), apărut acum 20 de ani, a câştigat Premiul Betty Trask acordat scriitorilor sub 35 de ani din ţările Commonwealth.
A lucrat ca journalist şi a predat cursuri de scriere creativă la Universitatea Warwick din Coventry şi la Colegiul Goldsmith din Londra.
Este autoarea a numeroase romane de succes, printre care “The Hand That First Held Mine” câştigător al prestigiosului Premiu Costa. Cărţile ei au fost traduse în peste 30 de limbi străine.
Titlu în original: Hamnet
Autor: Maggie O’Farrel
Anul apariţiei: 2021
Editura: Pandora M Gen: beletristică, ficţiune istorică