Sunt disperată și nu am mai putere să o iau de la capăt! Îmi este așa de frica că nici luna asta nu rămân însărcinată! Ce mă fac dacă nici următoarea fertilizare în vitro nu iese? Nu știu ce să mai fac și cum să îmi controlez gândurile și emoțiile! Doamne! Simt că nu mai pot! De ce corpul nu funcționează cum trebuie? Daca analizele nu ies bine, ce mă fac? Ce mă mai așteaptă oare? Cum se va desfășură următoarea procedură? Doamne! Ce să mai fac și încotro să mă mai îndrept?
Strigăte disperate de ajutor….în toate felurile și cu toate tonalitățile. Lacrimi, cearcăne până la jumătatea feței de la atâtea gânduri și nesomn, fantome ce merg pe stradă și plâng de cate ori văd un copilaș, întrebări fară răspuns și viață fără sens. Și totul se repetă în spirala disperării…. Indiferent că încerci să rămâi însărcinată pe cale naturală, prin inseminare sau fertilizare în vitro, spirala disperării este aceeași pentru noi toate.
Disperi atunci când iți vine ciclul, faci testul de sarcină sau bthg și vezi că nu ai rămas însărcinată. Te simți deznădăjduită și fară speranță, nu înțelegi de ce tocmai tu, care iți dorești atât de mult un copil, nu reușești să îl ai.
Și într-un fel sau altul, nu știi nici tu cum și cu ce putere, încerci din nou. Stai cu ochii pe calendar și pe testele de ovulație să vezi când este momentul potrivit să-ți inviți partenerul la o partida de sex programată la oră fixă sau să începi un nou tratament hormonal pentru stimularea ovulației, in vederea embriotransferului. Indiferent de metoda prin care încerci, emoțiile pe care le trăiești sunt fix la fel. Când intri în etapa asta de încercare simți cum te cuprinde entuziasmul și te auto motivezi singură pe modelul “Hai că de data asta iese sigur. Am visat, am o premoniție, simt eu că va fi bine”. Mi-am spus tot ce v-ați spus și voi, de nenumărate ori și încă o dată în plus.
Acum că am făcut pasul decisiv și l-am invitat pe bebeluș în viață noastră sperăm. Sperăm să vedem testul de sarcina pozitiv sau valoarea mare a bhcg. Avem tot felul de simptome, reale sau închipuite: ne este greață, ne dor sănii, avem amețeli sau super poftă de mâncare. Chiar daca s-a prins sarcina, nu prea poți să ai simptome atât de devreme doar că noi fabricăm singure semne de speranța.
Dar speranța asta se transformă în frică pe măsură ce ne apropiem de data în care aflăm dacă suntem însărcinate sau nu. Iți intră o frică în suflet, ce te paralizează complet. De unde de abia așteptai să vezi dacă ești însărcinată, acum parcă iți vine să amâni momentul ca să mai poți păstra speranța că vine bebelușul. Și începi să te intebi: ce fac dacă testul este negativ? Deocamdată nu poți să iți răspunzi, dar întrebarea iți stăruie în minte și în suflet.
Și vine momentul în care afli! Dacă ești însărcinată Doamne ajută! Ai reușit…. și ai trecut de hopul cel mai important. În schimb, dacă nu ești însărcinată, iți vine să urli și să te dai cu cu capul de pereți. Plângi până nu mai ai ochi și lacrimi, te îndrepți către cer și întrebi DE CE?, te închizi în tine și iți spui “Gata…nu mai vreau să încerc. Este îndeajuns!” Durerea te face din om “neom”.
Și uite așa vei intra din nou în spirala disperării când o vei lua de la capăt. Pentru că o vei lua. Vei fi disperată, vei încerca din nou, vei spera, iți va fi frică și îmi doresc din suflet că de data asta să fie cu ochișori.
După prima încercare nereușită, când m-am tăvălit îngrozitor, mi-am dat seama că trebuie să-mi fac o strategie de gestionare a situației, în cazul în care ar mai fi urmat și alte nereușite. Și au urmat. Am înțeles că această disperare îmi face rău și îmi micșorează șansele de a rămâne însărcinată. Ce copil vrea să vină în viața unei mame nebune de supărare, încrâncenată și tristă.
Așa că m-am gândit ce aș putea să fac și iată cum am scos capul la suprafața apei si am inotat:
1. JELEȘTE
Jelește până dai afara toată durerea din tine. Plângi, urlă, tăvălește-te, fă ce știi tu ca să iți exteriorizezi sentimentele. Este absolut normal să jelești…doar ai pirdut un copil. Micuțul embrion este un copil…copilul mult dorit.
2. ÎNTĂLNEȘTE-TE CU PRIETENA CARE ȘTIE TOT DESPRE TINE
Când simți că nu mai ai lacrimi, du-te să te întâlnești cu acea prietenă a ta care știe prin ce treci. Mai varsă încă o dată și la ea durerea. Nu trebuie decât să te asculte. Atât. Și tu ai nevoie să golești cât mai mult, ca încet, încet să vii în zona neutră de emoții. Adică să nu fii nici pe nori de fericire, nici în adâncuri de supărare. Ai nevoie să te simți așezată ca să o poți lua de la capăt.
3. PLANIFICĂ O CĂLĂTORIE. MAI SCURTĂ SAU MAI LUNGĂ. IMPORTANT ESTE CĂ VEI PLECA DE ACASĂ
Planifică-ți o vacanță sau un week-end undeva frumos. Dacă nu iți permit timpul sau finanțele pleacă undeva de dimineața până seara, într-un loc ce iți place. Este important să schimbi mediul și să iți ridici nivelul de energie.
4. PLANUL DE ATAC PENTRU TURA URMĂTOARE
Începe să iți faci planul pentru tura următoare. Iți sugerez aici câteva întrebări la care să iți răspunzi, ca să fii mai pregătită:
- Am nevoie de suport specializat ca să rămân într-o zonă de echilibru emoțional?
- Mai am nevoie de o altă opinie medicală?
- Mă încăpățânez să merg pe un drum când aș putea să încerc și alte direcții? Mă refer aici la situația in care calitatea ovocitelor sau a spermei nu vă ajută și sansele de reușită ar fi mai mari cu material genetic donat. Sau poate chiar vă gândiți să adoptați un copil.
- Aș putea să vorbesc cu cineva care a trecut prin ce trec eu acum ca să-mi spuna ce analize și ce tratamente a făcut ea? Poate descopăr ceva ce nu am făcut și m-ar putea ajuta.
Pentru mine personal cel mai important a fost suportul emoțional. Aici m-am simțit cel mai tare lovită, dar am făcut tot ce mi-a stat în putință să nu mă las doborâtă și cred că în mare măsură am reușit. Am citit mult pe subiect, am aplicat tehnici de aliniere corp și minte, am făcut coaching și consiliere eu cu mine și câte și mai câte.
Îmi doresc foarte mult să ajut și să ofer suport celor dintre voi care trec prin ce am trecut și eu. Și dacă tocmai ai făcut embriotransfer, sunt convinsă că te interesează cele 9 lucruri pe care poți să le faci pentru echilibrul tău emotional si cele 9 lucruri pe care ar fi bine să nu le faci.
Dacă simțiți nevoia să mă contactati, puteți să o faceți oricând pe blog sau la adresa deliapeteu@gmail.com.
Vă țin pumnii și vă pup dulce Delia