Ce au în comun aceste doamne pe lângă că sunt frumoase, celebre și femei de succes? Vă spun eu! Aceste doamne ne arată că poți deveni mamă și după 40 de ani și nu orice fel de mamă, ci una de excepție. Le admir pe toate trei și mi-aș dori din suflet să fie exemple pentru cât mai multe femei ce își doresc să devine mame după 40 de ani.
Se poate să devii mamă și după 40 de ani! Nu este așa simplu ca la 20 sau 30 de ani, dar se poate! Fiecare dintre noi are șansa ei de a deveni mamă, indiferent de vârstă. Vreau să se înțeleagă clar că nu promovez ideea de a deveni mamă după 40 de ani în loc de 30, ci promovez ideea că este posibil să devii mamă mai târziu, dacă viața așa se așează. Mi-ar fi plăcut enorm ca acum să am un copil de 20 de ani și să creștem împreună, dar nu am avut această șansă așa că, în schimb, mi-am dat șansa de a întineri după 40 de ani alături de un copil. Dacă tot am studiat subiectul, pre și post sarcină, m-am gândit să împărtășesc cu voi diverse informații legate de probabilitate, riscuri și avantaje.
Care este probabilitatea de a deveni mamă după 40 de ani. Cu siguranță că din punct de vedere medical, cu cât înaintăm în vârstă, cu atât șansele de a rămâne însărcinate pe cale naturală devin mai mici. Atât numărul ovocitelor cât și calitatea lor scade, astfel scade și fertilitatea noastră. Asta nu înseamnă că nu este posibil. Cunosc personal câteva doamne care au reușit. Una dintre ele tocmai ce a născut o fetiță la 45 de ani și a rămas însărcinată pe cale naturală. În general, însă, șansele de a rămâne însărcinată natural după 40 de ani sunt de aproximativ 5%, iar după 46 de ani de 1%.Pentru restul femeilor de peste 40 de ani, în marea lor majoritate, medicina vine în ajutor și putem apela la metode de reproducere umană asistată, adică fertilizare in vitro și vă invit să citiți aici care sunt pașii fertilizării in vitro și aici ce ar trebui să știi înainte de a te înscrie la maratonul fertilizării in vitro. Șansele de a rămâne însărcinată prin fertilizare in vitro sunt de aproximativ 20% dar scad pe măsură ce mai adăugăm ani în plus peste 40. Repet insă, ceea ce am spus și la începutul acestor rânduri: fiecare cu șansa ei și merită să încercăm. Nu ai de unde să știi dacă nu vei fi chiar tu în procentul cu reușită. Și dacă totuși, calitatea ovocitelor tale nu este deloc ce trebuie, există și varianta cu ovocite donate. Dar despre ce înseamnă exact această alegere, atât din punct de vedere personal cât și medical, într-o poveste viitoare. Șansele de a rămâne insarcintă alegând această opțiune cresc spre 40% – 50%, depinzând din nou de fiecare an în plus pe care îl adaugăm în buchetul vieții. Și dacă ai fost fată deșteaptă și ți-ai congelat ovocitele când aveai vreo 30 de ani, acum ai toate șansele să ramai însărcinată repejor. Iar eu te felicit pentru o decizie înțeleaptă.
Avantajele maternității după 40 de ani De abia așteptam să ajung la capitolul ăsta, pentru că am identificat o mulțime de avantaje:
- Până la ora asta “ești trecută prin ciur și prin dârmon” să zic așa și știi că orice problemă are rezolvare. Nu te mai panichezi la orice strănut și ești mult mai stăpână pe tine în abordarea oricărei probleme care apare. Respiri adânc și iei totul cu calm (în marea majoritate a cazurilor), ceea ce vă ajută foarte mult și pe tine și pe copil.
- Tot până la ora asta ar trebui să fi înțeles că o gândire pozitivă te ajută să fii echilibrată emoțional, adică să ai acea stare de bine care te ajută să fii relaxată. Tu ești relaxată și echilibrată, copilul este relaxat și echilibrat. Aici o să dau un exemplu de gândire AȘA DA și AȘA NU ca să mă fac mai bine înțeleasă
- Multe din prietenele tale au devenit mame deja și poți să beneficiezi de exeperiența și ajutorul lor. Nu trebuie să descoperi singură America pentru că au descoperit-o ele înaintea ta.
- Ai bătut deja toate cluburile, ai bifat toate petrecerile și ai făcut cam tot ce era de făcut în materie de distracție. Așa că acum nu vei avea nici un dor de club când seara va trebui să stai acasă cu copilul.
- Întinerești în loc să îmbătrânești. Cel puțin la nivel mental și știm cât de mult influențează mentalul fizicul. Iți dorești să rămâi în viața copilului tău cât mai mult și îți dorești, când îl duci la grădiniță, să nu spună colegii că a venit cu bunica. Așa că ai grijă de tine mai mult decât ai făcut-o vreodată. Daca vreți să vedeți ce puteți să faceți pentru fizicul vostru pentru o tinerețe spre fară bătrânețe găsiți aici câteva idei și daca vreți să vedeți ce puteți face pentru sănătatea voastră emoțională și pentru santatea creierului, găsiți aici gândurile mele.
- Studiile spun, nu eu, că femeile care dau naștere unui copil după 40 de ani trăiesc mai mult. Deci am toate șansele să împlinesc 91 de ani, pentru că eu la atât mi-am propus să ajung.
- Tot studiile arată că depresia post partum are o incidență foarte scăzută la femeile de peste 40 de ani. Mă gândesc că la vârsta asta știi clar în ce te bagi, ai resursele emoționale și financiare să crești un copil ceea ce înseamnă mai puțină, că deloc nu se poate.
- Stabilitatea financiară este un avantaj deloc de neglijat atunci când ai trecut de 40 de ani. Ai deja o carieră, ceva economii puse deoparte, o casă și nu trebuie să te mai zbați așa cum ai făcut-o la 20 sau la 30 de ani. Acum poți să dedici mai mult timp copilului tău, și daca tot l-ai făcut târzior în viață sunt convinsă că vrei să stai pe lângă el cât mai mult.
Riscuri
- Riscul de avort spontan sau oprirea sarcinii în evoluție există și este clar că din punct de vedere statistic îl întâlnim mai des la femeile de peste 40 de ani. Cu toate acestea, o monitorizare atentă a sarcinii ne ajută să diminuăm maxim acest risc. Și aș mai aduga că un psihic echilibrat este crucial pentru o sarcină dusă foarte bine până la termen.În ceea ce mă privește, am rămas însărcinată la 46 de ani având: adenomioza, col uterin scurtat zdravăn în urma unei proceduri medicale (nici macar nu am avut nevoie de serclaj în timpul sarcinii, ceea ce a fost surpiză plăcută pentru toată lumea), uter fibromatos ca și condiție medicală și un fibrom de 12 centrimetri dezvoltat în timpul sarcinii, diabet gestațional și depresie de la tratamentele hormonale administrate în primul trimestru al sarcinii. Cu toate cate le-ați citit mai sus, am reușit să duc sarcina la termen. Eu cred că am reușit din 2 motive: în primul rand am făcut toate monitorizările și analizele posibile și imposibile. Am vrut să știu pas cu pas și în pași mici, dacă totul merge bine și daca medicul ginecolog are recomandări pentru mine. Al doliea motiv se referă la starea mea emoțională. Am fost foarte bine cu capul și am dus o viață absolut normală în condiții de sarcină, bineînțeles. Am fost la serviciu până cu 2 săptămâni înainte să nasc, am fost la toate festivalurile: Sumerwell, Untold și Nversea dar nu am mai stat până la 6 dimineața ci până la 12 noaptea și nu m-am dus lângă scenă ci am stat chiar departe de ea. Am fost în vacanță în Grecia, m-am întâlnit cu prietenii în continuare și la finalul sarcinii, m-am întrebat cum a trecut timpul. Sunt convinsă că starea mea de bine și gândirea pozitivă m-au ajutat enorm și vă vor ajuta și pe voi.
- Mai există și riscul de naștere prematură și aici nu pot să nu subliniez și resubliniez că o monitorizare atentă și la cel mai înalt nivel profesional, este extrem de importantă.
- Diabetul gestațional are o incidență mai mare la femeile de peste 40 de ani. Diabetul de sarcină crește riscul de a avea complicații legate de naștere, cum ar fi nașterea prematură. Dar dacă pe durata sarcinii, medicul vă verifică nivelul glicemiei și copilul va fi monitorizat regulat, veți trece cu bine și peste această provocare. Eu una am trecut fără nici cea mai mică problemă dar cu dietă.
- Și aș mai adaugă două dezavantaje: 1. Pentru cele dintre noi care vor să nască natural, șansele de a putea nu sunt așa mari, așa că de obicei se face cezariană. 2. S-ar putea să nu mai ai energia de la 30 de ani și să obosești mai repede, dar sunt convinsă că experiența și organizarea pot compensa acest dezavantaj.
Așa cum vedeți, marea majoritate a riscurilor sunt din sfera medicală așa că să ținem aproape de doctori în perioada sarcinii. Bine, eu sunt adepta ținutului aproape de medici în general, așa că în perioada sarcinii, ideea este să ținem și mai aproape.
La finalul acestor rânduri vreau doar să vă spun că niciodată nu este tărziu în viață pentru a ne îndeplini visele și a trai la potențial maxim.
Dacă vreți să aflați mai multe despre mine vă invit să citiți aici.
Vă pup dulce și aștept să-mi spuneți ce părere aveți despre posbilitatea de a deveni mamă după 40 de ani. Delia