Din proprie experiență dar și din ce îmi spun și clientele mele, îngrijorarea și frica sunt cele două emoții predominante atunci când parcurgi o călătorie dificilă spre a avea un copil. Îngrijorarea și frica negestionate escaldează spre anxietate.
Anxietatea este definită ca “un simțământ de neliniște, îngrijorare și nervozitate care are legătură cu o situație din viitor cu deznodământ incert.”
Și ce deznodământ poate fi mai incert decât cel cu care trăim zi și noapte, în minte și în suflet: acela de a reuși sau nu să devenim mame. Știu că este tare greu să gestionezi avalanșa de emoții dar te rog “Nu lăsa îngrijorarea să iți determine șansele de a rămâne însărcinată”.
Îngrijorarea de a nu reuși să avem un copil este doar vârful iceberg-ului din nenumăratele “îngrijorări” pe care le experimentăm pe parcursul acestei călătorii și pe care sunt sigură că le recunoașteți și voi:
- Oare relația mea va supraviețui?
- Oare l-am înnebunit pe partenerul meu cu cât vorbesc despre același subiect în fiece zi?
- Oare am ales doctorul și clinica potrivite?
- Oare am primit tot setul de analize care să îmi maximizeze șansele de a rămâne însărcinată”
- Dacă nu reușesc să rămân însărcinată nici de data asta?
- Oare am luat eu vreo decizie greșită până acum de nu am obținut rezultatul dorit?
- Dacă rămân însărcinată și pierd sarcina?
- Oare dacă nu voi putea face un copil, partenerul meu mă va părăsi?
- Oare se vede la birou că nu mă pot concentra ca lumea la ce am de făcut?
- De unde mai scoatem bani dacă nici de data asta nu iese?
- Oare prietenele mele sunt supărate pe mine că nu mai am chef să mă văd cu ele?
- Dacă el se gândește să mă părăsească pentru una care poate face copii?
- Mă simt atât de copleșită de tot ce se întâmplă că nu stiu cum și dacă o să-mi mai revin psihic
Sunt absolut convinsă că lista nu se oprește aici și fiecare dintre noi are propria poveste cu propriile ingrjorări și din păcate sunt mult prea multe pentru sufletul nostru. Cu tristețe vă spun că această îngrijorare în care trăim în mod continuu atunci când ne luptăm să devenim mame ne afectectează și șansele de a rămâne însărcinate. Este deja demonstrat cu studii că stresul ne afectează capacitatea de reproducere.
Din experiența mea și a clientelor mele, atunci când reușim să gestionăm suprasolicitarea emoțională a luptei cu (in)FERTILITATEA ne mărim și șansele de a rămâne însărcinate.
Eu nu pot să iți promit cu certitudine că vei rămâne însărcinată dar pot să-ți spun cu certitudine că poți să faci față oricărui gând și oricărei provocări.
Nu lăsa îngrijorarea să iți determine șansele de a rămâne însărcinată
Până în acest moment al vieții tale ai reușit să gestionezi toate obstacolele și provocările de care te-ai lovit? Dacă citești acum aceste rânduri înseamnă că ai reușit! Poate ai trecut prin situații extrem de complicate și ai avut senzația că nu vei mai vedea luminița de la capătul tunelului dar până la urmă ai văzut-o. Până la urmă, ai trecut peste toate până în acest moment. Uneori, nici măcar nu avem de ales. Ne vedem puse în fața unor situații pe care vrând nevrând trebuie să le descurcăm și să le rezolvăm într-un fel sau altul.
Te invit acum să iți aduci aminte măcar de o situație pe care la momentul respectiv ai crezut-o fără ieșire și fără rezolvare. Stai puțin tu cu tine și te invit să rememorezi toate etapele prin care ai trecut atunci și ce ai simțit. Ai avut și atunci senzația că rezultatul este incert? Ai experimentat și atunci îngrijorare? Cum s-a finalizat până la urmă? A fost rezultatul dorit sau alt rezultat?
Adevărul este că poate nu ți-ai dorit situația respectivă, posibil să fi fost o experiență traumatizantă, poate că te-ai întrebat dacă o să reușești să-i dai de capăt sau nu. Poate chiar te-a schimbat ca persoană și astăzi nu mai ești omul care erai înainte, dar cert este că ești. Ai trecut peste și acum te confrunți cu o altă provocare, o provocare care vine la pachet cu un spectru de emoții dificile pe care ai datoria să încerci să le gestionezi. Pentru tine și pentru copilul tău.
Într-adevăr, nu știi care va fi rezultatul călătoriei tale spre a deveni mamă. Cu toate acestea, te rog să iți reamintești tot timpul că poți face față oricărei provocări ce iți apare în cale. Și data viitoare când vrea să își facă loc în gândurile tale Anxioasa Ana/Ioana/Delia te rog să îi spui să facă pași pentru că nu are putere să-ți ghicească viitorul. Dacă vrei să înveți să folosești o tehnică extrem de simplă dar extrem de puternică numită “Timp pentru îngrijorare”, te invit să citești “Cum îmi păstrez calmul când toate par că merg de-andoaselea sau Zen-ul cel de toate zilele.”
Daca dorești să iți iei puterea înapoi și să parcurgi această călătorie dificilă cu calm, încredere și speranță te invit să lucrăm împreună. Te invit să rezervi sesiunea ta gratuită de cunoaștere. Te invit să faci un prim pas spre bunăstarea ta emoțională.
Am propria mea călătorie dificilă spre a deveni mamă și astăzi misiunea mea este de ajuta femeile/cuplurile care au parte de aceeași luptă să aibă parte de un drum mai lin. Vă ajut să descoperiți secretul minții FERTILE.