Îmi aduc aminte că atunci când ne-am apucat de făcut copil prin metode de reproducere asistată eram că o coala de hârtie albă la capitolul cunoștinte despre subiect. Știam cate ceva destul de vag de la alte fete dar prea puțin. Văd și la clientele mele care de abia încep procedura de fertilizare in vitro că nu prea stiu ce urmează și apelează la Dr Google.
Așa că l-am rugat pe Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate să ne explice pe limba noastră, a necunscătorilor pașii fertilizării in vitro.
” Infertilitatea este definită ca lipsa apariției sarcinii după un an de contacte sexuale regulate și neprotejate. Însă un an este termenul pentru femeile cu vârste sub 35 de ani.
Deoarece fertilitatea scade în mod natural pe măsura trecerii timpului (prin diminuarea rezervei ovariene), femeile cu vârste între 35 și 40 de ani vor trebui să se adreseze unui specialist în infertilitate dacă după șase luni de contacte sexuale regulate și neprotejate nu au reușit să rămână însărcinate, iar cele cu vârste peste 40 de ani după numai trei luni de încercări.
Deși numărul cazurilor de infertilitate a crescut foarte mult în ultimii ani – unul din patru cupluri nu poate obține o sarcină pe cale naturală, știința oferă celor afectați speranțe și șanse mari de a deveni părinți cu ajutorul tehnicilor de reproducere umană asistată. Iar fertilizarea in vitro este un răspuns la această problemă atât de sensibilă.
Parcursul unei fertilizari in vitro nu este nici ușor și nici ieftin. Însă pentru orice cuplu care își dorește cu ardoare un copil, nimic nu este prea greu sau prea scump în comparație cu fericirea de a deveni părinți.
O fertilizare in vitro este un întreg proces, format din mai multe etape. Etape care au o anumită ordine care trebuie respectată. Etape care nu pot fi „sărite”.
Primul pas îl constituie întâlnirea cu specialistul în infertilitate, căruia i se va prezenta cazul, punându-i-se la dispoziție documentele medicale. Este OBLIGATORIE prezența ambilor parteneri, pentru că infertilitatea poate afecta în egală măsura atât femeia cât și bărbatul, nefiind exclus nici ca amândoi să aibă probleme care să determine infertilitate.
Pentru stabilirea cauzei infertilității medicul va evalua ambii parteneri. El va trece în revistă istoricul lor medical (consulturi și analize anterioare) și va recomanda teste de fertilitate pentru amândoi. Acestea includ examinări fizice și analize de sânge, analiza materialului seminal pentru bărbați și histerescopie/histerosalpingografie pentru femei, în vederea evaluării uterului, ovarelor și trompelor uterine.
De subliniat faptul că fiecare caz este abordat individual, atât investigațiile cât și tratamentele fiind personalizate.
Rezultatele acestor teste și investigații vor stabili dacă există cauze ale infertilității care pot fi tratate cu medicamente sau chirurgical (pentru ca ulterior să poată fi obținută o sarcină pe cale naturală) sau fertilizarea in vitro este, din start, singura opțiune. În unele cazuri fertilizarea in vitro este ultima opțiune și se impune atunci când terapiile aplicate nu au fost eficiente.
Pașii fertilizării in vitro
- Prima etapă a acestui proces este stimularea cu un hormon foliculostimulant, în vederea creșterii numărului de ovocite. Acest tratament, care se numește stimulare ovariană, constă în administrarea unor anumite medicamente sau a unor combinații de medicamente, în cadrul unei scheme personalizate pentru fiecare pacientă în parte. În timpul tratamentului aceasta va fi monitorizată prin ecografii transvaginale și teste de sânge, pentru a se ști cu precizie care este numărul și etapa de dezvoltare a foliculilor. La momentul stabilit de medic, se va recomanda efectuarea unei injecții hormonale care să ajute ovocitele să se maturizeze.
- Următoarea etapă o constituie recoltarea ovocitelor, o procedură minim invazivă, efectuată sub anestezie, care nu durează mai mult de 20 de minute și care este considerată ziua zero a procedurii de fertilizare in vitro. În aceeași zi, partenerul va oferi o probă de lichid seminal. Recoltarea este de preferat să se facă în clinică, dar poate fi făcută și la domiciliu, în recipient special, și adusă la clinică în nu maim ult de 30 de minute de la recoltare.
- După colectare, în laboratorul de embriologie, ovocitele și spermatozoizii vor fi puși într-un mediu special, unde se vor întâlni. Unele ovocite se vor fertiliza, altele nu, iar embriologul va verifica permanent evoluția lor. În ziua 2 ovulele fertilizate se vor diviza în celule, iar în funcție de numărul și aspectul lor se va decide dacă embrionii vor fi transferați în uterul femeii în ziua următoare (ziua 3) sau vor aștepta până în ziua 5. Mai există și situația în care embrionii sunt congelați pentru a fi transferați ulterior, în cazul în care există probleme care nu fac posibil transferul embrionilor fresh. Această procedură este practicată în general în cazul pacientelor care urmează să fie supuse unor tratamente agresive (chimioterapie, radioterapie), dar care doresc să prezerve material genetic și să obțină o sarcină după terminarea tratamentului și vindecare.
- Embriotransferul este o procedură simplă și nedureroasă, constând în introducerea unui cateter fin – ce conține unul sau doi embrioni și mediu de cultură – prin colul uterin, cu evacuare în uter. După două săptămâni de la embriotransfer, cu ajutorul investigațiilor de laborator se va confirma sau infirma reușita procedurii. Embrionii obținuți prin fertilizare in vitro și rămași neutilizați sunt congelați, pentru repetarea procedurii în caz de eșec.”
Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate https://www.vythoulkas.ro/
Sper din suflet că vă sunt de folos informațiile despre pașii fertilizării in vitro și vă invit să citiți aici și perspectiva mea de participant la procedura de fertilizare in vitro in legătură cu ce ar trebui să știi înainte de a te inscrie la maratonul fertilizării in vitro.