Am pentru voi astăzi o recomandare dintr-un registru mai puţin obişnuit în postările mele. O poveste apăsătoare, brutală, poate chiar înfiorătoare, o poveste răvăşitoare. O saga despre război şi despre o cultură străină, îndepărtată. O carte care a fost votată de curând în Top 100 cele mai bune cărţi Fantasy ale tuturor timpurilor de către revista Time.
Poate deja aţi ghicit după titlul cărţii – “Războiul macului” – că povestea este inspirată din al doilea război Chino-Japonez (1937-1945). Acţiunea este setată într-un imperiu sfâşiat de război numit Nikan (modelat după China), iar povestea este centrată în jurul lui Fang Runin (Rin), o orfană de război crescută de o familie de traficanţi de opiu.
Singurul vis al lui Rin este să ajungă la prestigioasa academie militară de la Sinegard şi să evite o căsătorie aranjată de către familia adoptivă. Dar ca să ajungă la academie trebuie să treacă cel mai strict examen national, Keju, iar şansele ei sunt aproape inexistente. Recurgând la metode extreme – de la furt, şantaj până la autoagresiuni – Rin reuşeşte să treacă cu bine examenul şi va ajunge la Sinegard.
Pe parcursul romanului îi vom urmări transformarea dintr-o fată de origini umile, fără perspective, provenind dintr-o provincie săracă a imperiului, într-un şaman puternic, capabil să convoace puterea focului oferită de Zeul Phoenix.
Transformarea ei este dominată de frică, de traume şi de incertitudini deşi Rin pare că ştie exact ce îşi doreşte: să-şi servească poporul şi regina, pe Su Daji, şi să scape Imperiul de ocupaţia Federaţiei Mungen (modelată evident după Japonia).
O parte interesantă a cărţii o constituie personajele principale.
Personajele principale
Rin – orfana de război, cu pielea închisă la culoare şi provenind din sudul imperiului, cea care va ajunge la Sinegard alături de fii tuturor Lorzilor de război care s-au pregătit toată viaţa lor pentru asta. Rin, aprigă şi extrem de încăpăţânată, se dovedeşte a fi ultima descendentă Speerle – un popor distrus de imperiu care are puterea de a controla focul prin intermediul Phoenix-ului, zeul răzbunării.
La Sinegard, Rin îi va cunoaşte pe Kitay şi Nezha, celelalte două personaje ale căror destine sunt împletite cu al lui Rin.
Personajul Rin a fost modelat şi inspirat de celebra figură istorică din China, Mao Zedong.
Nezha – cel mai tânăr fiu al Lordului Dragon este bogat, frumos şi, la început, un adevărat nemernic. O priveşte de sus pe Rin şi o tratează cu condescenţă însă pe parcurs relaţia lor evoluează într-una de profund respect şi chiar de dragoste.
Kitay – fiului unui ministru influent, extrem de inteligent şi talentat pe partea de strategie. Singura lui dorinţă a fost să studieze însă aşteptările şi presiunea poziţiei familiei sale l-au adus la Sinegard. In Kitay Rin îşi va găsi cel mai bun prieten şi un excelent challenger raţional pentru toate deciziile iraţionale ale acesteia.
Atunci când începi să te întrebi ce se va întâmpla cu Rin pe măsură ce studiază la Sinegard, ritmul cărţii se schimbă total, voit – odată cu declanşarea războiului. Nu cred că există un mod ideal de a introduce ororile unui război, dar mi s-a părut interesantă opoziţia dintre începutul oarecum lin al poveştii şi dezvoltarea ulterioară, extrem de intensă. Fără să-ţi dai seama eşti total atras în mijlocul poveştii, trăind cu personajele toate ororile care însoţesc un război extrem: genocid, distrugere, refugiaţi, teroare, sânge, durere… Iar când am ajuns la finalul cărţii nu am ştiut cum să găsesc mai repede continuarea, ceea ce sunt sigură că o să vi se întâmple şi vouă!
Nu vreau să vă dezvălui mai multe şi să vă răpesc din plăcerea lecturii “Războiului macului” aşa că eu plec să-mi fac bagajele pentru vacanţă, neuitând, evident, să împachetez şi următoarele două volume ale trilogiei: “The Dragon Republic” (“Republica Dragonului”) şi “The Burning God” (“Zeul care arde”).
Cu drag, Gabi
Aprecierea mea:
Despre autoare:
R. F. Kuang este o scriitoare americană de origine chineză – a emigrat în SUA din China, împreună cu familia, pe când avea doar 4 ani. A terminat Universitatea Georgetown – a ales această universitate atrasă fiind de prestigioasa echipă de debateri a acesteia. S-a apucat să scrie “Războiul macului” pe când avea doar 19 ani, romanul fiind publicat în 2018, pe când Kuang avea 22 de ani.
Ultimul volum al trilogiei – The Burning God – a fost publicat în 2020.
Pentru această trilogie, Kuang a primit nenumărate premii. A fost nominalizată cu primul volum pentru premiile Nebula, Locus şi World Fantasy.
Titlu în original: The Poppy War
Autor: R.F. Kuang
Anul apariţiei: 2020
Editura: Paladin
Gen: beletristică, literatură universală, fantasy