Nu ştiu despre voi, dar eu, când dau peste o carte care îmi place foarte mult, devin fanul numărul unul al autorului respectiv şi sfârşesc prin a-i citi majoritatea cărţilor, dacă nu chiar pe toate… Aşa s-a întâmplat cu Lucinda Riley.
Acum câţiva ani eram în aeroport în Tel Aviv şi m-am oprit la standul de cărţi cu gândul să-mi iau o nouă carte de citit în avion. O terminasem deja pe cea pe care o avem cu mine, înca de la zborul de venire, şi nu aveam de gând sa-mi petrec zborul răsfoind revista liniei aeriene. Şi deşi încerc să nu car multe lucruri cu mine în cabină, mai mereu sfârşesc cu câte o carte-maraton de peste 500 de pagini. Evident nu am făcut excepţie nici atunci – dintre toate cărţile de pe rafturi, singura care mi-a atras atenţia a fost “The Shadow Sister” a Lucindei Riley. Nu mai auzisem de autoare, iar micul rezumat de pe copertă mi s-a părut îndeajuns de captivant ca să o cumpăr…
Şi acesta a fost începutul unei poveşti de dragoste – eu şi cărţile Lucindei Riley – am citit până acum toate cărţile publicate de ea cu două excepţii care tocmai şi-au făcut şi ele loc pe raftul meu de bibliotecă, acum câteva luni.
Postarea de astăzi nu este despre o singură carte – deşi fiecare dintre cele 6 volume apărute până acum în seria “Şapte surori” poate fi citit independent fără problemă – ci este o invitaţie să citiţi minunatele poveşti pe care Riley le-a imaginat în fiecare volum în parte.
Fiecare volum este rezultatul unor îndelungate cercetări făcute de scriitoare – astfel încât poveştile, care sunt o împletire de ficţiune contemporană cu ficţiune şi non-ficţiune istorică – sunt deopotrivă interesante şi atractive.
Cele “Şapte surori” D’Apliese sunt Maia, Ally/Alcyone, Star/Asterope, CeCe/Celaeno, Tiggy/Taygete, Electra si în sfârşit Merope, singura soră care nu are până acum o poveste, fiind considerată “sora dispărută”. Numele lor au fost inspirate din mitologia cele şapte stele din constelaţia Pleiadelor şi toate au ajuns în familia lui Pa Salt, un miliardar misterios care locuieşte pe o insula privată în Elveţia, prin adopţie şi niciuna nu ştie nimic despre circumstanţele care le-au adus in familie. Dar moartea tatălui lor – la fel de misterioasă ca şi întreaga lui viaţă – este pretextul pentru ca fiecare dintre cele şase surori să-şi descopere trecutul: locul şi familia din care se trage.
Toate cărţile încep în acest punct – după moartea lui Pa Salt, avocatul familiei înmânează fiecărei surori o scrisoare de la tatăl lor, un set de coordinate şi un citat – toate menite să le trezească surorilor dorinţa de a-şi găsi originile si poate şi rude aflate încă în viaţă.
Până acum în limba română au fost traduse doar trei dintre cele şase volume:
- “Şapte surori – Povestea Maiei” – care o să vă poarte în Brazilia, pe vremea construirii celebrei statui Christ The Redeemer din Rio de Janeiro. Maia este cea mai frumoasă dintre cele şase surori dar este şi cea mai retrasă. Călătoria în Brazilia pentru a-şi căuta originile îi aduce Maiei mai mult decât a visat – o familie a ei şi un scop în viaţă, acela de a ajuta copiii săraci din favelele din Rio de Janeiro.
- “Sora furtună – Povestea lui Ally” – o să vă poarte din Grecia până în Norvegia, într-o împletire minunată de muzică, istorie şi dragoste pentru ocean. Povestea de iubire a lui Ally, scurtă însă foarte intensă, este cea care îi schimbă viaţa şi constituie imboldul de a-şi căuta originile norvegiene.
- “Sora umbră – Povestea lui Star” – o să vă poarte în Marea Britanie – de la Londra în Tinutul Lacurilor, veţi face cunoştinţă cu Beatrix Potter, celebra autoare de cărţi pentru copii – şi veţi trăi fiorul primei iubiri alături de Star şi Mouse.
Sunt absolut sigură că sfârşitul fiecărei cărţi o să vă facă să o căutaţi imediat pe următoarea şi sper ca editura Litera să continue să publice seria – pentru ca poveştile celorlalte trei surori sunt la fel de incitante – de la plajele fantastice ale Thailandei la industria de perle din Australia începutului de secol 20 în povestea lui CeCe, prin Granada şi Scoţia sălbatică în povestea lui Tiggy sau în New Yorkul anilor ’30 şi minunata Kenya colonială în povestea Electrei.
…Să nu uit 🙂 aveţi acum posibilitatea să comentaţi la fiecare postare – aşa că vă aştept opiniile, întrebările, curiozităţile 🙂 un pic mai jos. Vă doresc lectură plăcută,
Cu drag, Gabi
Aprecierea mea:
Despre autoare:
Lucinda Riley s-a născut în Lisburn şi este o scriitoare populară de ficţiune istorică. A scris 15 romane de succes, traduse în mai multe limbi. În 2016 producătorul Raffaella de Laurentiis a cumpărat drepturile de ecranizare ale seriei “Şapte surori”. Ultima carte din serie, cea de-a şaptea, este aşteptată în librării în primăvara anului 2021. Mai multe despre Lucinda Riley şi cărţile ei puteţi afla de pe http://lucindariley.co.uk/
(Titluri în original: “The Seven Sisters”, “The Storm Sister”, “The Shadow Sister”)
Autor: Lucinda Riley
Anul apariţiei: 2019, 2020
Editura: Litera
Gen: Beletristică, Ficţiune istorică, Dragoste