Poate ați sesizat deja în blog că m-am gândit să întineresc și rubrica Tinerețe spre fără bătrânețe și am redenumit-o Endless Youth. Și am întinerit-o la nesfârșit, că pe măsură ce se adună anii în buletin, devin din ce în ce mai ambițioasă să îi scad de pe chipul meu, din sufletul meu, din mintea mea și să îmi mențin organismul la cote optime de funcționare.
Prima condiție și cea mai importantă în a-mi asigura aceste cote optime este să am un sistem imunitar “bullet proof”,
adică să respingă orice atacatori de gen bacterii, paraziți, viruși și să combată orice schimbări neplăcute la nivel celular.
Eu personal cred că de abia după ce a venit pandemia peste noi am înțeles cât de important este sistemul nostru imunitar. Să știți că și eu fac parte din acestă categorie pentru că m-am gândit că “atacatorii” nu o să aibă treabă fix cu mine și sunt recunoscătoare că până acum m-au lăsat în pace.
Deci mai de voie și mai de nevoie, am început să studiez ce pot să fac să am un sistem imunitar sănătos, motivată de faimosul citat “frica este mai puternică decât dragostea”.
Sau cel puțin acest demers al meu a fost inițial motivat de “frica” covidului dar astăzi pot să vă spun că s-a transformat într-un stil de viață care mă face să mă simt tare bine, atât fizic cât și psihic.
Abordarea mea cea nouă vis-à-vis de stilul de viață să știți că nu s-a întămplat peste noapte. Sunt mai mult de 6 luni de când fac pași în această direcție și mai am până să ajung unde vreau, dar despre toate obiectivele mele de tip Endless Youth în altă poveste că am tare multe să vă împărtășesc.
Astăzi, ne concentrăm pe mâncare, mișcare și gestionarea stresului.
Mâncarea cea de toate zilele
Din fericire, dorința mea de a schimba ceva în modul în care mă hrănesc a coincis cu startul diversificării lui Zeno, așa că am început să studiez sârguincios alimentele, ce nutrienți conțin și la ce sunt buni fiecare dintre ei.
Deocamdată, mă opresc doar la nutrienții necesari sistemului imunitar ca să nu vă fac capul mare din prima. Îmi rezerv plăcerea să revin pe această temă.
Nutrienții necesari pentru un sistem imunitar sănătos:
• Proteina pe care o consumăm ajută la repararea țesutului și lupta împotriva infecției virale sau bacteriene. Proteinele alcătuiesc cadrul celulelor, inclusiv celulele sistemului imunitar și de asta sunt atât de importante pentru buna lui funcționare
Nu o să vă spun ce alimente conțin proteinele pentru că sunt convinsă că știți (daca totuși vreți să aprofundați subiectul găsiți aici top 10, cele mai bune alimente care conțin proteine.
Alimentele mele preferate din categoria asta sunt peștele (de captură), ouă bio, quinoa bio, nuci. Carne mănânc cam o 2 ori pe săptămână, curcan mai exact și este și el de proveniență controlată.
De când îl avem pe Zeno, am trecut toată familia la produse bio, mio, eco. Dacă nu avem noi grijă de noi, atunci cine?
• Acizi grași esențiali: un echilibru bun între acizii grași omega-3 și omega-6 este esențial pentru asigurarea funcționării corespunzătoare a membranelor celulare imune și evitarea proceselor inflamatorii
La capitolul ăsta sunt eu specialistă pentru că acord o importanță deosebită acestor nutrienți. Somonul, legumele cu frunzele verzi, nucile, broccoli, semințele de cânepă în salată sunt printre alimentele mele preferate așa că îmi este extrem de ușor să le includ în dieta zilnică.
• Vitamine și minerale, cum ar fi vitaminele B6, B12, acid folic, vitaminele C și D, zinc, cupru, fier și seleniu
De vitamine știu de când eram copil cât de importante sunt pentru sănătatea noastră dar zău dacă mi-am imaginat despre zinc și seleniu că sunt “ cei “2 gardieni ai galaxiei” numită sistem imunitar.
Cu zincul am făcut cunoștință brusc și neplăcut cu niște ani buni în urmă.
În acea perioadă, am avut o insomnie îngrozitoare, îmi cădea părul cu pumnul (îmi aduc aminte că după că făceam baie, cada nu mai era albă ci avea culoarea părului meu), făcusem niste pete albe și stranii pe unghii și cel mai nasol nu mai aveam poftă de mâncare ceea ce la mine nu este cazul absolut niciodată.
Am fost la doctor bineînțeles și am investigat ceva până când mi s-a spus că este cazul să vedem și care este nivelul de zinc din organism. Și surpriză: rezultatatul analizelor de sânge a arătat că nivelulul era sub nivelul mării. Așa că de atunci încoace, am tot luat suplimente care conțin zinc pentru că am înțeles cât de important este pentru un organism sănătos.
În ceea ce privește seleniul, recunosc că este new entry
și până acum nu am știut care este rolul lui în viața mea, dar acum am înțeles și vă împărtășesc și vouă.
Seleniul este un element esențial, de care avem nevoie doar în cantități foarte mici dar cantitățile astea mici trebuie să le menținem sufiect de mari pentru că seleniul contribuie la:
• menținerea sănătăți părului și unghiilor. Un supliment alimentar cu seleniu este util dacă aveți părul subțire, deshidratat și fără strălucire și dacă unghiile se exfoliază sau crapă.
• funcționarea normală a glandei tiroide, glandă care controlează metabolismul și care este importantă în managementul greutății corporale.
• funcționarea normală a sistemului imunitar și la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ
• o spermatogeneză normală adică administrarea unui supliment alimentar cu seleniu poate fi benefică cuplurilor care vor să devină părinți
V-am promis că vă țin la curent cu descoperirile mele în materie de suplimente alimentare și de data aceasta, vă povestesc despre genul de supliment care îmi place mie: mai multe ingrediente încorporate într-o singură capsulă. Păi dimineața, când nu știu exact pe ce lume sunt și ce să fac mai întâi cum ar fi să deschid 10 folii sau borcănașe cu suplimente? Așa, deschid doar vreo 4 și vă rog să mă credeți că cele 30 de secunde în minus înseamnă un mare câștig pentru mine. Un câștig ca să mai fac ceva în plus că acum să nu vă imaginați că stau la cafele (deși tare aș vrea).
Bio Seleniu + Zinc este antioxidantul complex ideal, deoarece conține nu numai seleniu organic pur și zinc, dar și vitaminele C,E, B6 și A toate contribuie la protejarea celulelor de stresul oxidativ, cauzat de radicalii liberi. Daca vreți să aflați mai multe detalii despre Bio Seleniu + Zinc vă invit să vizitați aici pagina lui dedicată pe site-ul companiei Pharma Nord.
Mișcarea noastră cea de toate zilele pentru un sistem imunitar sănătos.
Citesc aceste 6 cuvinte magice și nu îmi vine să cred că vorbesc despre mine. Cine să fi crezut vreodată că o să ajung să aștept cu nerăbdare să ajung la sală. Sincer nici mie nu îmi vine să cred și iată că minunea s-a produs la 47de ani…bine că nu s-a produs pe la 70 dar ce să zic: niciodată nu este prea târziu.
Mă simt mai bine și arăt din ce în ce mai bine. Plus că în ora asta sunt eu cu mine și este cam unica ora din zi în care cei ai casei nu sunt ciorchine pe mine într-un fel sau altul.
Corpul meu îmi este recunoscător că i-am dat șansa să-mi arate și la nivel sportiv că la multe alte capitole și-a dovedit deja puterea și rezistența.
Pentru cei care încă nu ați pășit în lumea mișcării încercați să faceți un pas, și încă un pas, și încă un pas…până devine obișnuință și nu mai puteți trăi fără.
Stresul nostru cel de toate zilele
Eu am înțeles un adevăr neplăcut dar adevăr: nu putem scăpa de stres. Este prezent în viața noastră zi de zi în diverse forme, situații, instanțe și în ultimul timp, datorită perioadei prin care trecem, am senzația că este chiar vecinul de apartament.
Partea cea mai proastă este că stresul ne influențează și sănătatea fizică și cei de la Facultatea de Medicină a Universității Harvard au spus despre stres exact ce gândesc și eu: „Excesul de stres într-o perioadă îndelungată de timp duce la ceea ce numim “stres cronic” și se corelează cu bolile de inimă, atacurile cerebrale și poate provoca și apariția cancerului și a bolilor respiratorii cronice. Pe de altă parte, boala este doar vârful aisbergului. Stresul vă afectează emoțional, ştirbindu-vă bucuria de a trăi”.
Din perspectiva mea de (in)FERTILITY Empowerment Coach am în “tolbă” multe săgeți pentru stres dar cu siguranță că săgeata pe care o promovez cel mai mult este meditația și vă invit să descoperiți care sunt “Cele 9 super puteri ale meditației” aici.
Nutrienții corespunzători, mișcarea și gestionarea stresului sunt cele 3 secrete ale unui sistem imunitar sănătos.
Sper că v-am convins să vă propuneți să faceți măcar un pas in această direcție. Primul pas este cel mai important în formarea de noi obiceiuri. Nu întotdeauna ușor dar ce satisfăcător cănd ne reușește!
Vă doresc numai zile cu stare de bine!