Nu trebuie să întreb pe nimeni, nici măcar pe mine, ce fel de mamă sunt. Văd asta în ochii copilului meu.
Azi noapte am fost agitată și preocupată. Nu am putut să închid un ochi și m-am perpelit de pe o parte pe alta. Baby Zeno dormea împreună cu bunica în camera lui. Undeva pe la 02.00am, când eu pierdusem orice speranță să dorm, bebelușul s-a trezit și s-a pus pe un plâns cu sughițuri. M-am dus repede și l-am luat în brațe….și am stat așa împreună până când ne-am liniștit amândoi și am adormit. Azi noapte am fost o mama agitată și preocupată. Și copilul meu a fost agitat și speriat.
Baby Zeno este modelul “textbook baby”, adică totul de se întâmplă cu predictibilitate și este ușor de gestionat. Băiețelul face totul ca la carte, așa că nu iți oferă mari surprize. Își atinge pragurile de dezvoltare fix când ar trebui, a dormit toată noaptea începând cu 3 luni, s-a rostogolit fix la 5 luni și 3 zile și acum așteptăm să îl vedem că stă în fund la 6 luni. Se joacă de unul singur mai multe runde pe zi, cel puțin 15 minute, zâmbește înapoi oricui îi zâmbește și adoarme relativ ușor oriunde îl pui. Adică am primit exact copilul pe care ni l-am imaginat și pentru care m-am rugat.
Și dacă vă întrebați de unde denumirea “textbook baby” vă împărtășesc că eu am citit o singură carte înainte de a naște: “Secretes of the baby whisperer” sau “Îmblânzitoarea de bebeluși” de Tracy Hogg și de acolo am înțeles care sunt tipurile de bebeluși și cum poți comunica cât mai bine cu fiecare dintre ei. Cartea aceasta va avea o poveste separată pentru că merită. Are o abordare relaxată care mi-a plăcut la nebunie. În general las zilele să se scurgă lin, bucurandu-ne unii de alții fără drob de sare sau gânduri la probleme ce ar putea să apară. Dacă o întrebați pe mama, v-ar spune că sunt chiar prea relaxată, când vede că îl las dezvelit aproape non stop, când i-am comunicat că bebelușul va dormi în toate zgomotele din casa indiferent de ora din zi sau noapte sau cănd stranută. Putem să dăm petrecere și să punem reflectoare că el doarme beton. Eu nu pot să dorm decât cu liniște de mormânt și beznă de cavou, nu că aș știi exact cum sunt, dar în direcția asta îmi fuge imaginația și nu mi-am dorit pentru băiețel să se chinuie să doarmă cum mă chinui eu, așa că am abordat metoda somn cu lumină și zgomot.
Noi ne-am panicat doar de 2 ori, și asta s-a întâmplat când bebelușul nu a făcut caca 24 de ore. Pare de răs dar pentru noi vă zic că fost de plâns. L-am pandit pur și simplu până a făcut și dacă ne-ați fi văzut fețele fericite și satisfăcute ați fi leșinat de răs. Ca să nu mai spun, că într-una din dăți, i-am pus supozitor cu glicerină și nu am mai apucat să aplic pampers-ul, așa că mi-a folosit mană drept toaletă.
Cred din tot sufletul în vorba “mamă fericită, copil fericit și copil fericit, mamă fericită”. Se vede și se simte că Baby Zeno este un bebeluș fericit și îi mulțumesc din suflet că a înțeles că și mama lui este om și are nevoie de propria ei dezvoltare și de propriile ei preocupări. Adevărat că în preocupările astea el rămâne personajul central și stă tot timpul lângă mine dar este dulce și cumințel foc. Adorabil aș putea spune chiar. Despre ce simt și cum mă simt de cănd l-am primit pe Baby Zeno puteti citi aici.
Tot din cartea mai sus menționată am învățat să aplic pașii EASY:
Mâncare bebeluș (Eat)
Activitate bebeluș (Activity)
Somn bebeluș (Sleep)
Activitate mama cât doarme bebelușul (You)
Că m-am uitat pe net, că am făcut o activitate care îmi face placere, gen gătit sau că am scris la blog, am respectat cu sfințenie acest algoritm. M-a ajutat să rămân echilibrată și relaxată și asta se reflectă în comportamentul copilului meu. Și el este echilibrat și relaxat. Și tot pentru că sunt om am și zile mai proaste. Din păcate și acestea se reflectă în comprtamentul lui dar din fericire sunt rare. Până la urmă eu cred că secretul unei vieți echilibrate stă numai și numai în capacitatea noastră de a primi și gestiona ce ne vine, cu recunoștință, speranță, determinare și răbdare. Și aș mai adaugă că am învățat să-mi ascult intuita: dacă se simte bine la mine înseamnă că va fi bine.
Vă spun , din nou, că am avut noroc cu prietenele mele care trecuseră deja prin aceasta experiență și fiecare a avut o specializare clară la capitolul întrebări și răspunsuri: medicamente și doctori, nepanicare, jocuri și jucării, când a făcut al tău copil pentru prima oara activitatea x, ajutor im momente cheie dar mai ales toate i-au oferit lui Baby Zeno dragostea lor. Copilul asta se plimbă din brațe în brațe oriunde mergem. Și el simte toată iubirea asta; rade, toarce că o pisică când este luat în brațe, te prinde de deget, se lipește de tine. Pur și simplu nu l-ai mai lasă jos din brațe.
Cu siguranță că există și avantajul vârstei, când ai văzut și ai trecut prin destule și ai înțeles că aproape toate problemele au rezolvare. Dacă ar fi să împărtășesc un gând de la mine pentru voi aș spune: și bebelușii sunt tot oameni, pui de oameni adevărat, dar cu aceleași nevoi și dorințe ca noi, ăștia mai mari; au nevoie de iubire și atenție, de mâncare, hidratare, somn, aer curat, de distracție și socializare. Așa că haideți să îi respectam și tratăm așa cum ne respectăm și tratăm pe noi.Și totul va fi bine.
Vă pup dulce, Delia